Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Skip to main content
Nisa Nur Duman
  • 444 1997

Nisa Nur Duman

Moda, kitlelerin belli bir süre herhangi bir şeye gösterdiği aşırı ilgi olarak ifade edilmekle beraber en büyük etkisini giyim kuşam ile göstermektedir. Giyim, fizyolojik bir ihtiyaç olmasının yanı sıra, sosyolojik, ekonomik, psikolojik... more
Moda, kitlelerin belli bir süre herhangi bir şeye gösterdiği aşırı ilgi olarak ifade edilmekle beraber en büyük etkisini giyim kuşam ile göstermektedir. Giyim, fizyolojik bir ihtiyaç olmasının yanı sıra, sosyolojik, ekonomik, psikolojik ve politik birçok faktörle şekillenerek modanın önemli bir göstergesi haline gelmiştir. Toplumların sosyal ve kültürel kimliklerini yansıtan moda bu bağlamda sanatla da beslenerek insanların his ve düşüncelerine yüzyıllar boyu tercümanlık etmiş, bunun sonuncunda da en güçlü sessiz iletişim araçlarının başında gelmiştir.
Geçmişten günümüze kadar sanat akımlarının, hemen hemen her dönemde moda tasarımcılarına ilham kaynağı olduğu bilinmektedir. Kübizim, Fütürizm, Sürrealizm gibi sanat akımlarında; kalıp formları, kullanılan malzeme, renk ve doku unsurlarının giysi modası üzerindeki etkisi son derece net görülürken; Ekspresyonizm sanat akımında ise bu etki duyguların dışa vurumu şeklinde kendini göstermiş, daha soyut ifadelerle karşımıza çıkmaktadır.  Özellikle resim sanatçılarının eserleri, giysi tasarımcılarının kumaşlarında hayat bularak iki sanatın uyumu ahenkle yeni bedenlere dönüştürülmüştür. Akımın ortaya çıktığı dönemin ünlü temsilcilerinin eserlerinin izleri, moda tasarımcıları tarafından giysilere yansıtılarak tekrar gündeme getirilmiştir.
Bu çalışma oluşturulurken, konu ile ilgili hem yerli yazın hem de yabancı yazın kapsamlı bir şekilde incelenmiş ve elde edilen veriler doğrultusunda çalışma hazırlanmıştır. Literatürde akıma öncülük eden ve modacılara ilham kaynağı olan eserler ile giysi tasarımları arasındaki ilişkiler gözlemlenmiş, görsel verilerle çalışma zenginleştirilmiştir. Ekspresyonizm sanat akımı ile ilgili özellikle de yerli yazında çok fazla çalışma olmamasından ötürü yapılan bu çalışma ile literatüre katkı sağlanacağı düşünülmektedir.
İçinde bulunduğumuz çağda teknolojinin bizlere sunduğu yenilikler tüketim alışkanlıklarının değişmesine ve hızla artmasına neden olmuştur. Kitle iletişim araçları ile moda kısa sürede değişime uğramanın yanı sıra hızlı tüketimi... more
İçinde bulunduğumuz çağda teknolojinin bizlere sunduğu yenilikler tüketim alışkanlıklarının değişmesine ve hızla artmasına neden olmuştur. Kitle iletişim araçları ile moda kısa sürede değişime uğramanın yanı sıra hızlı tüketimi özendirmekte ve tüketim çılgınlığına sürüklemektedir. Bu bağlamda kullan-at ürünlere duyulan ilgi artması, üretim faaliyetlerinde çalışana ve çevreye verilen zararları da arttırmıştır. Giyim endüstrisindeki kalite niteliklerinin boyutları ve hammadde ihtiyacının artması, modanın geçmiş özellikleri üzerinde yenilikler yapılarak günümüz ya da geleceğe nasıl hitap edeceği sorusunu ortaya çıkarmıştır.
Bozulan ekolojik sistem karşısında bilinçlenen üreticiler sürdürülebilirlik ve geri dönüşüme yönelmişlerdir. Günümüzde birçok modacı ve sektör önderi firma, geleneksel ve endüstriyel tasarımlar üreterek konuya dikkat çekmişlerdir.
Çalışmanın amacı doğrultusunda kadın giyiminde hızlı tüketim açısından tek kullanımlık olarak kabul edilebilecek çorabın, günümüz koşullarında dönüşüm üzerine nasıl katkı sağlayabileceği araştırılmıştır. Sonuç olarak; ikinci kalite naylon çorabının farklı bir bakış açısıyla yorumlanarak sanatsal niteliklere sahip bir giysiye dönüşümü yapılmıştır. Bu sayede atıl durumda olan çorapların değerlendirilmesi konusunda farkındalık yaratılması amaçlanmıştır.
Research Interests:
Yaşam standartlarının yükselmesi ile insanların farklı arayışlara ihtiyaç duyması sanata olan ilgiyi arttırmış, sanatın daha fazla alana hakim olmasına zemin oluşturmuştur. Zaman içerisinde birçok disiplin kendi alanında sanatsal... more
Yaşam standartlarının yükselmesi ile insanların farklı arayışlara ihtiyaç duyması sanata olan ilgiyi arttırmış, sanatın daha fazla alana hakim olmasına zemin oluşturmuştur. Zaman içerisinde birçok disiplin kendi alanında sanatsal çalışmalar ile alanından söz ettirmiştir. Bu disiplinlerden biri olan modanın, endüstrideki pazar payının büyümesi sonucu rekabet ve yenilik zorunlu hale gelmiş, aradaki etkileşimi kaçınılmaz kılmıştır.
Söz konusu çalışmanın bakış açısı felsefeden mimariye birçok alanda etkili olan, Yapıbozum \ Yapısöküm \ Dekonstrüksiyon akımının moda ile olan ilişkisidir. Ünlü düşünür Jacques Derrida tarafından ortaya atılan kavram bir metnin içerisindeki bütünü oluşturan yapıların düzenli olmadığına, her birinin anlamlarının farklılıklar içererek yeniyi oluşturabileceğine dikkat çekmiştir. Edebiyat alanında dilbilimi felsefesi olarak ortaya çıkan yapıbozum kavramı, modada bu kavramın basitleştirilmesi ile yeniden yorumlanarak, giysilerin gizli kalan özelliklerini vurgulamış; ayrıntıları ortaya koymaya çalışmıştır. Ürünün dikişlerinin dışarıda bırakılması, penslerin giysinin yüzünden dikilmesi, astarının görünmesi gibi giysi yapılarını ön plana taşımıştır. Avangard tasarımlarıyla tanınan Kıbrıs Türkü asıllı moda tasarımcısı Hüseyin Çağlayan dahil olmak üzere birçok modacı bu akımın etkisinde kalarak koleksiyonlar sunmuş, ürünleri kullanım alanları dışında bir araya getirmiştir. Sunulan koleksiyonlar ile toplumsal olaylardan etkilenilerek tüketiciye çeşitli göndermelerde bulunulabildiği gibi, güzellik algısı ve ekonomik kaygı güdülerek yapılan tasarımlar da mevcuttur. Yapıbozum akımının etkisinde kalan tasarımcılar giysilerini çoğunlukla bitirilmemiş şekilde ya da parçalarının yerlerini ve amaçlarını değiştirerek çalışmışlardır. Atıl sayılabilecek malzemelerin değerlendirilmesi, bir araya getirilmesi ve eskitilmesi yönteminin kullanılması ise bu akımı geri dönüşüm kavramıyla ilişkilendirmiştir.
Toplum tarafından kabul görmüş geleneksel çizgide üretim çerçevesine bağlı kalarak yenilikler üretme zorunluluğunda kalan üreticiler, bu felsefe ile giysileri kabul görmüş şeklinin tamamen dışında kullanabilmişlerdir. Kullanılan malzemelerin durumları ve asimetrik formlar ile giysiler olması gerektiğinden farklı şekillerde boyut kazanmıştır. Genellikle sergileme ve şov amaçlı kullanılan bu tarz giyim, sanatsal giysi adı altında sunulmuştur.
Ulaşılmak istenen amaç doğrultusunda birçok alana uyum sağlayabilen yapıbozum akımı ve moda arasındaki bağın etkileri irdelenerek, dönüşüm süreci içerisinde seçilmiş görseller yardımı ile etkileşim açıklanmaya çalışılmıştır.
ABSTRACT In this study, it is aimed to reveal the effect of the theoretical knowledge acquired by the undergraduate students in the fashion design departments on the selection of materials and accessories used in the field-oriented... more
ABSTRACT
In this study, it is aimed to reveal the effect of the theoretical knowledge acquired by
the undergraduate students in the fashion design departments on the selection of
materials and accessories used in the field-oriented applied courses. The universe of
the research is formed by students studying at the undergraduate level in
Departments of Fashion Design / Fashion and Textile Design/ Textile and Fashion
Design and the sample consists of 368 students studying in the Departments of
Fashion Design / Fashion and Textile Design / Textile and Fashion Design in the
2017-2018 academic year. The research data were collected with the measurement
tool prepared by the researchers. “The Views on the Education Received in Material
Science Course” were tried to be measured with 21 expressions and the data of the
measurement tool applied to the sample of the study was analyzed using the
statistical package program “SPSS 25”. The frequency and percentage values of the
data were found, and t-test was applied to the views of the students regarding the
contribution of the education they receive in the school type and material knowledge
course to the selection of materials and accessories and analyzed at P<0.05
significance level.
According to the results of the research, when the types of school they study are
considered, it has been observed that the students who receive education on fashion
design have different views on the contribution of the education they receive in the
“textile and material science” course to the selection of materials and accessories.
Accordingly, the students who receive education at the state university, think that
the content of material science course is sufficient to recognize and distinguish the
materials and that they can easily select the materials suitable for the design as a
result of the education they have received. At the same time, state university
students have the view that technical education for recognizing and implementing
materials is provided in design-oriented practical courses and when compared to the
foundation university students, they are more concerned about the effectiveness of
material science education in application-oriented field courses in order to make
appropriate cutting, sewing and finishing operations.
Tasarımın istenilen estetik düzeyde ve kalitede oluşturulabilmesi için malzeme ve yardımcı malzemenin doğru seçilmesi gerekmektedir. Malzeme ve yardımcı malzemenin doğru seçilememesi başarılı bir tasarımın başarısız bir çıktıya... more
Tasarımın istenilen estetik düzeyde ve kalitede oluşturulabilmesi için malzeme ve
yardımcı malzemenin doğru seçilmesi gerekmektedir. Malzeme ve yardımcı
malzemenin doğru seçilememesi başarılı bir tasarımın başarısız bir çıktıya
dönüşmesine neden olabilmektedir. Bu araştırmada temel amaç; vakıf ve devlet
üniversitelerindeki moda tasarımı bölümlerinde lisans düzeyinde eğitim gören
öğrencilerin; giysi tasarımına yönelik uygulamalarında, malzeme seçimi ve tedarik
süreçlerinde karşılaştıkları problemler ve görüşlerinin belirlenmesi hedeflenmiştir.
Çalışmada moda tasarımı üzerine eğitim veren fakültelerde lisans düzeyinde öğrenim
gören öğrencilerin alana yönelik uygulamalı derslerinde ihtiyaç duydukları
malzemelerin tedariğinde yaşadıkları sorunların malzeme seçimi ve tedarik süreci ile
tasarımda malzeme kullanımına ilişkin etkisinin olup olmadığı araştırılmıştır.
Araştırmanın evrenini Türkiye’de lisans düzeyinde moda tasarımı-moda ve tekstil
tasarımı-tekstil ve moda tasarımı bölümlerinde öğrenim gören öğrenciler, örneklemini
ise 2017-2018 eğitim öğretim yılı moda tasarımı- moda ve tekstil tasarımı-tekstil ve
moda tasarımı bölümlerinde öğrenim gören 368 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma
verileri, giysi tasarımı uygulamalarında malzeme seçimi ve tedariğinde karşılaşılan
problemler ile malzeme seçimi ve tedariğine etki eden faktörlerin belirlenmesi için
yapılan literatür taraması ve tasarımda uzman kişilerin karşılaştıkları sorunlara yönelik
görüşlerine dayanılarak araştırmacı tarafından hazırlanmış olan, dört farklı ölçek ile
toplanmıştır. Çalışmanın örneklemine uygulanan ölçme aracının verileri, istatistiksel
paket programı “SPSS 25” kullanılarak analiz edilmiştir. Her bir ölçeğin kendi
içerisinde kaç faktörde toplandığını görebilmek için açıklayıcı faktör analizi
yapılmıştır. Açıklayıcı faktör analizi ile elde edilen ortak faktör yapılarına ilişkin
öğrencilerin algılamalarının tedarik sürecine yönelik tanımlanmış ve sınırlandırılmış
bir yapının model olarak doğrulanıp doğrulanmadığı doğrulayıcı faktör analizi
(Confirmatory Factor Analysis, CFA) ile test edilmiştir. Açıklayıcı ve doğrulayıcı
faktör analizi sonrası ölçeklerin güvenilirlikleri incelenmiştir. Güvenirliğin bir ölçüsü
olarak Cronbach Alpha istatistiği kullanılmıştır. Ölçeklerin ortak faktör yapıları
incelendikten sonra ölçeği bozan ifadeler ölçeklerden çıkarılmıştır. Ölçeği bozan
ifadeler ölçekten çıkarıldıktan sonra, her bir ölçeğin kendi içerisindeki ifadelerle ortak bir faktörde toplandığı görülmüştür. Araştırmada, yöntem olarak Temel Bileşenler
Analizi (Principal Component Analysis) kullanılmıştır. Ayrıca, öğrencilerin giysi
tasarımına yönelik uygulamalarında malzeme seçimi ve tedariğinde karşılaştıkları
problemlere etki eden faktörler arasındaki ilişkiler Yapısal Eşitlik Modeli (YEM) ile
araştırılmıştır. Araştırma bulgularından elde edilen sonuçlar belirlenen alt problemler
ışığında değerlendirilmiş ve çeşitli öneriler sunulmuştur. Araştırmada elde edilen
sonuçlara göre öğrencilerin malzeme bilgisi dersinde almış oldukları eğitim artarken
tasarımda malzeme kullanımına ilişkin görüşleri ile malzeme seçimi ve tedariğine
yönelik görüşleri de artmaktadır. Öğrencilerin okudukları okul türüne göre
bakıldığında devlet üniversitesinde okuyan öğrencilerin malzeme bilgisi dersinde
alınan eğitime ilişkin görüşleri, vakıf üniversitelerinde okuyan öğrencilerin malzeme
bilgisi dersinde alınan eğitime ilişkin görüşlerinden daha yüksek bulunmuştur. Bunun
yanı sıra öğrencilerin en çok tercih ettikleri tedarik kanalı bölge esnafı olurken,
öğrencilerin internet üzerinden malzeme tedariğini çok tercih etmedikleri görülmüştür.
The aim of this study is to determine whether the factors affecting the materials selection and supply processes of fashion design students in their costume design applications and the differences in the students&amp;#39; views on the... more
The aim of this study is to determine whether the factors affecting the materials selection and supply processes of fashion design students in their costume design applications and the differences in the students&amp;#39; views on the selection and supply of materials used in their courses are different according to the types of schools. The population of the research consists of students studying at the undergraduate level in the Department of Fashion Design-Fashion and Textile Design-Textile and Fashion Design in Turkey and its sample consists of 368 students studying in the Departments of Fashion Design-Fashion and Textile Design-Textile and Fashion Design for the 2017-2018 academic year. The data of the measurement tool applied to the sample of the study was analyzed using the statistical package program &amp;quot;SPSS 25&amp;quot;. The frequency and percentage values of the data were determined and the relationship between the type of school where the students received education and their views on material selection and supply was analyzed at P&amp;lt;0.05 significance level by applying t-test. According to the results of the research, the students who studied fashion design had different views on the choice and supply of materials according to the type of school they studied. It was determined that the students studying at the foundation university know where they can obtain the materials at the best price compared to the students studying at the state university and that they experience fewer problems with the supply of materials.