Η παρούσα ανακοίνωση επιχειρεί να εξετάσει τις κοινωνικό-ιστορικές και καλλιτεχνικές εξελίξεις που πλαισιώνουν την δραστηριότητα του Τεριάντ στο Παρίσι του 20ου αιώνα μέσα από την ανάλυση του ρόλου και της σημασίας της ίδρυσης του... more
Η παρούσα ανακοίνωση επιχειρεί να εξετάσει τις κοινωνικό-ιστορικές και καλλιτεχνικές εξελίξεις που πλαισιώνουν την δραστηριότητα του Τεριάντ στο Παρίσι του 20ου αιώνα μέσα από την ανάλυση του ρόλου και της σημασίας της ίδρυσης του εκδοτικού οίκου Verve και την έκδοση της ομώνυμης επιθεώρησης από τον Δεκέμβριο του 1937 έως τον Ιούλιο του 1960. Ένας από τους βασικούς στόχους της ανακοίνωσης είναι ο σχολιασμός και η αποτίμηση της αλληλεπίδρασης που σημειώνεται μεταξύ των ιδεολογικών και αισθητικών κατευθύνσεων και επιλογών του Τεριάντ κατά το πέρας τριών σχεδόν δεκαετιών συνεχούς δράσης στο πεδίο των τεχνών. Τέλος, δίνεται έμφαση για πρώτη φορά, με βάση την υπάρχουσα βιβλιογραφία, στον ιδεολογικό προσανατολισμό του Τεριάντ και την αντίληψη του περί προέλευσης της γαλλικής τέχνης όπως διαφαίνονται μέσα από μια πολύχρονη και πλούσια εκδοτική παραγωγή που αγγίζει ταυτόχρονα τα όρια του ακραίου αισθητισμού και του μετριοπαθή εθνικισμού.
Ce papier vise à l’examen des développements socio-historiques et artistiques qui encadrent l’activité de Tériade à Paris au vingtième siècle à travers l’analyse du rôle et de l’importance de la fondation de la maison d’éditions Verve qui publiait l’homonyme revue artistique et littéraire à partir de décembre 1937 jusqu’à juillet 1960. Le but principal de cette conférence c’est de commenter et d’évaluer l’interaction entre les directions esthétiques et idéologiques de Tériade au cours de presque trois décennies d’activité dans le domaine des arts. En tenant compte de la bibliographie existante, enfin, on présente ici pour la première fois l’orientation idéologique de Tériade et ses idées autour des origines de l’art français comme en témoigne sa riche production éditoriale qui a fini par devenir l’emblème d’un esthétisme extrême et, en même temps, d’un nationalisme modéré.