Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Μετάβαση στο περιεχόμενο

378

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά το έτος. Για τον αριθμό, δείτε: 378 (αριθμός).


Το 378 σε άλλα ημερολόγια
Γρηγοριανό ημερολόγιο378
CCCLXXVIII
Ελληνικό αλφάβητοΤΟΗ´
Ab urbe condita1131
Αρμενικό ημερολόγιοn/a
Κινεζικό ημερολόγιο3074 – 3075
丁丑 – 戊寅
Αιθιοπικό ημερολόγιο370 – 371
Εβραϊκό ημερολόγιο4138 – 4139
Περσικό ημερολόγιο244 ΠΕ – 243 ΠΕ
Ισλαμικό ημερολόγιο252 ΠΕ – 251 ΠΕ
Ινδουιστικά ημερολόγια
Βικράμ Σαμβάτ433 – 434
Σάκα Σαμβάτ300 – 301
Κάλι Γιούγκα3479 – 3480

Η τρέχουσα σελίδα αφορά το έτος 378 κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο

Το έτος 378 (CCCLXXVIII ) ήταν ένα δίσεκτο έτος που ξεκινούσε τη Δευτέρα. Εκείνη την εποχή ήταν γνωστό ως το Έτος των Υπάτων Ουάλη και Αυγούστου (ή, λιγότερο γνωστό, το Έτος 1131 από Κτήσεως Κόσμου). Η ονομασία 378 είχε χρησιμοποιηθεί από την πρώιμη μεσαιωνική περίοδο, όταν το χριστιανικό ημερολόγιο έγινε η δημοφιλέστερη μέθοδος των ετών στην Ευρώπη.

Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Άνοιξη - Ο Αυτοκράτορας Ουάλης επιστρέφει στην Κωνσταντινούπολη και κινητοποιεί ένα στρατό (40.000 ανδρών). Διορίζει το Σεβαστιανό, άρτι αφιχθέντα από τη Ρώμη, ως Στρατιωτικό Μάγιστρο για την αναδιοργάνωση των Ρωμαϊκών στρατευμάτων στη Θράκη.
  • Φεβρουάριος - Οι Λεντιένσοι (μέρος των Αλαμαννών) διασχίζουν τον παγωμένο Ρήνο και εισβάλλουν στην εξοχή. Οδηγούνται πίσω από τα Ρωμαϊκά Βοηθητικά Υπερώα (Κέλτες και Πετουλάντοι), οι οποίοι υπερασπίζονται τα δυτικά σύνορα.
  • Μάιος - Μάχη της Αργεντοβαρίας: ο Αυτοκράτορας Γρατιανός αναγκάζεται να ανακαλέσει το στρατό που έστειλε στην Ανατολή. Οι Λεντινένσοι ηττούνται από το Μαλλοβαύδη κοντά στο Κολμάρ (Γαλλία). Ο Γρατιανός αποκτά τον τίτλό του Αλεμαννικού Μαξίμου.
  • Γοτθικός Πόλεμος: ο Ουάλης αποστέλλει το Σεβαστιανό με ένα σώμα επιλεγέντων στρατευμάτων (2.000 ανδρών) στη Θράκη και ανανεώνει τον ανταρτοπόλεμο κατά των Γότθων. Καταδιώκει μικρές ομάδες Γότθων επιδρομέων γύρω από την Αδριανούπολη.
  • Ο Φριτιγέρνος συσσωρεύει το στρατό του στο Καμπύλε (Βουλγαρία). Οι Γότθοι συγκεντρώνονται κυρίως στις ποτάμιες κοιλάδες νοτίως του Αίμου, πέριξ των κωμοπόλεων της Βέροιας, του Καμπύλε και του Διβάλτου.
  • Ιούλιος - Ο Φριγέριδος, Ρωμαίος στρατηγός, ενδυναμώνει το Σουκικό Πέρασμα (Ίχτιμαν) για την αποτροπή των βαρβάρων από την απόδρασή τους προς στα βορειοδυτικά (Παννονία).
  • Ο Γρατιανός αρχίζει από το Λαυρίακο (Αυστρία) με ένα σώμα ελαφριού πεζικού στρατού. Η δύναμή του είναι, ωστόσο, μικρή για να ταξιδεύσει με πλοίο κάτω από τον Ίστρο Ποταμό (Δούναβη). Ακινητοποιείται για τέσσερις ημέρες στο Σίρμιο (Σερβία) υποφέροντας από πυρετό.
  • Αύγουστος - Ο Γρατιανός συνεχίζει κάτω από τον Ίστρο Ποταμό (Δούναβη) στο Άρειο Στρατόπεδο (μεθοριακό οχυρό πλησίον της σημερινής Νις), όπου απωλεί αρκετούς άνδρες σε μία ενέδρα μία Αλανικής ομάδας.
  • Ο Φριτιγέρνος πλήττει νότια από το Καμπύλε, ακολουθώντας τον Τόνζο Ποταμό προς την Αδριανούπολη και αποπειρώμενος να φθάσει πίσω από τις εφοδιαστικές γραμμές στην Κωνσταντινούπολη.
  • Η Ρωμαϊκή αναγνώριση ανιχνεύει τους Γότθους. Ο Ουάλης, ευρισκόμενος ήδη δυτικώς της Αδριανούπολης, επιστρέφει πίσω και εγκαθιδρύει ένα περιστοιχισμένο στρατόπεδο εκτός της πόλης.
  • Οι Γότθοι, με τα κάρα τους και τις οικογένειες ευπαθείς στις επιθέσεις, αποσύρονται πίσω στα βόρεια. Οι Ρωμαίοι ανιχνευτές αποτυγχάνουν τον εντοπισμό του Γρευθουνγγικού ιππικού, που τροφοσυλλέγει πέρα από την κοιλάδα του Τόνζου.
  • Ο Φριτιγέρνος στέλνει ένας Χριτιανό ιερέα στο Ρωμαϊκό στρατόπεδο με μία πρόταση όρων και μία επιστολή για τον Ουάλη. Η ειρηνευτική προσέγγιση απορρίπτεται.
  • 9 Αυγούστου - Μάχη της Αδριανούπολης: Ένας τεράστιος Ρωμαϊκός στρατός υπό τον αυτοκράτορα Ουάλη ηττάται από τους Θερβίνγγους. Ο Ουάλης σκοτώνεται μαζί με τα δύο τρίτα του στρατού του.
  • Οι Γότθοι επιτίθνεται στην Αδριανούπολη. Προσπαθούν να σκαρφαλώσουν στα αμυντικά τείχη με σκάλες, αλλά απωθούνται από τους αμυνομένους, οι οποίοι ρίχνουν τοιχοποιικούς σβόλους.
  • Οι Γότθοι, υποστηριζόμενοι από τους Ούννους, μετακινούνται στην Κωνσταντινούπολη. Η πρόοδός τους επαληθεύεται από τους Σαρακηνούς, στρατολογημένοι από Αραβικά φύλα που ελέγχουν τις ανατολικές παρυφές της αυτοκρατορίας.
  • Οκτώβριος - Οι Γρευθούνγγοι, αντιμετωπίζοντας τροφικές ελλείψεις, αποσπώνται και μετακινούνται δυτικά στην Παννονία. Ακολουθούμενοι από τις οικογένειές τους, εισβάλλουν σε χωριά και αγροκτήματα.
  • Ο Γρατιανός ανακαλεί το στρατιωτικό διοικητή Φλάβιο Θεοδόσιο, σε ηλικία 31 ετών, γιο του εκτελεσμένου στρατηγού Θεοδοσίου του Πρεσβυτέρου και το διορίζει συναυτοκράτορα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Παγκόσμιος κατάλογος γεννήσεων το 378 (από τα Wikidata)
Παγκόσμιος κατάλογος θανάτων το 378 (από τα Wikidata)