Een influencer inzetten is de snelste manier om je merk op social media te groeien. Op deze manier kun je namelijk nieuwe doelgroepen bereiken, naamsbekendheid opbouwen en meer verkopen. Daarnaast wordt er meteen prachtige content van je producten voor je gemaakt.
Deze handleiding laat je stap voor stap zien hoe je influencer-marketing succesvol inzet, met tips en voorbeelden van online topmerken.
Inhoud
Influencer betekenis
Influencers zijn mensen die een reputatie hebben opgebouwd rondom een specifieke niche. Ze zijn een soort celebrities die als ambassadeurs voor jouw merk kunnen werken. Omdat ze content maken (foto's en video's) die relevant zijn voor hun doelgroep, worden ze ook wel content creators genoemd.
Influencer-marketing is een strategie voor social media waarbij je een influencer betaalt om jouw product uit te lichten en aan te bevelen. Betalingen worden niet alleen gedaan in de vorm van geld, maar ook door gratis producten of kortingen op dure producten aan te bieden.
Momenteel is Instagram het populairste influencer-marketingkanaal. 67 procent van de merken gebruikt dit in hun strategie. Andere strategische kanalen voor influencer-marketing zijn (onder andere):
Lees ook: Social media 2022 trends: welke kanalen passen het best bij jouw webshop?
Uit een onderzoek van MediaKix blijkt dat 80 procent van de marketeers deze vorm van reclame effectief vindt. Dat verklaart waarom 75 procent van de bedrijven die door Influencer Marketing Hub zijn ondervraagd, in 2021 een speciaal influencer-marketingbudget heeft.
Merken werken vaak samen met relevante influencers om content te produceren die hun producten of diensten promoot. Hierdoor kunnen ze het betrokken publiek van de influencer gebruiken om een authentieke manier bewustzijn op te bouwen.
Influencer-marketing werkt op dezelfde manier als wanneer een vriend een vakantiebestemming aanbeveelt. Je waardeert hun aanbeveling, omdat je ze vertrouwt. Mensen die influencers volgen, vertrouwen ook op hun aanbevelingen. Wanneer je samenwerkt met een influencer voor een marketingcampagne, krijg je te maken met een warm en gastvrij publiek, wat kan leiden tot betere bedrijfsresultaten in vergelijking met andere marketingtactieken, zoals banneradvertenties.
De voordelen van influencers inzetten
Het eerder genoemde rapport van Influencer Marketing Hub suggereert dat de influencer-marketingindustrie in 2022 zal groeien tot 16.4 miljard dollar. In 2021 groeide het aantal bedrijven wereldwijd die influencer-marketingdiensten aanbieden of daarin gespecialiseerd zijn met 26 procent tot maar liefst 18.900.
Met al deze bedrijven die opduiken en de verwachte groei van de sector, is het duidelijk dat er verschillende voordelen zijn aan het gebruik van deze strategie. Laten we een aantal van hen hieronder bekijken.
Diepere relaties
Het idee van influencer-marketing is dat de influencer vertrouwen opbouwt bij hun publiek door middel van authentieke presentatie en betrokkenheid, die merken met dezelfde waarden en interesses vervolgens kunnen benutten. Door hun associatie met het merk helpen influencers om diepere klantrelaties te bevorderen.
In de afgelopen jaren is deze dynamiek van merk, influencer en publiek een vast onderdeel van onze mediaconsumptie geworden:
- COVID zorgde voor meer mogelijkheden aan samenwerkingen met influencers en voor een toename van de hoeveelheid media die we wereldwijd consumeren.
- Door de toegenomen mediaconsumptie kunnen merken samenwerken met influencers om impactvolle berichten en sentiment rond hun merk te creëren. Door deel te nemen aan deze wereldwijde sociale gemeenschap, kunnen bedrijven sterkere relaties met klanten aangaan.
Natuurlijk is het belangrijk dat het de persoonlijke merk van de influencer en je eigen behoeften (waarden, branche, publiek, etc.) overeenkomen om diepere relaties te vormen. Maar je bedrijf moet ook waarde bieden voor hun publiek (bijvoorbeeld een kortingscode) voor maximale impact.
Bereik vergroten
Het andere duidelijke voordeel van werken met een influencer is het potentieel van een groter bereik door gebruik te maken van hun publiek. Zoals je verderop in deze blog zal zien, zijn er verschillende soorten influencers. Deze zijn voornamelijk gebaseerd op hun publieksgrootte en het platform waarop ze zich bevinden.
Houd rekening met het volgende op het gebied van potentieel bereik, voordat je aan de slag gaat met influencers.
- Volgens het State of Influencer Marketing-rapport van HypeAuditor is het aantal actieve gebruikers van social media met 10,5 procent gestegen, waarbij TikTok de hoogste boost kreeg van Q3 2019 tot Q3 2020.
- Hoewel TikTok een groeiend platform is en ideaal is om Gen Z te bereiken, gebruikt 67 procent van de merken Instagram voor deze vorm van digital marketing. Het aantal maandelijks actieve gebruikers van dat platform zal naar verwachting in 2023 bijna 1,2 miljard zijn.
- Ten slotte gebruikt 40 procent van de gebruikers van laptops en 15 procent van de mobiele telefoongebruikers een technologie om advertenties te blokkeren (daar zijn de mensen die betalen om geen advertenties zien nog niet eens bij meegerekend). Influencers kunnen deze groepen consumenten wel bereiken met branded content.
Afhankelijk van wat je doelen zijn, kunnen bekende influencers je helpen om meer mensen te bereiken (denk aan een groot publiek) of om heel specifieke mensen te bereiken (mensen met een klein, nichepubliek). Uiteraard leidt een hoger bereik ook tot meer engagement.
Engagement verhogen
Een toename van het bereik is over het algemeen niet de enige statistiek die je moet meten bij het uitvoeren van een influencer-marketingcampagne. Je kunt ook overwegen om de toename van engagement te meten die waarschijnlijk op je pad komt.
Engagement is de mate waarin het publiek betrokken is bij de content en hierop een like of reactie achterlaat, of op een andere manier met de content interactie heeft. Hoeveel engagement je precies kunt verwachten, hangt af van welk platform een influencer gebruikt en hoe groot hun publiek is. Micro-influencers hebben vaak meer engagement dan hun collega’s met een megabereik van meer dan een miljoen volgers.
Leg bovenstaande gegevens eens naast het gemiddelde engagement van bedrijfsprofielen op Instagram (0.84 procent) en YouTube (0.42 procent). (TikTok is van nature op influencers gebaseerd.)
Meer engagement leidt vaak tot meer naamsbekendheid, aangezien sociale platforms berichten tonen waarmee je netwerk zich bezighoudt. Als je merk communicatief goed wordt beschouwd en de taal van het publiek gebruikt, krijg je vaak meer merkadvocaten.
Een hogere verdiende mediawaarde
Het laatste grote voordeel van influencer-marketing is het verkrijgen van een hogere verdiende mediawaarde (higer earned media value, afgekort EMV). Deze term verwijst naar het rendement op je investering (ROI) dat behaald wordt met de reacties van anderen op de influencer-marketingcampagne. Simpeler gezegd: of je waar voor je geld hebt gekregen.
Een hogere EMV betekent over het algemeen dat je meer sociale vermeldingen krijgt en dat je meer betekenisvolle sociale connecties hebt (wat kan leiden tot meer verkopen). Wanneer je een influencer betrekt bij je marketingactiviteiten, heb je meer kans om je EMV te verhogen.
Een aantal cijfers om te laten zien dat dit daadwerkelijk het geval is:
- 90 procent van de deelnemers van het Influencer Marketing Hub 2021-rapport gelooft dat influencer-marketing effectief is.
- Een enquête van Tomoson ontdekte dat bedrijven zo’n 6.50 dollar verdienen met elke dollar die ze uitgeven aan influencer-marketing.
- Uit onderzoek van de International Scientific Conference on Economic and Social Development, blijkt dat 87 procent van de deelnemers een product kiezen dat hen is aangeraden door een influencer als ze een product moeten uitkiezen.
Nu je weet wat de belangrijkste voordelen zijn, kun je waarschijnlijk niet wachten om een aantal voorbeelden in de praktijk te zien van een influencer-marketingcampagne.
Voorbeelden van influencer-marketing
Kijken hoe andere bedrijven het aanpakken, kan inspiratie voor je eigen campagne opleveren. Het bewijst ook dat het een legitiem en winstgevend marketingkanaal is.
Healthish
Gezondheidsproductmerk Healthish maakt actief gebruik van influencers om haar producten te lanceren. Om hun kenmerkende waterfles te lanceren, werkten mede-oprichters Emily Chong en Nathan Chan bijvoorbeeld samen met Instagram influencers om het product te promoten.
“We bevinden ons in een gelukkige positie: ons product is relatief goedkoop”, legt Nathan uit in een Shopify Masters-aflevering. “We sturen de producten naar veel verschillende influencers die hun eigen subsectie van de markt aanspreken.”
Omdat de waterfles relevant is voor veel industrieën, stuurt Healthish gratis producten naar fitnessbeïnvloeders, modebloggers, vloggers en andere groepen die verband houden met hun doelmarkt. Influencers delen vervolgens afbeelden en video’s van de producten online, mits ze echt dol zijn op het product.
“We vragen mensen niet eens om te posten als ze dat niet willen”, zegt Nathan. “We zeggen gewoon: ‘Als je van de producten houdt, zouden we het geweldig vinden als je het deelt met je community, fans of publiek'.”
Hij vervolgt: “We willen een geweldig product maken waar mensen echt van houden, die ze graag ontvangen voor een contractdeal of een gesponsorde Instagram-post. Ze willen het aanbevelen omdat het echt hun leven heeft veranderd.”
Voor meer informatie over de influencer-marketingstrategie die Healthish tot een merk ter waarde van een miljoen dollar heeft gemaakt, bekijk je dit uitgebreide artikel over het ondernemersduo achter Healthish.
Nominal
Nominal is een sieradenmerk dat cultuur en mode combineert om betekenisvolle accessoires te creëren. Het merk is opgericht door zaken- en levenspartners Lena Sarsour en Akram Abdallah en groeide dankzij influencer-marketing in korte tijd uit van idee tot een miljardenbedrijf.
“Influencer-marketing is enorm belangrijk voor ons geweest”, legt Akram uit. “In het begin hadden we natuurlijk helemaal geen budget. We konden ons niemand veroorloven.” Dus wat deden Akram en Lena? Ze gaven influencers gratis sieraden. Als de influencers de producten leuk en deelbaar vonden, zouden ze over het merk posten op social media.
Nominal vroeg influencers zelfs of ze de inhoud opnieuw op de feed van het merk konden plaatsen. “Hoewel we ze niet betaalden, hebben we nu (branded) content die veel mensen volgen en zien. We bouwen geloofwaardigheid op omdat een beroemd iemand ons product draagt.
De kosten? Afgezien van verzend- en productiekosten, niets. Lees hier meer over de influencer-marketingstrategie van Nominal.
Doe Lashes
Jason Wong, de oprichter van Doe Lashes, is een serial entrepeneur, die al sinds zijn vijftiende bedrijven start en leidt. Zijn nieuwste onderneming begon hij met slechts 500 dollar en wist hij op te schalen door gebruik te maken van influencers.
Omdat het een beautyproduct is, wist Jason dat influencer-marketing dé manier was om zijn product onder de aandacht te brengen. Het is een strategie die hij al eerder met succes heeft gebruikt in zijn portfolio van groeiende merken. Opvallend is dat hij vaak niet werkt met grote Instagram-accounts.
“Wij focussen ons vooral op micro-influencers”, vertelt Jason in een Shopify Masters aflevering. (Micro-influencers zijn accounts met minder dan 100.000 Instagram-volgers.) “We nemen contact op met die mensen en vragen of ze een product willen ontvangen in ruil voor promotie.” Het geheim is om geen posts van influencers te eisen, alleen maar omdat je ze iets gratis gestuurd hebt.
Jason geeft voor Doe Lashes de voorkeur aan influencer-marketing ten opzichte van advertenties op Google en Facebook. “Met genoeg geld kan Facebook de juiste mensen vinden”, zegt hij. “De reden dat ik zo’n fan ben van Instagram en influencers, is omdat deze vorm van marketing gratis voor ons is.”
“Door de gratis promoties van deze influencers te gebruiken, kunnen we hun publiek naar onze website krijgen, en vervolgens kunnen we hun gegevens verzamelen en deze gebruiken voor acquisitie”, legt hij uit.
Influencer-marketing helpt Doe Lashes niet alleen om bekendheid op te bouwen, maar ook om verkeer te genereren, SEO- en contentmarketingstatistieken te verbeteren en de uitgaven voor digitale marketing op de lange termijn te maximaliseren.
Hier lees je meer over de strategie van Doe Lashes.
Type influencers
Iedereen gebruikt iets andere definities voor de verschillende typen influencers. Toch onderscheiden we doorgaans vijf niveaus van influencers op social media: nano, micro, mid, macro en mega. Recente data van Upfluence laat zien dat het engagement percentage (de mate waarin de volgers interactie hebben met de content) hoger is bij kleinere influencers dan bij grote.
Nano (1.000 tot 10.000 volgers)
Nano-influencers zijn vaak mensen zoals jij en ik. Ze hebben tussen de 1.000 en 10.000 volgers op Instagram. Hun feeds zijn niet glamoreus of gepolijst, en foto’s worden meestal niet bewerkt. Een influencer zijn is niet hun fulltime baan.
Toch is het om twee redenen een heel goed idee voor groeiende e-commercemerken om met nano-influencers samen te werken:
- Ze hebben veel vertrouwen opgebouwd bij hun volgers, wat leidt tot meer interactie met de gesponsorde content.
- Ze zijn voordeliger.
Gegevens van HypeAuditor laten zien dat nano-influencers merkbaar hogere engagementpercentages hebben dan grotere accounts. Gemiddeld 5 procent per bericht, vergeleken met 2,2 procent van andere influencers.
Micro (10.000 tot 100.000 volgers)
Micro-influencers zijn social media accounts die tussen de 10.000 en 100.000 volgers hebben. Van alle Instagram creators valt 47 procent onder deze groep.
Hoewel ze kleiner zijn dan Kim Kardashian, hebben deze influencers een trouwe aanhang met wie ze regelmatig contact hebben. Micro-influencers hebben vaak een gerichter publiek dan grotere accounts, wat handig is als je producten online probeert te verkopen.
Ze zijn misschien duurder dan nano-influencers, maar bieden nog steeds hetzelfde één-op-ééngevoel als het gaat om het promoten van je bedrijf.
Mid (100.000 - 500.000 volgers)
Mid-influencers hebben een community tussen de 100.000 en 500.000 volgers op hun platformen. Deze groep vormt de op één na grootste groep. Uit het State of Influencer Marketing-rapport blijkt dat 26 procent van de influencers in deze groep valt.
Ondanks dat ze honderdduizenden volgers hebben, hebben influencers uit het middensegment vaak wel een groot en goed gesegmenteerd publiek. Als je bijvoorbeeld een fitnessmerk bent, zou je waarschijnlijk samenwerken met een middenklasse influencer voor maximale exposure.
Deze groep is ook voordeliger en makkelijk bereikbaar. Soms moet je, als je met macro- of mega-influencers werkt, langs vertegenwoordigers of agenten komen voordat je een reactie op je voorstel krijgt.
Macro (500.000 tot 1 miljoen volgers)
Macro-influencers hebben tussen de 500.000 en 1 miljoen volgers. Deze influencers hebben hun following opgebouwd naarmate socialmediakanalen steeds groter werden.
Macro-influencers zijn daarom fijn om mee samen te werken, ze hebben veel ervaring op hun gebied. Ze weten wat hun doelgroep is en wat ze leuk vinden, en ze zullen hun reputatie niet op het spel zetten door met de verkeerde merken samen te werken.
Het samenwerken met macro-influencers heeft verschillende voordelen:
- Hun publiek is zeer relevant voor jouw merk en producten.
- Ze hebben een onwijs bereik.
- De samenwerking zal vlekkeloos verlopen door hun ervaring.
Maar aan al hun ervaring hangt wel een prijskaartje dat, variërend van platform, tussen de 1.000 en 10.000 dollar kan zijn, aldus WebFX.
Mega (meer dan een miljoen volgers)
Je bent waarschijnlijk al bekend met mega-influencers. Dit zijn de social media beroemdheden op platforms als Instagram en YouTube. Deze celebrities hebben dankzij hun aantal volgers een grote aanwezigheid op internet. Ze hebben een community van meer dan een miljoen volgers en hebben een publiek met verschillende interesses en voorkeuren.
Mega-influencers met meer dan een miljoen volgers kunnen een enorm bereik voor je merk bieden. Deze supersterren verlenen je producten ook een zekere mate van geloofwaardigheid, vanwege de reputatie van de influencer.
Het nadeel? Prijzen kunnen variëren van 10.000 dollar tot zes cijfers, afhankelijk van de influencer.
Influencer-marketing tips
Een influencer vinden en een samenwerking bespreken kan een tijdrovende klus zijn, die lastig is op de schalen. Gebruik deze zeven stappen om de beste resultaten te krijgen:
Doe je huiswerk
Je kunt zoveel leren van andere merken. Ontdek wat voor hen werkt, laat je inspireren door de verschillende vormen van content die zij posten en kijk welke vormen het meeste engagement opleveren.
Een overduidelijke plek om te beginnen met je onderzoek, is kijken wat je concurrenten doen. Hiervoor kun je een tool als Hootsuite gebruiken, die je jouw eigen gegevens laat vergelijken met die van anderen.
Het is ook een goed idee om onderzoek te doen naar andere merken die misschien geen concurrenten van jou zijn, maar wel dezelfde doelgroep aanspreken. Als je bijvoorbeeld een horlogemerk als Shore Projects runt, is het ook interessant om naar de campagnes van rugzakkenmerk Herschel te kijken. De twee merken verkopen totaal verschillende producten, maar hun doelgroep is vrijwel hetzelfde. Kijk welke influencer campagnes werken voor het merk en haal daar inspiratie uit.
Als jouw merk een verhaal heeft, doe daar dan ook onderzoek naar. Shore Projects draagt bijvoorbeeld een verhaal uit over de Britse kust. Als je dat merk runt, is het slim om ook onderzoek te doen naar kust- en nautische accounts.
Maak een duidelijke briefing
Je campagne zal meer succes hebben als je de influencer de creatieve vrijheid geeft om content te produceren. Zij weten immers precies van welke content hun doelgroep houdt. Toch is het net zo belangrijk om een briefing te schrijven met de doelen die je wil bereiken, als het is om die creatieve vrijheid toe te staan.
Het is beter om een influencer te vertrouwen en hem of haar een authentieke campagne voor je te laten maken, dan om het exacte beeld, de complete tekst en elke hashtag aan te leven waarvan je wil dat hij het gebruikt.
Een document dat je wel bij de briefing kunt leveren, is een moodboard. Hieronder vind je een voorbeeld van een moodboard die je zou kunnen gebruiken als je een merk als Shore Projects runt.
Kies relevante influencers
Als je duidelijk weet wat je met een campagne wil bereiken, is de volgende stap om relevante influencers te vinden. Wanneer je de verkeerde uitkiest, is dat een prijzige fout, dus het is het waard om iets meer tijd te investeren in de zoektocht.
Er zijn influencers in elke markt die je je kunt bedenken. Of dat nou fashion, lifestyle, reizen of fitness is, je zal meer dan een paar goede opties tegenkomen. Eén van de beste manieren om iemand te vinden, is door een Instagram hashtag search te doen. Hierbij zoek je eerst uit wat de meestgebruikte hashtags zijn in jouw niches en kijk je vervolgens welke posts veel engagement (likes en reacties) hebben.
Je kan ook influencers vinden via de accounts van andere merken. Kijk naar posts waar ze iemand anders taggen als de content creator.
Het kan moeilijk zijn om relevante influencers te vinden, zonder dat je een hoop tijd kwijt bent aan het bekijken van honderden Instagram-accounts. Dat is waar een tool als Grin van pas komt. Hierbij kun je een internationale database gebruiken om influencers op te zoeken op onderwerp, locatie, engagement, en nog veel meer. Deze influencers staan te popelen om met relevante merken samen te werken.
Een influencer hebben die je product aanraadt kan waardevol zijn, maar de samenwerking wordt pas winstgevend als je de juiste influencer uitkiest.
Als je nadenkt over potentiële influencers, stel jezelf dan de volgende vraag:
“Hoe zou de boodschap van mijn merk klinken als [influencer] het zou verkondigen?”
Pas als je echt voor je ziet dat de influencer het product aan zou raden, wil je een samenwerking aangaan. Want om een influencer-marketing campagne succesvol te laten zijn, is het belangrijk dat het publiek de samenwerking als authentiek ziet.
Vind je het nog lastig om te bepalen of jouw merk en de influencer bij elkaar passen? Stel jezelf dan de volgende drie vragen:
- Waar is de influencer geïnteresseerd in of gepassioneerd over?
- Voldoet mijn merk aan die interesses of passies?
- Zo niet, heeft mijn merk wel te maken met die interesses of passies?
Het doel is om een influencer te vinden die overlapt met waar jouw merk om draait. Hoe beter de match tussen de influencer en je merk is, hoe authentieker hun promotie zal voelen. En hoe authentieker die aanvoelt, hoe groter de kans is dat het publiek van de influencer hun aanbeveling opvolgt. Dat is de kracht van een goede match tussen een merk en een influencer.
Zelfs de meest authentieke aanbeveling van een influencer of beroemdheid zal je bedrijf niet helpen als het op het verkeerde publiek is gericht.
Het gaat niet alleen om de grootte van het publiek. Het publiek van de influencer moet ook betrokken zijn. Dat wil zeggen: dat de fans regelmatig tijd besteden aan het liken van en reageren op hun berichten. Echte positieve reacties (niet alleen emoji’s of generieke zinnen) zijn natuurlijk een waardevoller signaal van een sterke sociale aanhang dan alleen likes.
Als een influencer een miljoen volgers heeft, maar gemiddeld slechts 1.000 likes of reacties per post heeft, is hun enagement ratio 0,1 procent. Dat is niet geweldig. Een ideale partner heeft een engagement ratio van tenminste 0,5 procent. Houd er rekening mee dat het engagement ratio meestal lager is naarmate een account meer volgers heeft.
Leer hoe je influencers moet benaderen
De grootste fout die veel merken maken in deze fase, is dat ze niet weten hoe ze een influencer moeten benaderen. Of dat ze, als ze dat wel weten, hun merk niet op de juiste manier pitchen aan de influencer. Dit is wat je moet weten.
Voor macro-influencers en beroemdheden
Om een deal te sluiten met een macro-influencer, zal je waarschijnlijk hun manager of agent moeten benaderen.
Wat je kunt zeggen
De beste manier om agents of managers te benaderen, is door middel van een e-mail. Wees kort maar krachtig als je een e-mail stuurt. Ze zullen echt hun tijd niet verdoen door een document van tien pagina’s te lezen over je verkopen of jouw langetermijnvisie voor het bedrijf. Ook hoef je geen reactie te verwachten als je niet meteen alle vragen die ze misschien hebben beantwoordt.
Je doel is om alle vragen die relevant zijn voor de deal in één e-mail te beantwoorden, zodat ze kunnen beslissen of ze de mogelijkheden verder willen bespreken. Om dat zo beknopt mogelijk te doen, beperk je je eerste e-mail tot de belangrijkste details:
- Wie: in wie ben je geïnteresseerd? (De influencer met wie je wil samenwerken, is waarschijnlijk niet hun enige klant.)
- Wanneer moet je uiterlijk weten of ze geïnteresseerd zijn?
- Waar moet hun klant jouw bedrijf promoten?
- Waarom denk je dat jouw merk een goede match is voor hun klant?
Bij agenten zou je verkoopargument eenvoudig moeten zijn: je biedt de influencer (en de agent) de mogelijkheid om geld te verdienen met Instagram of hun favoriete sociale netwerk.
Bij managers is het iets ingewikkelder: je moet ze laten zien dat er een goede match is tussen jouw merk en hun klant. Onthoud dat managers gefocust zijn op de langetermijncarrière van hun klant, dus vertel ook waarom een partnerschap met je merk een goede carrièrestap is voor de influencer.
Hier is een e-mailsjabloon dat je kunt gebruiken om contact op te nemen met de agent of manager van een macro-influencer:
Hi [naam agent of manager],
Ik ben van [naam bedrijf] en we zijn geïnteresseerd in een samenwerking met [influencer] voor een marketingcampagne. De campagne bestaat uit [beschrijf hoe de campagne eruit zal zien en wat de influencer zou doen] en we denken dat [influencer] perfect zou passen.
We mikken op een startdatum van [streefdatum] voor de campagne en ik wilde zien of dit iets is waarin [influencer] geïnteresseerd in zou zijn. Ik beantwoord met liefde alle vragen die je/u wellicht heeft.
Alvast bedankt voor je/uw reactie.
Met vriendelijke groet,
[je volledige naam]
[je telefoonnummer]
[de naam van je bedrijf met een link naar je website]
Voor micro-influencers
Eén van de voordelen van het inzetten van micro-influencers is dat je ze gewoon rechtstreeks kunt bereiken zonder tussenkomst van hun vertegenwoordigers. Deze directe toegang is zelfs één van de redenen waarom sommige mensen liever met micro-influencers samenwerken.
Omdat micro-influencers niet zo bekend zijn als macro-influencers, ligt de uitdaging natuurlijk meestal niet in weten met wie je contact moet opnemen, maar in het vinden van een relevante influencer. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld kijken op influencer-marktplaatsen. Met deze influencer-marktplaatsen kun je naar influencers zoeken op basis van interesse, branche en publieksgrootte.
Wat je kunt zeggen
Wanneer je contact opneemt met een micro-influencer, kan je pitch bijna hetzelfde zijn als die voor de manager van een macro-influencer. Je doel is om de kans te benadrukken, aan te tonen hoe een partnerschap zowel jou als de influencer ten goede komt, en uit te leggen waarom je denkt dat ze goed bij de campagne passen.
Je moet ook net zo beknopt zijn in je e-mail aan een micro-influencer. Micro-influencers krijgen misschien niet zoveel aanvragen als macro-influencers, maar dat betekent niet dat hun tijd minder waardevol is. Als je geen e-mailadres kunt vinden, kun je ze ook gewoon een DM (direct message) sturen via hun social media.
Volg hetzelfde format aan als bij macro-influencers. Om voor de hand liggende redenen kun je het gedeelte ‘Wie’ overslaan. Houd het alleen bij de wat/waar/wanneer/waarom. En net zoals je zou doen bij de agent of manager van een macro-influencer: voeg een call-to-action toe om je kansen op een reactie te vergroten.
Zoals je waarschijnlijk hebt gemerkt, zijn er enkele verschillen tussen contact maken met een micro-influencer en de agent of manager van een macro-influencer. Maar als je eenmaal het eerste contact hebt gelegd, zouden de resterende stappen voor beide op vrijwel dezelfde manier moeten verlopen.
Opvolgen en doorzetten
Zowel influencers als hun vertegenwoordigers hebben het druk, dus als je niet meteen iets hoort, raak dan niet ontmoedigd en ga er niet meteen vanuit dat ze niet geïnteresseerd zijn. Het is prima om een vervolg-mail te sturen om hun geheugen op te frissen.
Zorg er wel voor dat je het correct timet. Als je het te vroeg verzendt, loop je het risico opdringerig te lijken. En als je het te laat verzendt, lijkt het alsof je niet zo geïnteresseerd bent om met die influencer samen te werken.
Een goede vuistregel voor een follow-up is vijf tot zeven werkdagen na je eerste mail. Als er weer een week voorbij gaat en je hebt nog steeds niet gehoord, ga dan verder met de volgende influencer op je lijst.
Influencers krijgen dagelijks dit soort vragen, dus moet je iets doen om je te onderscheiden. De makkelijkste manier om dit te doen, is door een goed doordachte pitch te hebben die alles bevat wat we hierboven beschreven hebben. Door dit te doen, laat je zien dat je weet wat je doet, dat je deze potentiële samenwerking serieus neemt en dat het makkelijk is om met jou samen te werken.
Hopelijk is de beloning voor al dat harde werk een ‘ja’ van de influencer waar je graag mee wil samenwerken. De laatste fase voordat de campagne van start gaat, is dan het contractproces.
Als je samenwerkt met een macro-influencer, zal hun agent of manager het contract afhandelen. Met micro-influencers werk je meestal direct met ze samen. In beide gevallen - ervan uitgaande dat je duidelijk hebt gecommuniceerd wat je van de influencer verwacht en wat hij ervoor terug krijgt - zou het papierwerk eenvoudig moeten zijn.
Afspraken maken over de samenwerking
Zodra je de influencer hebt gevonden met wie je wil samenwerken, moet je een contract met hen opnemen en een samenwerking overeenkomen. Er zijn over het algemeen zes belangrijke aspecten waar je over wil onderhandelen:
- Tijdsspanne: wees eerlijk over de deadline en benadruk dat het absoluut noodzakelijk is om deze te behalen.
- Output: wees duidelijk over wat je wilt dat ze produceren. Bijvoorbeeld twee stukken content, één die wordt geplaatst op het account van de influencer met een vermelding naar je merk en één die je zelf op je socialmediakanalen kunt gebruiken.
- Gebruik van de content: laat hen weten welke rechten op het gebruiken van de content je wilt. De influencer behoudt altijd het eigendom als de maker, maar meestal kun je vragen om een gebruiksrecht van twee jaar voor de volledige inhoud.
- Betaling: bijna alle goede influencers vragen een vergoeding voor hun diensten. Af en toe zijn ze misschien bereid om een gratis product/dienst/ervaring als onderdeel van die vergoeding te accepteren. Maar ga er vanuit dat je hen betaalt. Houd er bij het onderhandelen over een prijs rekening mee dat je meerdere services betaalt: het maken van inhoud, gebruiksrechten en toegang tot hun publiek.
- Gesponsorde hashtag: regelgeving over gesponsorde inhoud verschilt per land en verandert voortdurend. Wees voorzichtig en voeg altijd #spon of #ad toe aan de content. Dit maakt absoluut geen verschil voor de prestaties of reacties op de post.
- Doel van de campagne: heb een duidelijke focus op het doel dat je wil bereiken wanneer je met een influencer werkt. Dat kan zo simpel zijn als het vergroten van het aantal volgers op jouw account, of het genereren van klikken via hun Instagram-bio of Stories naar je website of productpagina om de verkoop te verhogen. Als je weet waar je naartoe werkt, zit je meteen vanaf het begin op één lijn.
De samenwerking uitvoeren
De overgrote meerderheid van de influencers wil dat de campagne net zo goed verloopt als jij, omdat een slechte campagne net zo schadelijk (zo niet meer) kan zijn voor het merk van de influencer als voor je eigen merk. Maar voor het geval dat de influencer niet het beste met je merk voor heeft, zijn er een aantal manieren om jezelf te beschermen en ervoor te zorgen dat de influencer levert wat er van hem wordt verwacht.
Ten eerste kun je de volledige vergoeding van de influencer inhouden totdat het werk is opgeleverd en aan je verwachtingen voldoet. Je kunt influencers een aanbetaling doen (meestal 50 procent, maar hierover kan worden onderhandeld) en het resterende saldo wordt betaald zodra het werk is voltooid. Deze betalingsstructuur laat de influencer weten dat je de rekening voor hun diensten kunt betalen, terwijl je jezelf tegelijkertijd ook beschermt.
Ten tweede, als je een influencer-marktplaats gebruikt, hebben de meesten een systeem waar je de geschiedenis van een influencer (en hun samenwerkingen met merken) kunt zien. Voordat je een contract met een influencer ondertekent, is het verstandig om te controleren of er geen rode vlaggen over hen zijn bij voormalige klanten.
En probeer, indien mogelijk, samen te werken met influencers die actief zijn op een bepaalde markt - ze zullen eerder leveren zoals beloofd, omdat slechte feedback het voor hen moeilijker kan maken om in de toekomst werk te vinden.
Maximaliseer de waarde van de content
Haal extra waarde uit de gesponsorde Instagram-content door deze opnieuw te gebruiken voor andere kanalen. Hier zijn drie manieren waarop je de alles uit de content van influencer kunt halen:
Publiceer het op de productpagina
Dit zorgt er niet alleen voor dat de productpagina’s er geweldig uitzien, het voegt positief sociaal bewijs toe en kan er zelfs toe leiden dat echte klanten ook hun content indienen.
Publiceer het als een Facebook-advertentie
Het is belangrijk om je Faceboook-advertenties up to date te houden met nieuwe inhoud. Sommige merken vinden het een uitdaging om voortdurend nieuwe afbeeldingen voor advertenties te maken. Voeg content toe van influencers en kijk of je betere resultaten krijgt.
“Door content van influencers te gebruiken, kunnen we onze advertenties tegenwoordig regelmatig opfrissen”, zegt Neil Waller, co-founder van Shore Projects. “Bovendien heeft het gebruiken van deze content ons conversiepercentage met 19 procent doen stijgen.”
Publiceer het op social media
Deel de content die influencers hebben gemaakt ook op je eigen socialmediakanalen. Deze content is vaak veel herkenbaarder, boeiender en beter deelbaar. Het vermindert ook de tijd die je moet spenderen aan het maken van eigen originele content.
“Ongeveer 80 procent van de content die we op de social media-accounts van Shore Projects plaatsen, is afkomstig van influencers en echte klanten”, vertelt de co-founder van Shore Projects.
Let op: zorg er wel altijd voor dat je toestemming hebt om de afbeelding van anderen te gebruiken.
Hoe je influencers moet betalen
De grote vraag die je je nu waarschijnlijk afvraagt: hoe ga je de campagne betalen?
Natuurlijk is de kans groter dan een influencer ja zegt als ze iets uit de deal halen, maar dat hoeft niet per se geld te betekenen.
Laten we eens kijken naar de meest voorkomende betalingsstructuren voor aanbevelingen van influencers op social media.
Licensies/rechten
Het standaard format voor een influencer-marketing campagne is dat de influencer een bericht plaatst over een merk of product op zijn eigen social media-account. Je denkt wellicht dat jij de rechten op dat bericht bezit, aangezien jij voor dat bericht betaald hebt. Het is echter de maker van de inhoud, dat wil zeggen: de influencer, die de eigenaar is.
Tegenwoordig werken steeds meer influencers om ervoor te zorgen dat ze eerlijk worden gecompenseerd voor hun inhoud. Niet alleen vooraf met wat ze delen met hun publiek, maar ook met de waarde die ze achteraf creëren. Dus als een influencer een bericht op zijn account heeft geplaatst waarin hij je merk promoot, moet je mogelijk licentiekosten betalen om de content ook op je eigen kanalen te mogen gebruiken.
Als de influencer met wie je wil samenwerken, doorgaans licentiekosten in rekening brengt, is het misschien mogelijk om een deal te sluiten die je merk eigendom of onbeperkt gebruik van de inhoud geeft. Of dit het geval is, of dat je de content voor een bepaalde periode (bijvoorbeeld twee jaar) mag gebruiken, wordt meestal tijdens de onderhandeling besproken, maar het is belangrijk om dit van tevoren te weten.
Betalen per post
Een betalingsregeling waarbij je betaald per post, is de meest voorkomende manier om een influencer te betalen. Bij deze deal betaal je de influencer een bepaald bedrag voor een bepaald aantal posts. De prijzen voor deze deals kunnen fluctueren op basis van een paar factoren, waarvan de grootste factor de grootte van het publiek van de influencer is.
De kosten kunnen ook per bericht variëren, afhankelijk van het soort bericht dat de influencer maakt. Een reisblogger met 108.000 volgers rekent bijvoorbeeld 1.000 euro voor een ‘statische’ post (geen video, geen diashow), maar rekent slechts 200 euro voor Instagram Story, die na 24 uur weer verdwijnt.
Als je niet zeker weet of je een post kunt veroorloven, kan zo’n tijdelijke post een kosteneffectieve optie zijn. Maar vergeet dus niet waar je voor betaalt: aangezien Instagram Stories maar 24 uur zichtbaar zijn, is de kans groot dat minder volgers van de influencer de campagne zien.
Je kunt een influencer juist ook meer betalen voor extra zichtbaarheid, met een ‘link in bio’-deal. Hierbij zet de influencer een link naar je website in de bio van zijn profiel. Dit kan dus voor direct verkeer naar je website zorgen. Zelf ook een link in bio-pagina maken? Kijk dan eens naar Shopify’s Linkpop, waarmee je een gepersonaliseerde pagina kunt maken waar je maar liefst 200 shoppable links kwijt kunt.
De prijs van zo’n ‘link in bio’-deal is moeilijk te voorspellen, maar aangezien de link de zichtbaarheid van uw campagne nog verder vergroot, rekenen de meeste influencers tot 40 procent meer voor dat extraatje.
Als je je richt op een influencer met een groot aantal volgers op meerdere social mediaplatforms, kun je ook een multi-platformcampagne overwegen. Hierbij deelt de influencer één bericht op al zijn social media accounts. Dit kan je zichtbaarheid vergroten. Daarnaast bieden veel influencers gebundelde prijzen voor een campagne op meerdere platforms.
Gratis product als betaling
Als een influencer echt van je merk houdt, kun je wellicht een deal sluiten waarbij ze worden betaald met een gratis product in plaats van geld. Deze regeling kost doorgaans meer moeite om op te zetten, omdat je niet alleen een influencer moet vinden waarvan je denkt dat deze goed bij je merk past, maar ook iemand moet vinden die echt van je producten houdt. Maar als je gelooft in je producten (wat je natuurlijk doet), kan het leveren van een gratis product een influencer een goede kostenbesparende optie zijn.
Als je deze weg op wil gaan, moet je contact opnemen en jezelf en je merk voorstellen. Het doel moet zijn om je merk te positioneren als een goede match voor die bepaalde influencer. Dus noem zeker de specifieke post, video of het artikel waardoor je denkt dat ze je product willen proberen.
Je bericht kan zo eenvoudig zijn als dit:
Beste [naam],
Mijn naam is [je naam] en ik werk voor [naam bedrijf + hyperlink]. We volgen je al een tijdje op [kanaal] en we denken dat ons merk een goede match voor je kan zijn.
We sturen je graag een gratis [productnaam + hyperlink], zodat je het zelf kunt uitproberen. Of zie je iets anders op onze site dat je wil uitproberen? Dan sturen we dat graag in plaats daarvan naar je op. Als je het net zo’n fijn product vindt als wij, zouden we het geweldig vinden als je dat met je publiek zou kunnen delen.
Is er een adres waar we het product naartoe kunnen sturen?
Bedankt!
Met vriendelijke groet,
[naam]
[Functie + bedrijf]
Commissie
De laatste optie is om de influencer een commissie te betalen, meestal in de vorm van pay per sale, pay per lead of pay per engagement. Dus in plaats van een vast bedrag te betalen voor toegang tot hun hele publiek, betaal je alleen als hun bericht rechtstreeks leidt tot een verkoop, offerte, of welke andere statistiek je ook gebruikt om succes te meten.
Deze structuur zorgt ervoor dat je alleen voor resultaten betaalt, maar de meeste influencers worden liever niet op commissiebasis betaald. Want waarom zouden ze moeite doen om een merk te steunen zonder de garantie dat ze voor hun werk worden gecompenseerd?
Influencer-marketing platforms
Het vinden van influencers blijft één van de grootste uitdagingen voor merken die marketingcampagnes met influencers willen opzetten. Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven en apps gekomen om dit proces te vereenvoudigen, naarmate influencer-marketing populairder is geworden.
Op zoek naar een influencer-marketing agency? Volgens de Emerce 100, met de beste 100 bedrijven in de e-commerce, kun je met een gerust hart bij de volgende bureaus terecht:
Influencer-marketing bureaus zijn vaak ook gespecialiseerd, of bieden extra diensten aan, dus zoek van tevoren goed uit welke influencer agency het best bij jouw doelgroep en behoeften past. Zo is Femmefab bijvoorbeeld gespecialiseerd in de doelgroep vrouwen, en helpt Talpa Social (voorheen Social1nfluencers), je ook bij je social strategie.
Bouw je aan een internationaal merk? Dan is het natuurlijk interessanter om naar internationale influencer-marketing platforms te kijken, zoals Upfluence, Grin en Creator.co.
Je social media marketing verbeteren met influencers
Er bestaat geen twijfel over mogelijk: influencers inzetten bij je marketing, komt je bedrijf ten goede. Het helpt potentiële klanten te vinden en aankoopbeslissingen te beïnvloeden om de verkopen van je bedrijf te stimuleren. Influencers kunnen daarnaast je merkimago opbouwen en je producten aantrekkelijk maken in de ogen van je doelgroep.
Met deze gids ben je goed op weg om het aantal volgers op je sociale media kanalen, en daarmee ook je bedrijf, te laten groeien.
Lees ook:
- Social media marketing: met dit stappenplan bepaal je je strategie
- Social media 2022 trends: welke kanalen passen het best bij jouw webshop?
- TikTok marketing: een handleiding voor beginners
- Zo krijg je meer YouTube-abonnees en laat je je kanaal groeien
- Instagram-marketing voor beginners: laat je bedrijf groeien met hashtags, Stories en nog veel meer
Dit artikel is een vertaling van een origineel Shopify-artikel van Michael Keenan.
Meer lezen
- Nieuwe regels voor online verkopen- wat verandert er?
- Gen Z- hoe bereik je deze generatie? Kenmerken en 10 praktische tips!
- Stapsgewijs de SEO voor je webshop (of website) zelf regelen
- Micro influencers- onderschat, maar vaak van grote waarde!
- Google Mijn Bedrijf- hoe werkt het en hoe zet je het in? Ook voor webshops!
- Marketing automation- waarom je er vandaag nog mee moet starten voor jouw webshop
- Omnichannel- zo bied je jouw klanten het ultieme gebruiksgemak
- Clubhouse- 3 redenen waarom deze app interessant is voor je webshop
- Unboxing- maak van elke bestelling een onvergetelijk feestje
- De overtuigingskracht van reviews- gebruik de stem van je klanten