Bildiri Özeti: Alanımızı tanımlamak üzere ortaya konulan tanımlar incelendiğinde alanyazında üzer... more Bildiri Özeti: Alanımızı tanımlamak üzere ortaya konulan tanımlar incelendiğinde alanyazında üzerinde uzlaşılmış mutlak bir tanımın ya da isimlendirmenin olmadığı dikkati çekmektedir. Alan ile ilgili yapılan bu tanımların ve isimlendirmelerin içinde bulunulan dönemdeki gerek teknolojik gerekse öğrenme ile ilgili yaşanan gelişmeleri yansıttığı görülmektedir. Bu etkileşimin alana dinamik bir yapı kazandırdığı söylenebilir. Öğretim teknolojisi alanında yapılan çalışmalarda bugünkü koşulları daha iyi anlayabilmek ve alanın geleceğine yön verebilmek için tarihsel sürecin yol göstericiliğinden faydalanılması, alanın kapsamının iyi bir şekilde anlaşılması gerektiği ifade edilmektedir. Bu bağlamda bakıldığında alanın tanımlanması ve kapsamı ile ilgili medya-yöntem tartışmasının da önemli bir rolü olduğu düşünülmektedir. Bu araştırma kapsamında alanın geleceğine yön verecek olan öğretmen adaylarına alanı nasıl tanımladıklarına ve medya-yöntem tartışmasına ilişkin sorular yöneltilerek görüşleri analiz edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu bir devlet üniversitesinin Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi bölümünde öğrenim görmekte olan 57 (22 erkek, 35 kadın) üçüncü sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırma sürecinde tartışma ortamı olarak Facebook kullanılmıştır. Öğrenenler 4 gruba ayrılmış ve her bir grup için Facebook'ta tartışma grupları oluşturulmuştur. Tartışmaya başlamadan önce öğrenenlerle okuma kaynakları paylaşılmıştır. Tartışma sürecinde sorular sisteme sırayla yüklenmiş ve tartışma süresi ortalama üç gün olarak belirlenmiştir. Bu doğrultuda öncelikle alanın tanımlanmasına yönelik soru paylaşılmış, tartışma süresi bitince de medya-yöntem tartışması ile ilgili soru paylaşılmıştır. Öğrenenlerden her soruya en az 5 yorum eklemeleri ve moderatörden gelecek uyarı sonrasında Tartışmayı Toparlayıcı Yorum (TTY) yazmaları istenmiştir. Analiz için öğrenenlerin moderatör kontrolünde yaptıkları tartışmalar sonucunda yazdıkları TTY'ler kullanılmıştır. Alanın tanımlanmasına yönelik soru ile ilgili analiz sonucunda, öğrenenlerin çoğunlukla farklı kavramlar altında verilen alan ile ilgili tanımların birbiri ile ilişkili olduğunu düşündükleri ve bu kavramlardan en çok öğretim teknolojisini benimsedikleri belirlenmiştir. Öğrencilerin kendi tanımlarında ise daha çok kaynak ve süreçlerin tasarımı, uygulanması ve yönetimi ile öğrenmeyi kolaylaştırmak üzerine yoğunlaştıkları görülmüştür. Bununla birlikte, medya-yöntem tartışmasına yönelik soru ile ilgili analiz sonucunda öğrenenlerin medyadan çok yönteme vurgu yaptıkları, medyayı öğrenmeyi destekleyici unsur olarak gördükleri saptanmıştır. Bu analiz sonuçları doğrultusunda tartışma ve öneriler sunulmuştur.
Alanımızın tanımlanmasında eğitim teknolojisi, öğretim teknolojisi, öğrenme bilimleri, öğretim ta... more Alanımızın tanımlanmasında eğitim teknolojisi, öğretim teknolojisi, öğrenme bilimleri, öğretim tasarımı ve teknolojisi gibi farklı kavramların çoğunlukla birbiri yerine kullanıldığı dikkati çekmektedir. Bu çalışma kapsamında alanımızla ilgili temel tartışma konuları ve kavramlar uzman görüşüne sunulmuş, uzmanlarla alanımızın hem kuram hem de uygulama açısından gidişatı tartışılmıştır. Çalışma sürecinde elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırma sürecinde görüş belirten uzmanlar üniversitelerin Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi bölümünde görev yapan ve doçentliğini bu alanda alan akademisyenlerden oluşmaktadır. Çalışma için 15 akademisyene e-posta ile bilgilendirme sağlanmış, 6 akademisyen çalışmaya katılmıştır. Araştırma sonucunda uzmanların alanın tanımlanması ile ilgili farklı bakış açıları sundukları ve alanın isimlendirilmesinde en çok " Öğretim Tasarımı ve Teknolojisi " kavramını tercih ettikleri belirlenmiştir. Medyanın öğrenme üzerine etkisi ile ilgili olarak uzmanların medyanın tek başına bir araç olarak etkisinden bahsedilemeyeceğine dikkati çektikleri belirlenmiştir. Bu görüşe paralel olarak da uzmanlar günümüzde medyanın yöntemden bağımsız olarak düşünülemeyeceğini ve bu tartışmanın artık geçerli olmadığını ifade etmişlerdir. Alanın geleceği ile ilgili olarak uzmanlar, alanın yeni çıkan teknolojilerden etkilendiğini, özellikle genç araştırmacıların yeni çıkan teknolojilere yönelik araştırmalar yapma eğiliminde olduklarını dile getirmişlerdir. Bununla birlikte alanda deneyimli ve belirli bir yaşta olan akademisyenlerin ise yeni teknolojiler ve yöntem arasındaki dengeyi sağlamak için daha çok yöntem üzerine odaklandıkları belirtilmiştir. Ayrıca uzmanlar bundan sonraki süreçte alanda mobil cihazların, artırılmış gerçeklik uygulamalarının ve STEM eğitiminin yoğun bir şekilde çalışılacağını öngörmüşlerdir. Anahtar Sözcükler: Öğretim teknolojisi, medya-yöntem tartışması, içerik analizi
İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG), işyerlerinde işin yürütülmesi sırasında çalışma şartları ve teknik... more İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG), işyerlerinde işin yürütülmesi sırasında çalışma şartları ve teknik ekipmanların yarattığı tehlikelerin sağlığa verebileceği etkilerden korunmak, daha iyi bir çalışma ortamı gerçekleştirmek için yürütülen sistemli çalışmalardır. Ölümlü veya iş gücü kaybına neden olan kazaların en etkili nedeninin insan faktörü olduğu bilinmektedir. Bu sebeple gelişime açık ve dinamik bir yapı gerektiren İSG eğitimi gitgide önem kazanmaktadır. Birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de İSG eğitimi özel ve kamu kurumlarında çalışanlara yüz yüze zorunlu bir eğitim olarak verilmektedir. Fakat eğitim sürecine katılan çalışanlar açısından eğitimin kısıtlı bir sürede yoğun içerikle sunulması etkili ve verimli bir öğrenme sürecini etkilemektedir. Ayrıca öğrenenlerin birer yetişkin olduğu göz önüne alındığında; eğitimin belirli zaman dilimlerinde zorunlu olması ve bireylere bu eğitimi almak için mekân ve zaman konusunda çoğunlukla özgürlük tanınmaması bireylerin verimsiz bir süreç geçirmesine neden olabilir. Bunlara ek olarak İSG eğitimi organizasyonları zaman, mekân, eğitici ve personel ile bütçe imkânlarının oluşturulması zorunluluğunu da beraberinde getirmektedir. Bu sınırlılıklar göz önünde bulundurulduğunda İSG eğitiminin uzaktan eğitim ile verilmesinin hem çalışanlar hem de planlayıcılar açısından daha avantajlı olabilir. Bununla birlikte ilgili literatürde hâlihazırda yüz yüze verilmekte olan eğitimlerin uzaktan eğitime dönüştürülmesine dair örneklerin yeterli olmadığı vurgulanmaktadır (Tüzün, 2001). İSG eğitimlerinden doğan sorunlar ve literatürdeki açıktan yola çıkarak bu çalışma ile yüz yüze verilmekte olan İSG eğitiminin uzaktan eğitim ile nasıl verilebileceğine dair bir örnek sunularak ilgili literatüre katkı sağlanması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde ilk ve orta öğretim kademesinde görev yapmakta olan öğretmenlere yönelik halihazırda yüz yüze hizmet içi eğitim ile verilmekte olan İSG eğitiminin uzaktan eğitime dönüşümü gerçekleştirilmiştir. Çalışmada Tüzün & Çınar (2016) tarafından geliştirilmiş olan Deneyime Dayalı E-Ders Tasarımı modeli temel alınarak 13 haftalık bir tasarım süreci gerçekleştirilmiştir. Süreç sonunda İş sağlığı ve Güvenliği, İş sağlığı ve Güvenliği ile ilgili Mevzuat, Meslek hastalıkları ve İlkyardım, İş Sağlığı ve Güvenliği ile İlgili Teknik Konular olmak üzere 4 temel modülden oluşan ve 6 haftada uygulanması planlanan bir çevrimiçi öğrenme ortamı hazırlanmıştır. Hazırlanan bu öğrenme ortamı için kullanılabilirlik testi ve pilot uygulama gerçekleştirilmiş, alınan dönütler doğrultusunda tasarıma son hali verilmiştir.
Özet Argüman, düşüncelerimizi mantıksal bir çerçevede oluşturabilmemiz için bir dizi teknik ve il... more Özet Argüman, düşüncelerimizi mantıksal bir çerçevede oluşturabilmemiz için bir dizi teknik ve ilkeler içeren yapıdır. Argümantasyon ise bir konuyu açıklamak ya da problemi çözmek için mantıksal bir şekilde düşüncelerin oluşturulması, düzenlenmesi ve sunulmasıdır. Argümantasyon becerilerinin doğuştan var olan ya da eğitimden bağımsız olarak gelişebilen bir beceri olmadığı, açık bir şekilde sunulan öğretim ve öğrenme fırsatları ile gelişen bir beceri olduğu ifade edilmektedir. Bu yüzden araştırmacılar argümantasyonun öğretimi ve argümantasyon becerilerinin kazandırılması sürecinde argüman yapılarının nasıl daha iyi oluşturulabileceği, düzenlenebileceği ve incelenebileceği üzerinde durmuşlardır. Bu amaç doğrultusunda da bilgisayar teknolojisinden yararlanarak argüman haritaları olarak da adlandırılan, argümanların grafiksel gösterimini sağlayan bazı yazılımlar geliştirilmiştir. Argümantasyon eğitiminin öğrenmenin hemen her kademesinde önemli bir role sahip olduğu vurgulanmakla beraber öğrenenlerin argümantasyon becerilerinin yeterince iyi olmadığı belirtilmektedir. Öğrenenlerin argümantasyon becerilerinin iyi olmaması ile ilgili birçok neden olmakla birlikte en temel sebeplerden birinin de öğretmen ve öğretim tasarımcılarının argümantasyon ile ilgili gerekli pedagojik bilgiye ve beceriye sahip olmamaları dolayısıyla eğitim ortamında argümantasyon becerilerini geliştirecek etkinliklere yer verilememesi olduğu vurgulanmaktadır. Öğretmenlerin argümantasyon becerilerinin kazandırılmasındaki rolü göz önünde bulundurulduğunda ülkemizde öğretmen eğitiminde argümantasyon becerileri ile ilgili yürütülen çalışmaların oldukça az olduğu göze çarpmaktadır. Bu çalışma kapsamında öğretmen eğitiminde teknoloji destekli argümantasyon eğitiminin nasıl uygulanabileceğine ilişkin bir örnek sunulacaktır.
Anahtar Sözcükler: argümantasyon, teknoloji destekli argümantasyon eğitimi, argümantasyon becerileri
Özet Çözümlü Örnek bir görevin nasıl gerçekleştirildiğinin ya da bir sorunun nasıl çözüldüğünün ö... more Özet Çözümlü Örnek bir görevin nasıl gerçekleştirildiğinin ya da bir sorunun nasıl çözüldüğünün öğrenene adım adım gösterildiği bir öğretim yöntemidir (Clark, Nguyen ve Sweller, 2006). Çözümlü örneklerin Matematik, Bilgisayar Mühendisliği gibi birçok farklı alanda kullanılmasına rağmen Bilişim Teknolojileri alanında bu yöntemin yeteri kadar kullanılmadığı dikkati çekmektedir. Dolayısıyla bu çalışmada bilişim teknolojileri öğretmen adaylarına çözümlü örneklerin nasıl tasarlanacağı ve öğretim sürecinde nasıl kullanılacağı konusunda bilgi ve beceri kazandırmak amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu bir üniversitesinin Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü'nde 2016 Bahar döneminde Özel Öğretim Yöntemleri 2 dersini alan 40 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırma süreci iki hafta sürecek şekilde tasarlanmıştır. Ders süreci teorik ve laboratuvar olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. Birinci hafta teorik kısımda öğretmen adaylarına, çözümlü örnekler ve özellikleri ile ilgili anlatım gerçekleştirilmiş, anlaşılmayan noktalar ile ilgili dönütler verilmiştir. Ertesi gün laboratuvar kısmında ilkelerin özellikleri ve nasıl uygulandıkları ile ilgili hazırlanan materyal bilgisayar ortamında öğretmen adaylarına sunulmuştur. Öğretmen adayları laboratuvar saati boyunca (1.5 saat) tasarım ilkelerine çalışmışlardır. Sürecin sonunda öğretmen adaylarından Bilişim Teknolojileri dersi kapsamında bir konu veya kazanım belirlemeleri ve belirledikleri kazanıma yönelik olarak ve öğrendikleri tasarım ilkelerine dikkat ederek çözümlü örnek tasarlamaları istenmiştir. İkinci hafta öğretmen adayları çözümlü örnek tasarımlarına devam etmişler ve kendilerine biçimlendirmeye yönelik dönütler verilmiştir. İkinci haftanın sonunda hazırladıkları tasarımları teslim etmeleri istenmiştir. Süreç sonunda 40 öğretmen adayından 34'ü hazırladıkları tasarımları teslim etmişlerdir. Öğretmen adaylarının oluşturdukları bu tasarımlar araştırmacılar tarafından geliştirilmiş bir rubrik aracılığıyla değerlendirilmiş ve süreçle ilgili görüşleri alınmıştır. Süreç sonunda rubrikten elde edilen verilere göre öğretmen adaylarının en çok sunum ilkesini, ardından süreç ilkesini ve en az kendi kendine açıklama ilkesini uygulamada başarılı oldukları saptanmıştır. Anahtar Kelimeler: çözümlü örnekler, bilgisayar tabanlı öğrenme materyali, öğretmen adayları
Argument is a structure involving a set of techniques and principles that allow us to create our ... more Argument is a structure involving a set of techniques and principles that allow us to create our ideas in a logical framework. Argumentation, on the other hand, is the organization and presentation of ideas in a logical way to explain an issue or solve a problem. It’s expressed that argumentation skills cannot be developed natively or independently of education but these skills can evolve with clearly presented teaching and learning opportunities. Researchers, therefore, have emphasized how to better create, organize and examine argument structures in the process of teaching argumentation and acquiring the skills of argumentation. For this purpose, a type of software also referred as argument mapping, which provides graphical representation of arguments has been developed. While emphasizing that argumentation training has an important role in almost every level of education, it is stated that the argumentation skills of learners are not good enough. In spite of the fact that there a...
Journal of Digital Learning in Teacher Education, 2020
Abstract This study aims to explore the effect of argument maps supported with peer feedback on p... more Abstract This study aims to explore the effect of argument maps supported with peer feedback on pre-service teachers’ argumentation skills. The participants consisted of 43 (21 female, 22 male) pre-service teachers studying at the Department of Computer Education and Instructional Technologies. There were two groups as experiment (n = 23) and control (20) in the research. The learners in the control condition developed arguments individually about teaching methods through argument maps. Similar to the control group, those in the experimental condition first accomplished the argument mapping tasks. Later, they performed peer feedback activity. Both quantitative and qualitative analyzes were conducted to gain a deep insight into the effect of these interventions on pre-service teachers’ argumentation skills. The results showed that both control and experimental groups’ argumentation skills improved statistically significant. Additionally, we found using argument maps with peer feedback gives more positive results compared to the only argument mapping.
The Effect of Argument Mapping Supported with Peer Feedback on Pre-Service Teachers’ Argumentation Skills, 2020
This study aims to explore the effect of argument maps supported with
peer feedback on pre-servic... more This study aims to explore the effect of argument maps supported with peer feedback on pre-service teachers’ argumentation skills. The participants consisted of 43 (21 female, 22 male) pre-service teachers studying at the Department of Computer Education and Instructional Technologies. There were two groups as experiment (n=23) and control (20) in the research. The learners in the control condition developed arguments individually about teaching methods through argument maps. Similar to the control group, those in the experimental condition first accomplished the argument mapping tasks. Later, they performed peer feedback activity. Both quantitative and qualitative analyzes were conducted to gain a deep insight into the effect of these interventions on pre-service teachers’ argumentation skills. The results showed that both control and experimental groups’ argumentation skills improved statistically significant. Additionally, we found using argument maps with peer feedback gives more positive results compared to the only argument mapping.
Tests in educational setting are often seen as an assessment tool. However, in the field of psych... more Tests in educational setting are often seen as an assessment tool. However, in the field of psychology, memory related studies have shown that being tested affects recall in a positive way. Studying on a material as testing rather than studying on it many times helps better to remember the information in the material. This phenomenon is called Testing Effect. It is stated in the literature that using testing effect in the field of education may have positive result. It is thought that one of the important skills that should be gained to learners is the Safe Internet Usage. The aim of this study is to examine whether the different learning conditions (Study-Study-Test, Study-Test-Test, Study-Study-Study-Test and Study-Test-Test-Test) are influential for middle school students to learn the topic of Safe Internet Use. The research results show that different learning conditions have an effect on the group's short-term retention performance but not on long term retention.
Bildiri Özeti: Alanımızı tanımlamak üzere ortaya konulan tanımlar incelendiğinde alanyazında üzer... more Bildiri Özeti: Alanımızı tanımlamak üzere ortaya konulan tanımlar incelendiğinde alanyazında üzerinde uzlaşılmış mutlak bir tanımın ya da isimlendirmenin olmadığı dikkati çekmektedir. Alan ile ilgili yapılan bu tanımların ve isimlendirmelerin içinde bulunulan dönemdeki gerek teknolojik gerekse öğrenme ile ilgili yaşanan gelişmeleri yansıttığı görülmektedir. Bu etkileşimin alana dinamik bir yapı kazandırdığı söylenebilir. Öğretim teknolojisi alanında yapılan çalışmalarda bugünkü koşulları daha iyi anlayabilmek ve alanın geleceğine yön verebilmek için tarihsel sürecin yol göstericiliğinden faydalanılması, alanın kapsamının iyi bir şekilde anlaşılması gerektiği ifade edilmektedir. Bu bağlamda bakıldığında alanın tanımlanması ve kapsamı ile ilgili medya-yöntem tartışmasının da önemli bir rolü olduğu düşünülmektedir. Bu araştırma kapsamında alanın geleceğine yön verecek olan öğretmen adaylarına alanı nasıl tanımladıklarına ve medya-yöntem tartışmasına ilişkin sorular yöneltilerek görüşleri analiz edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu bir devlet üniversitesinin Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi bölümünde öğrenim görmekte olan 57 (22 erkek, 35 kadın) üçüncü sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırma sürecinde tartışma ortamı olarak Facebook kullanılmıştır. Öğrenenler 4 gruba ayrılmış ve her bir grup için Facebook'ta tartışma grupları oluşturulmuştur. Tartışmaya başlamadan önce öğrenenlerle okuma kaynakları paylaşılmıştır. Tartışma sürecinde sorular sisteme sırayla yüklenmiş ve tartışma süresi ortalama üç gün olarak belirlenmiştir. Bu doğrultuda öncelikle alanın tanımlanmasına yönelik soru paylaşılmış, tartışma süresi bitince de medya-yöntem tartışması ile ilgili soru paylaşılmıştır. Öğrenenlerden her soruya en az 5 yorum eklemeleri ve moderatörden gelecek uyarı sonrasında Tartışmayı Toparlayıcı Yorum (TTY) yazmaları istenmiştir. Analiz için öğrenenlerin moderatör kontrolünde yaptıkları tartışmalar sonucunda yazdıkları TTY'ler kullanılmıştır. Alanın tanımlanmasına yönelik soru ile ilgili analiz sonucunda, öğrenenlerin çoğunlukla farklı kavramlar altında verilen alan ile ilgili tanımların birbiri ile ilişkili olduğunu düşündükleri ve bu kavramlardan en çok öğretim teknolojisini benimsedikleri belirlenmiştir. Öğrencilerin kendi tanımlarında ise daha çok kaynak ve süreçlerin tasarımı, uygulanması ve yönetimi ile öğrenmeyi kolaylaştırmak üzerine yoğunlaştıkları görülmüştür. Bununla birlikte, medya-yöntem tartışmasına yönelik soru ile ilgili analiz sonucunda öğrenenlerin medyadan çok yönteme vurgu yaptıkları, medyayı öğrenmeyi destekleyici unsur olarak gördükleri saptanmıştır. Bu analiz sonuçları doğrultusunda tartışma ve öneriler sunulmuştur.
Alanımızın tanımlanmasında eğitim teknolojisi, öğretim teknolojisi, öğrenme bilimleri, öğretim ta... more Alanımızın tanımlanmasında eğitim teknolojisi, öğretim teknolojisi, öğrenme bilimleri, öğretim tasarımı ve teknolojisi gibi farklı kavramların çoğunlukla birbiri yerine kullanıldığı dikkati çekmektedir. Bu çalışma kapsamında alanımızla ilgili temel tartışma konuları ve kavramlar uzman görüşüne sunulmuş, uzmanlarla alanımızın hem kuram hem de uygulama açısından gidişatı tartışılmıştır. Çalışma sürecinde elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırma sürecinde görüş belirten uzmanlar üniversitelerin Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi bölümünde görev yapan ve doçentliğini bu alanda alan akademisyenlerden oluşmaktadır. Çalışma için 15 akademisyene e-posta ile bilgilendirme sağlanmış, 6 akademisyen çalışmaya katılmıştır. Araştırma sonucunda uzmanların alanın tanımlanması ile ilgili farklı bakış açıları sundukları ve alanın isimlendirilmesinde en çok " Öğretim Tasarımı ve Teknolojisi " kavramını tercih ettikleri belirlenmiştir. Medyanın öğrenme üzerine etkisi ile ilgili olarak uzmanların medyanın tek başına bir araç olarak etkisinden bahsedilemeyeceğine dikkati çektikleri belirlenmiştir. Bu görüşe paralel olarak da uzmanlar günümüzde medyanın yöntemden bağımsız olarak düşünülemeyeceğini ve bu tartışmanın artık geçerli olmadığını ifade etmişlerdir. Alanın geleceği ile ilgili olarak uzmanlar, alanın yeni çıkan teknolojilerden etkilendiğini, özellikle genç araştırmacıların yeni çıkan teknolojilere yönelik araştırmalar yapma eğiliminde olduklarını dile getirmişlerdir. Bununla birlikte alanda deneyimli ve belirli bir yaşta olan akademisyenlerin ise yeni teknolojiler ve yöntem arasındaki dengeyi sağlamak için daha çok yöntem üzerine odaklandıkları belirtilmiştir. Ayrıca uzmanlar bundan sonraki süreçte alanda mobil cihazların, artırılmış gerçeklik uygulamalarının ve STEM eğitiminin yoğun bir şekilde çalışılacağını öngörmüşlerdir. Anahtar Sözcükler: Öğretim teknolojisi, medya-yöntem tartışması, içerik analizi
İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG), işyerlerinde işin yürütülmesi sırasında çalışma şartları ve teknik... more İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG), işyerlerinde işin yürütülmesi sırasında çalışma şartları ve teknik ekipmanların yarattığı tehlikelerin sağlığa verebileceği etkilerden korunmak, daha iyi bir çalışma ortamı gerçekleştirmek için yürütülen sistemli çalışmalardır. Ölümlü veya iş gücü kaybına neden olan kazaların en etkili nedeninin insan faktörü olduğu bilinmektedir. Bu sebeple gelişime açık ve dinamik bir yapı gerektiren İSG eğitimi gitgide önem kazanmaktadır. Birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de İSG eğitimi özel ve kamu kurumlarında çalışanlara yüz yüze zorunlu bir eğitim olarak verilmektedir. Fakat eğitim sürecine katılan çalışanlar açısından eğitimin kısıtlı bir sürede yoğun içerikle sunulması etkili ve verimli bir öğrenme sürecini etkilemektedir. Ayrıca öğrenenlerin birer yetişkin olduğu göz önüne alındığında; eğitimin belirli zaman dilimlerinde zorunlu olması ve bireylere bu eğitimi almak için mekân ve zaman konusunda çoğunlukla özgürlük tanınmaması bireylerin verimsiz bir süreç geçirmesine neden olabilir. Bunlara ek olarak İSG eğitimi organizasyonları zaman, mekân, eğitici ve personel ile bütçe imkânlarının oluşturulması zorunluluğunu da beraberinde getirmektedir. Bu sınırlılıklar göz önünde bulundurulduğunda İSG eğitiminin uzaktan eğitim ile verilmesinin hem çalışanlar hem de planlayıcılar açısından daha avantajlı olabilir. Bununla birlikte ilgili literatürde hâlihazırda yüz yüze verilmekte olan eğitimlerin uzaktan eğitime dönüştürülmesine dair örneklerin yeterli olmadığı vurgulanmaktadır (Tüzün, 2001). İSG eğitimlerinden doğan sorunlar ve literatürdeki açıktan yola çıkarak bu çalışma ile yüz yüze verilmekte olan İSG eğitiminin uzaktan eğitim ile nasıl verilebileceğine dair bir örnek sunularak ilgili literatüre katkı sağlanması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde ilk ve orta öğretim kademesinde görev yapmakta olan öğretmenlere yönelik halihazırda yüz yüze hizmet içi eğitim ile verilmekte olan İSG eğitiminin uzaktan eğitime dönüşümü gerçekleştirilmiştir. Çalışmada Tüzün & Çınar (2016) tarafından geliştirilmiş olan Deneyime Dayalı E-Ders Tasarımı modeli temel alınarak 13 haftalık bir tasarım süreci gerçekleştirilmiştir. Süreç sonunda İş sağlığı ve Güvenliği, İş sağlığı ve Güvenliği ile ilgili Mevzuat, Meslek hastalıkları ve İlkyardım, İş Sağlığı ve Güvenliği ile İlgili Teknik Konular olmak üzere 4 temel modülden oluşan ve 6 haftada uygulanması planlanan bir çevrimiçi öğrenme ortamı hazırlanmıştır. Hazırlanan bu öğrenme ortamı için kullanılabilirlik testi ve pilot uygulama gerçekleştirilmiş, alınan dönütler doğrultusunda tasarıma son hali verilmiştir.
Özet Argüman, düşüncelerimizi mantıksal bir çerçevede oluşturabilmemiz için bir dizi teknik ve il... more Özet Argüman, düşüncelerimizi mantıksal bir çerçevede oluşturabilmemiz için bir dizi teknik ve ilkeler içeren yapıdır. Argümantasyon ise bir konuyu açıklamak ya da problemi çözmek için mantıksal bir şekilde düşüncelerin oluşturulması, düzenlenmesi ve sunulmasıdır. Argümantasyon becerilerinin doğuştan var olan ya da eğitimden bağımsız olarak gelişebilen bir beceri olmadığı, açık bir şekilde sunulan öğretim ve öğrenme fırsatları ile gelişen bir beceri olduğu ifade edilmektedir. Bu yüzden araştırmacılar argümantasyonun öğretimi ve argümantasyon becerilerinin kazandırılması sürecinde argüman yapılarının nasıl daha iyi oluşturulabileceği, düzenlenebileceği ve incelenebileceği üzerinde durmuşlardır. Bu amaç doğrultusunda da bilgisayar teknolojisinden yararlanarak argüman haritaları olarak da adlandırılan, argümanların grafiksel gösterimini sağlayan bazı yazılımlar geliştirilmiştir. Argümantasyon eğitiminin öğrenmenin hemen her kademesinde önemli bir role sahip olduğu vurgulanmakla beraber öğrenenlerin argümantasyon becerilerinin yeterince iyi olmadığı belirtilmektedir. Öğrenenlerin argümantasyon becerilerinin iyi olmaması ile ilgili birçok neden olmakla birlikte en temel sebeplerden birinin de öğretmen ve öğretim tasarımcılarının argümantasyon ile ilgili gerekli pedagojik bilgiye ve beceriye sahip olmamaları dolayısıyla eğitim ortamında argümantasyon becerilerini geliştirecek etkinliklere yer verilememesi olduğu vurgulanmaktadır. Öğretmenlerin argümantasyon becerilerinin kazandırılmasındaki rolü göz önünde bulundurulduğunda ülkemizde öğretmen eğitiminde argümantasyon becerileri ile ilgili yürütülen çalışmaların oldukça az olduğu göze çarpmaktadır. Bu çalışma kapsamında öğretmen eğitiminde teknoloji destekli argümantasyon eğitiminin nasıl uygulanabileceğine ilişkin bir örnek sunulacaktır.
Anahtar Sözcükler: argümantasyon, teknoloji destekli argümantasyon eğitimi, argümantasyon becerileri
Özet Çözümlü Örnek bir görevin nasıl gerçekleştirildiğinin ya da bir sorunun nasıl çözüldüğünün ö... more Özet Çözümlü Örnek bir görevin nasıl gerçekleştirildiğinin ya da bir sorunun nasıl çözüldüğünün öğrenene adım adım gösterildiği bir öğretim yöntemidir (Clark, Nguyen ve Sweller, 2006). Çözümlü örneklerin Matematik, Bilgisayar Mühendisliği gibi birçok farklı alanda kullanılmasına rağmen Bilişim Teknolojileri alanında bu yöntemin yeteri kadar kullanılmadığı dikkati çekmektedir. Dolayısıyla bu çalışmada bilişim teknolojileri öğretmen adaylarına çözümlü örneklerin nasıl tasarlanacağı ve öğretim sürecinde nasıl kullanılacağı konusunda bilgi ve beceri kazandırmak amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu bir üniversitesinin Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü'nde 2016 Bahar döneminde Özel Öğretim Yöntemleri 2 dersini alan 40 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırma süreci iki hafta sürecek şekilde tasarlanmıştır. Ders süreci teorik ve laboratuvar olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. Birinci hafta teorik kısımda öğretmen adaylarına, çözümlü örnekler ve özellikleri ile ilgili anlatım gerçekleştirilmiş, anlaşılmayan noktalar ile ilgili dönütler verilmiştir. Ertesi gün laboratuvar kısmında ilkelerin özellikleri ve nasıl uygulandıkları ile ilgili hazırlanan materyal bilgisayar ortamında öğretmen adaylarına sunulmuştur. Öğretmen adayları laboratuvar saati boyunca (1.5 saat) tasarım ilkelerine çalışmışlardır. Sürecin sonunda öğretmen adaylarından Bilişim Teknolojileri dersi kapsamında bir konu veya kazanım belirlemeleri ve belirledikleri kazanıma yönelik olarak ve öğrendikleri tasarım ilkelerine dikkat ederek çözümlü örnek tasarlamaları istenmiştir. İkinci hafta öğretmen adayları çözümlü örnek tasarımlarına devam etmişler ve kendilerine biçimlendirmeye yönelik dönütler verilmiştir. İkinci haftanın sonunda hazırladıkları tasarımları teslim etmeleri istenmiştir. Süreç sonunda 40 öğretmen adayından 34'ü hazırladıkları tasarımları teslim etmişlerdir. Öğretmen adaylarının oluşturdukları bu tasarımlar araştırmacılar tarafından geliştirilmiş bir rubrik aracılığıyla değerlendirilmiş ve süreçle ilgili görüşleri alınmıştır. Süreç sonunda rubrikten elde edilen verilere göre öğretmen adaylarının en çok sunum ilkesini, ardından süreç ilkesini ve en az kendi kendine açıklama ilkesini uygulamada başarılı oldukları saptanmıştır. Anahtar Kelimeler: çözümlü örnekler, bilgisayar tabanlı öğrenme materyali, öğretmen adayları
Argument is a structure involving a set of techniques and principles that allow us to create our ... more Argument is a structure involving a set of techniques and principles that allow us to create our ideas in a logical framework. Argumentation, on the other hand, is the organization and presentation of ideas in a logical way to explain an issue or solve a problem. It’s expressed that argumentation skills cannot be developed natively or independently of education but these skills can evolve with clearly presented teaching and learning opportunities. Researchers, therefore, have emphasized how to better create, organize and examine argument structures in the process of teaching argumentation and acquiring the skills of argumentation. For this purpose, a type of software also referred as argument mapping, which provides graphical representation of arguments has been developed. While emphasizing that argumentation training has an important role in almost every level of education, it is stated that the argumentation skills of learners are not good enough. In spite of the fact that there a...
Journal of Digital Learning in Teacher Education, 2020
Abstract This study aims to explore the effect of argument maps supported with peer feedback on p... more Abstract This study aims to explore the effect of argument maps supported with peer feedback on pre-service teachers’ argumentation skills. The participants consisted of 43 (21 female, 22 male) pre-service teachers studying at the Department of Computer Education and Instructional Technologies. There were two groups as experiment (n = 23) and control (20) in the research. The learners in the control condition developed arguments individually about teaching methods through argument maps. Similar to the control group, those in the experimental condition first accomplished the argument mapping tasks. Later, they performed peer feedback activity. Both quantitative and qualitative analyzes were conducted to gain a deep insight into the effect of these interventions on pre-service teachers’ argumentation skills. The results showed that both control and experimental groups’ argumentation skills improved statistically significant. Additionally, we found using argument maps with peer feedback gives more positive results compared to the only argument mapping.
The Effect of Argument Mapping Supported with Peer Feedback on Pre-Service Teachers’ Argumentation Skills, 2020
This study aims to explore the effect of argument maps supported with
peer feedback on pre-servic... more This study aims to explore the effect of argument maps supported with peer feedback on pre-service teachers’ argumentation skills. The participants consisted of 43 (21 female, 22 male) pre-service teachers studying at the Department of Computer Education and Instructional Technologies. There were two groups as experiment (n=23) and control (20) in the research. The learners in the control condition developed arguments individually about teaching methods through argument maps. Similar to the control group, those in the experimental condition first accomplished the argument mapping tasks. Later, they performed peer feedback activity. Both quantitative and qualitative analyzes were conducted to gain a deep insight into the effect of these interventions on pre-service teachers’ argumentation skills. The results showed that both control and experimental groups’ argumentation skills improved statistically significant. Additionally, we found using argument maps with peer feedback gives more positive results compared to the only argument mapping.
Tests in educational setting are often seen as an assessment tool. However, in the field of psych... more Tests in educational setting are often seen as an assessment tool. However, in the field of psychology, memory related studies have shown that being tested affects recall in a positive way. Studying on a material as testing rather than studying on it many times helps better to remember the information in the material. This phenomenon is called Testing Effect. It is stated in the literature that using testing effect in the field of education may have positive result. It is thought that one of the important skills that should be gained to learners is the Safe Internet Usage. The aim of this study is to examine whether the different learning conditions (Study-Study-Test, Study-Test-Test, Study-Study-Study-Test and Study-Test-Test-Test) are influential for middle school students to learn the topic of Safe Internet Use. The research results show that different learning conditions have an effect on the group's short-term retention performance but not on long term retention.
Uploads
Conference Presentations by Beyza Uçar
Anahtar Sözcükler: argümantasyon, teknoloji destekli argümantasyon eğitimi, argümantasyon becerileri
Papers by Beyza Uçar
peer feedback on pre-service teachers’ argumentation skills. The participants consisted of 43 (21 female, 22 male) pre-service teachers studying at the Department of Computer Education and Instructional Technologies. There were two groups as experiment (n=23) and control (20) in the research. The learners in the control condition developed arguments individually about teaching methods through argument maps. Similar to the control group, those in the experimental condition first accomplished the argument mapping tasks. Later, they performed peer feedback activity. Both quantitative and qualitative analyzes were conducted to gain a deep insight into the effect of these interventions on pre-service teachers’ argumentation skills. The results showed that both control and experimental groups’ argumentation skills improved statistically significant. Additionally, we found using argument maps with peer feedback gives more positive results compared to the only argument mapping.
Anahtar Sözcükler: argümantasyon, teknoloji destekli argümantasyon eğitimi, argümantasyon becerileri
peer feedback on pre-service teachers’ argumentation skills. The participants consisted of 43 (21 female, 22 male) pre-service teachers studying at the Department of Computer Education and Instructional Technologies. There were two groups as experiment (n=23) and control (20) in the research. The learners in the control condition developed arguments individually about teaching methods through argument maps. Similar to the control group, those in the experimental condition first accomplished the argument mapping tasks. Later, they performed peer feedback activity. Both quantitative and qualitative analyzes were conducted to gain a deep insight into the effect of these interventions on pre-service teachers’ argumentation skills. The results showed that both control and experimental groups’ argumentation skills improved statistically significant. Additionally, we found using argument maps with peer feedback gives more positive results compared to the only argument mapping.