Rasjonalitet, fornuft, fornuftighet, fornuftsmessighet og hensiktsmessighet.
Faktaboks
- Uttale
- rasjonalitˈet
- Etymologi
- til rasjonal
- Også kjent som
-
fornuft, hensiktsmessighet
Rasjonalitet er et omstridt begrep i filosofien, men kan sies å i hovedsak betegne to ting:
- en standard eller målestokk som man bruker for å vurdere om menneskers tanke- og handlingsliv er fornuftige eller hensiktsmessige
- den evnen individet besitter som gjør det mulig både å etterkomme og å feile hva gjelder de kravene eller betingelsene som ligger i 1
En kan være rasjonell i betydning 2, uten å være rasjonell i betydning 1. Det virker derimot klart at det å være rasjonell i betydning 1 fordrer at man er rasjonell også i betydning 2. Følgelig har man gjerne tenkt seg at rasjonalitet i betydning 1 er avledet eller springer ut av rasjonalitet som evne og kapasitet (betydning 2).
Gjennom filosofihistorien har man gjerne tatt utgangspunkt i Platons og Aristoteles' tese om at mennesket er et vesen med fornuft – et såkalt rasjonelt dyr – og diskusjonene har gjerne dreid seg om hvordan denne kapasiteten skal forstås.
Diskusjonen rundt rasjonalitet handler også om hva slags kriterier eller prinsipper som er forutsatt for at noen skal regnes som rasjonelle og fornuftige, i hvilken grad mennesket evner å leve opp til disse samt hvordan man kan bruke slike prinsipper for å begrunne moralske prinsipper, politiske organisasjonsstrukturer eller vitenskapelige metoder.
Ifølge tradisjonen etter Aristoteles og Platon har man forbeholdt rasjonalitet og fornuft til mennesket og tenkt at dyrs atferd og tanker ikke kan måles på denne måten fordi de nettopp mangler evnen til fornuft og rasjonalitet. Denne tradisjonen står fortsatt sterkt i samtidig filosofi.
Imidlertid har resultater fra siste års forskning på dyrs kognisjon og adferd gjort at enkelte teoretikere nå hevder at dyr også kan regnes for å være mer eller mindre rasjonelle, selv om dette også avhenger sterkt av hva slags teori om rasjonalitet man legger til grunn.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.