Bu çalışmanın amacı normal gelişim gösteren öğrenciler ile kaynaştırma öğrencilerinin sosyal bilg... more Bu çalışmanın amacı normal gelişim gösteren öğrenciler ile kaynaştırma öğrencilerinin sosyal bilgiler kavramına ilişkin metafor algılarını ortaya koymaktadır. Araştırmada nitel araştırma modellerinden olgubilim deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2016-2017 eğitim-öğretim yılı içerisinde Karabük ilinde yer alan devlet okullarına devam eden 30’u kaynaştırma eğitimi alan 72 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri "Sosyal bilgiler ......... gibidir; çünkü..................." cümlesinin yer aldığı açık uçlu görüşme formu ile toplanmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde içerik analizi kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre normal gelişim gösteren öğrencilerin 9 kategoride 33 metafor; kaynaştırma eğitimi alan öğrencilerin 11 kategoride 25 metafor ürettiği görülmüştür. Araştırma sonucunda öğrencilerin sosyal bilgiler kavramını ağırlıklı olarak “tarih” ve “geçmiş” kavramlarıyla ilişkilendirdikleri ortaya çıkmıştır. Kaynaştırma eğitimi alan öğrencilerin normal gelişim gösteren öğrencilere nazaran daha somut metaforlarla sosyal bilgiler kavramını açıkladıkları araştırmada elde edilen diğer bir sonuçtur. Ayrıca diğer öğrencilerden farklı olarak kaynaştırma öğrencilerinin ürettikleri metaforlarla sosyal bilgilerin gerekli olduğunu, kendilerini sosyalleştirerek görgü ve davranış kurallarını öğrettiğini vurgulamaları araştırmanın dikkate değer başka bir sonucudur.
Öz Araştırmanın amacı zihinsel yetersizliğe sahip öğrencilere yön bulma becerisini kazandırmaktır... more Öz Araştırmanın amacı zihinsel yetersizliğe sahip öğrencilere yön bulma becerisini kazandırmaktır. Araştırmanın çalışma grubunu 6.sınıfa devam eden ve hafif düzeyde zihinsel yetersizliğe sahip üç öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmaya ilişkin veriler sosyal bilgiler ve özel eğitim alanından ikişer uzman görüşü alınarak hazırlanan " Beceri Düzeyi Belirleme Testi " ile toplanmıştır. Verilerin analizinde Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre, zihinsel yetersizliğe sahip öğrencilerin yön bulma becerisi kazanabilmeleri için öncelikli olarak bu beceriye ilişkin yön, harita ve pusula gibi önkoşul kavramları tam olarak öğrenmeleri gerektiği ortaya çıkmıştır. Yön bulma becerisinin kazandırılmasında becerinin analiz edilerek basamaklandırılmasının yetersizliğe sahip öğrencilerin öğrenmelerini oldukça kolaylaştırdığı, araştırmada elde edilen bir diğer sonuçtur. Ayrıca çalışmada kullanılan gösterip yaptırma yönteminin, zihinsel yetersizliğe sahip öğrencilere harita ve pusula ile yön bulma becerisini kazandırmada etkili olduğu; fakat diğer yön bulma becerilerinin kazandırılmasında tek başına yetersiz kaldığı görülmüştür. Bu nedenle güneş, yıldızlar ve doğadaki diğer unsurlardan yararlanarak yön bulma becerilerinin kazandırılmasında gezi ve gözlem gibi yöntemlerin kullanılmasının, bu öğrencilerin mekânı daha iyi algılamalarını sağlayarak öğrenmelerini kolaylaştıracağı sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar Kelimeler: Sosyal bilgiler, zihinsel yetersizlik, yön bulma becerisi Abstract The purpose of this research is to help mentally deficient students acquire the sense of direction. The study group of the research consists of three 6 th grade students with slight mental deficiency. Research data is collected through the " Skill Level Assessment Test " which was prepared based on the views of two specialists in Social Studies and Special Education field. Wilcoxon Signed Rank Test is used in data analysis. According to research results, in order for the mentally deficient students to acquire the sense of direction, first they need to fully comprehend prerequisite concepts of this skill, such as direction, map and compass. Another research result is that, analysis and laddering of the skill highly facilitate the mentally deficient students in acquiring the sense of direction. The research further shows that; while demonstration method is efficient in helping the students acquire the sense of direction through the use of map and compass, it fails to be fully satisfying in teaching other direction finding methods. So it is concluded that; methods making use of natural elements like the sun and stars, such as trip and observation, could help the students perceive the place better and thus facilitate their acquisition of the sense of direction.
ÖZET
Araştırmanın amacı zihinsel yetersizliğe sahip öğrencilere yön, harita ve pusula kavramların... more ÖZET Araştırmanın amacı zihinsel yetersizliğe sahip öğrencilere yön, harita ve pusula kavramlarını doğrudan öğretim modeli ile öğretmektir. Araştırmanın çalışma grubunu 2014- 2015 eğitim-öğretim yılında Ankara ili Keçiören ilçesinde bir özel eğitim kurumuna devam eden hafif düzey zihinsel yetersizliğe sahip üç öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma verileri yön, harita ve pusula kavramları ile ilgili yarı yapılandırılmış 4 sorudan oluşan “Kavram Bilgisi Testi” ile toplanmıştır. Verilerin analizinde nitel veri analiz yöntemlerinden içerik analizi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre ön testte yön kavramına hiç anlamama ve kavram yanılgısı kategorisinde cevap veren öğrencilerin, son testte kısmî anlama ve tam anlama kategorisinde cevap verdikleri görülmüştür. Pusula gülü üzerinde ana ve ara yönleri yerleştirmeleri istenen öğrencilerin cevapları ön testte hiç anlamama kategorisinde yer alırken son testte tam anlama kategorisinde yer almıştır. Pusula kavramına kısmi anlama kategorisinde cevap veren öğrenciler son testte tam anlama kategorisinde cevap vermişlerdir. Harita kavramına ise ön testte hiç anlamama kategorisinde yanıt veren öğrencilerin son testte kısmi anlama kategorisinde yanıt verdikleri ve haritanın öğrencilerin anlamakta en zorlandıkları kavram olduğu ortaya çıkmıştır. Buradan hareketle harita kavramının öğretiminde doğrudan öğretim modelinin tek başına yeterli olmadığı ve farklı yöntemlerle birlikte öğretim yapılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar Kelimeler: Zihinsel yetersizlik, yön, harita, pusula, kavram öğretimi
Sosyal Bilgiler Öğretmenlerinin Kaynaştırma Eğitimi Yeterlilikleri, 2016
ÖZ
Bu çalışmanın amacı, sosyal bilgiler öğretmenlerinin kaynaştırma eğitimi konusunda yeterli bil... more ÖZ Bu çalışmanın amacı, sosyal bilgiler öğretmenlerinin kaynaştırma eğitimi konusunda yeterli bilgi ve beceriye sahip olup olmadıklarını ortaya koymaktır. Araştırmanın çalışma evrenini 2014-2015 eğitim öğretim yılında Ankara ilinde görev yapan sosyal bilgiler öğretmenleri, örneklemini ise Ankara il merkezinde (Çankaya, Yenimahalle, Keçiören) görev yapan 102 sosyal bilgiler öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırma verileri, araştırmacılar tarafından geliştirilen, beşli likert tipi 29 maddeden oluşan " Kaynaştırma Eğitimi Yeterlilikleri " anketi ile toplanmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistik, bağımsız örneklem için t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) teknikleri kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre kaynaştırma eğitimi konusunda sosyal bilgiler öğretmenlerinin öğretim sürecini planlama ve düzenlemede yeterli bilgi ve beceriye sahip oldukları, izleme ve değerlendirme süreci ile mesleki gelişim sağlamada yetersiz oldukları ortaya çıkmıştır. Ayrıca sosyal bilgiler öğretmenlerinin kaynaştırma eğitimini destekledikleri; fakat kaynaştırma eğitimi konusunda kendilerini yeterli görmedikleri sonucuna ulaşılmıştır. ABSTRACT The aim of this study is to present whether the teachers of social science have adequate information and ability about inclusive education. The target population of this research includes the teachers of social science working in Ankara in 2014-2015 school year, and the sample of this research includes 102 teachers of social science working in Ankara city center (Çankaya, Yenimahalle, Keçiören). Research data are collected with the " Inclusive Education Competence " questionnaire comprised of 29 quantitative questions whose validity and reliability are insured. Analysis of the data, descriptive statistics, t-test for independent samples, one-way anova was used. According to the findings, it is become evident that in inclusive education, social science teachers have adequate information and ability about planning and organizing the teaching process, but they are inadequate in observing and evaluating process and in enabling vocational development. In addition, it is found out that social science teachers support inclusive education; however, they find themselves inadequate in inclusive education.
Bu çalışmanın amacı 2017 Sosyal Bilgiler Programı ile birlikte yenilenen 4 ve 5.sınıf sosyal bilg... more Bu çalışmanın amacı 2017 Sosyal Bilgiler Programı ile birlikte yenilenen 4 ve 5.sınıf sosyal bilgiler ders kitaplarındaki değerlendirme durumlarının alternatif değerlendirme bağlamında incelenmesidir. Nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışmasının kullanıldığı araştırmada, sosyal bilgiler ders kitapları doküman analizi yoluyla incelenmiş ve analiz edilmiştir. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre ders kitaplarında yer alan soruların ünite içerisindeki dağılımlarına bakıldığında en az soruyu ünite başındaki hazırlık soruları, en fazla soruyu ise ünite sonunda yer alan değerlendirme sorularının oluşturduğu görülmektedir. 4.sınıf sosyal bilgiler ders kitabında yer alan değerlendirme durumlarının büyük çoğunluğunu geleneksel ölçme değerlendirme tekniklerinden oluştuğu görülmüştür. Geleneksel ölçme değerlendirme tekniklerinin dağılımına bakıldığında kitapta en fazla açık uçlu soruların yer aldığı ve bu tekniği sırasıyla; kısa cevaplı sorular, doğru-yanlış tipi sorular, çoktan seçmeli sorular, boşluk doldurma soruları ve eşleştirme sorularının takip ettiği görülmüştür. Alternatif ölçme değerlendirme tekniklerinden en fazla performans ve proje içeren değerlendirme durumlarının kullanıldığı görülürken; öz değerlendirme ve yapılandırılmış grid teknikleri de kullanılmıştır. Alternatif ölçme değerlendirme tekniklerinden tanılayıcı dallanmış ağaç ve kelime ilişkilendirme testinin ise hiç kullanılmadığı görülmektedir. Aynı şekilde 5.sınıf sosyal bilgiler ders kitabında yer alan soruların büyük çoğunluğunu geleneksel ölçme değerlendirme teknikleri oluştururken; soruların yaklaşık %1'ini alternatif ölçme değerlendirme tekniklerinin oluşturduğu görülmüştür. Geleneksel ölçme değerlendirme tekniklerinden en fazla kullanılan tekniğin açık uçlu sorular olduğu görülmektedir. Bu tekniği sırasıyla; doğru-yanlış tipi sorular, boşluk doldurma, çoktan seçmeli sorular, kısa cevaplı sorular ve eşleştirme soruları izlemektedir. Alternatif ölçme değerlendirme tekniklerinden yalnızca öz değerlendirme ve performans-proje içeren değerlendirme durumları kullanılmıştır. Tanılayıcı dallanmış ağaç, yapılandırılmış grid ve kelime ilişkilendirme testlerinin ise hiç kullanılmadığı elde edilen bir başka sonuçtur. Araştırmada 2017 sosyal bilgiler programında bahsi geçen ölçme değerlendirme anlayışının yeni ders kitaplarına yansımadığı görülürken; kullanılan geleneksel ölçme değerlendirme tekniklerinde de birtakım hataların olduğu da saptanmıştır.
Bu çalışmanın amacı normal gelişim gösteren öğrenciler ile kaynaştırma öğrencilerinin sosyal bilg... more Bu çalışmanın amacı normal gelişim gösteren öğrenciler ile kaynaştırma öğrencilerinin sosyal bilgiler kavramına ilişkin metafor algılarını ortaya koymaktadır. Araştırmada nitel araştırma modellerinden olgubilim deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2016-2017 eğitim-öğretim yılı içerisinde Karabük ilinde yer alan devlet okullarına devam eden 30’u kaynaştırma eğitimi alan 72 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri "Sosyal bilgiler ......... gibidir; çünkü..................." cümlesinin yer aldığı açık uçlu görüşme formu ile toplanmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde içerik analizi kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre normal gelişim gösteren öğrencilerin 9 kategoride 33 metafor; kaynaştırma eğitimi alan öğrencilerin 11 kategoride 25 metafor ürettiği görülmüştür. Araştırma sonucunda öğrencilerin sosyal bilgiler kavramını ağırlıklı olarak “tarih” ve “geçmiş” kavramlarıyla ilişkilendirdikleri ortaya çıkmıştır. Kaynaştırma eğitimi alan öğrencilerin normal gelişim gösteren öğrencilere nazaran daha somut metaforlarla sosyal bilgiler kavramını açıkladıkları araştırmada elde edilen diğer bir sonuçtur. Ayrıca diğer öğrencilerden farklı olarak kaynaştırma öğrencilerinin ürettikleri metaforlarla sosyal bilgilerin gerekli olduğunu, kendilerini sosyalleştirerek görgü ve davranış kurallarını öğrettiğini vurgulamaları araştırmanın dikkate değer başka bir sonucudur.
Öz Araştırmanın amacı zihinsel yetersizliğe sahip öğrencilere yön bulma becerisini kazandırmaktır... more Öz Araştırmanın amacı zihinsel yetersizliğe sahip öğrencilere yön bulma becerisini kazandırmaktır. Araştırmanın çalışma grubunu 6.sınıfa devam eden ve hafif düzeyde zihinsel yetersizliğe sahip üç öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmaya ilişkin veriler sosyal bilgiler ve özel eğitim alanından ikişer uzman görüşü alınarak hazırlanan " Beceri Düzeyi Belirleme Testi " ile toplanmıştır. Verilerin analizinde Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre, zihinsel yetersizliğe sahip öğrencilerin yön bulma becerisi kazanabilmeleri için öncelikli olarak bu beceriye ilişkin yön, harita ve pusula gibi önkoşul kavramları tam olarak öğrenmeleri gerektiği ortaya çıkmıştır. Yön bulma becerisinin kazandırılmasında becerinin analiz edilerek basamaklandırılmasının yetersizliğe sahip öğrencilerin öğrenmelerini oldukça kolaylaştırdığı, araştırmada elde edilen bir diğer sonuçtur. Ayrıca çalışmada kullanılan gösterip yaptırma yönteminin, zihinsel yetersizliğe sahip öğrencilere harita ve pusula ile yön bulma becerisini kazandırmada etkili olduğu; fakat diğer yön bulma becerilerinin kazandırılmasında tek başına yetersiz kaldığı görülmüştür. Bu nedenle güneş, yıldızlar ve doğadaki diğer unsurlardan yararlanarak yön bulma becerilerinin kazandırılmasında gezi ve gözlem gibi yöntemlerin kullanılmasının, bu öğrencilerin mekânı daha iyi algılamalarını sağlayarak öğrenmelerini kolaylaştıracağı sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar Kelimeler: Sosyal bilgiler, zihinsel yetersizlik, yön bulma becerisi Abstract The purpose of this research is to help mentally deficient students acquire the sense of direction. The study group of the research consists of three 6 th grade students with slight mental deficiency. Research data is collected through the " Skill Level Assessment Test " which was prepared based on the views of two specialists in Social Studies and Special Education field. Wilcoxon Signed Rank Test is used in data analysis. According to research results, in order for the mentally deficient students to acquire the sense of direction, first they need to fully comprehend prerequisite concepts of this skill, such as direction, map and compass. Another research result is that, analysis and laddering of the skill highly facilitate the mentally deficient students in acquiring the sense of direction. The research further shows that; while demonstration method is efficient in helping the students acquire the sense of direction through the use of map and compass, it fails to be fully satisfying in teaching other direction finding methods. So it is concluded that; methods making use of natural elements like the sun and stars, such as trip and observation, could help the students perceive the place better and thus facilitate their acquisition of the sense of direction.
ÖZET
Araştırmanın amacı zihinsel yetersizliğe sahip öğrencilere yön, harita ve pusula kavramların... more ÖZET Araştırmanın amacı zihinsel yetersizliğe sahip öğrencilere yön, harita ve pusula kavramlarını doğrudan öğretim modeli ile öğretmektir. Araştırmanın çalışma grubunu 2014- 2015 eğitim-öğretim yılında Ankara ili Keçiören ilçesinde bir özel eğitim kurumuna devam eden hafif düzey zihinsel yetersizliğe sahip üç öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma verileri yön, harita ve pusula kavramları ile ilgili yarı yapılandırılmış 4 sorudan oluşan “Kavram Bilgisi Testi” ile toplanmıştır. Verilerin analizinde nitel veri analiz yöntemlerinden içerik analizi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre ön testte yön kavramına hiç anlamama ve kavram yanılgısı kategorisinde cevap veren öğrencilerin, son testte kısmî anlama ve tam anlama kategorisinde cevap verdikleri görülmüştür. Pusula gülü üzerinde ana ve ara yönleri yerleştirmeleri istenen öğrencilerin cevapları ön testte hiç anlamama kategorisinde yer alırken son testte tam anlama kategorisinde yer almıştır. Pusula kavramına kısmi anlama kategorisinde cevap veren öğrenciler son testte tam anlama kategorisinde cevap vermişlerdir. Harita kavramına ise ön testte hiç anlamama kategorisinde yanıt veren öğrencilerin son testte kısmi anlama kategorisinde yanıt verdikleri ve haritanın öğrencilerin anlamakta en zorlandıkları kavram olduğu ortaya çıkmıştır. Buradan hareketle harita kavramının öğretiminde doğrudan öğretim modelinin tek başına yeterli olmadığı ve farklı yöntemlerle birlikte öğretim yapılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar Kelimeler: Zihinsel yetersizlik, yön, harita, pusula, kavram öğretimi
Sosyal Bilgiler Öğretmenlerinin Kaynaştırma Eğitimi Yeterlilikleri, 2016
ÖZ
Bu çalışmanın amacı, sosyal bilgiler öğretmenlerinin kaynaştırma eğitimi konusunda yeterli bil... more ÖZ Bu çalışmanın amacı, sosyal bilgiler öğretmenlerinin kaynaştırma eğitimi konusunda yeterli bilgi ve beceriye sahip olup olmadıklarını ortaya koymaktır. Araştırmanın çalışma evrenini 2014-2015 eğitim öğretim yılında Ankara ilinde görev yapan sosyal bilgiler öğretmenleri, örneklemini ise Ankara il merkezinde (Çankaya, Yenimahalle, Keçiören) görev yapan 102 sosyal bilgiler öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırma verileri, araştırmacılar tarafından geliştirilen, beşli likert tipi 29 maddeden oluşan " Kaynaştırma Eğitimi Yeterlilikleri " anketi ile toplanmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistik, bağımsız örneklem için t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) teknikleri kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre kaynaştırma eğitimi konusunda sosyal bilgiler öğretmenlerinin öğretim sürecini planlama ve düzenlemede yeterli bilgi ve beceriye sahip oldukları, izleme ve değerlendirme süreci ile mesleki gelişim sağlamada yetersiz oldukları ortaya çıkmıştır. Ayrıca sosyal bilgiler öğretmenlerinin kaynaştırma eğitimini destekledikleri; fakat kaynaştırma eğitimi konusunda kendilerini yeterli görmedikleri sonucuna ulaşılmıştır. ABSTRACT The aim of this study is to present whether the teachers of social science have adequate information and ability about inclusive education. The target population of this research includes the teachers of social science working in Ankara in 2014-2015 school year, and the sample of this research includes 102 teachers of social science working in Ankara city center (Çankaya, Yenimahalle, Keçiören). Research data are collected with the " Inclusive Education Competence " questionnaire comprised of 29 quantitative questions whose validity and reliability are insured. Analysis of the data, descriptive statistics, t-test for independent samples, one-way anova was used. According to the findings, it is become evident that in inclusive education, social science teachers have adequate information and ability about planning and organizing the teaching process, but they are inadequate in observing and evaluating process and in enabling vocational development. In addition, it is found out that social science teachers support inclusive education; however, they find themselves inadequate in inclusive education.
Bu çalışmanın amacı 2017 Sosyal Bilgiler Programı ile birlikte yenilenen 4 ve 5.sınıf sosyal bilg... more Bu çalışmanın amacı 2017 Sosyal Bilgiler Programı ile birlikte yenilenen 4 ve 5.sınıf sosyal bilgiler ders kitaplarındaki değerlendirme durumlarının alternatif değerlendirme bağlamında incelenmesidir. Nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışmasının kullanıldığı araştırmada, sosyal bilgiler ders kitapları doküman analizi yoluyla incelenmiş ve analiz edilmiştir. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre ders kitaplarında yer alan soruların ünite içerisindeki dağılımlarına bakıldığında en az soruyu ünite başındaki hazırlık soruları, en fazla soruyu ise ünite sonunda yer alan değerlendirme sorularının oluşturduğu görülmektedir. 4.sınıf sosyal bilgiler ders kitabında yer alan değerlendirme durumlarının büyük çoğunluğunu geleneksel ölçme değerlendirme tekniklerinden oluştuğu görülmüştür. Geleneksel ölçme değerlendirme tekniklerinin dağılımına bakıldığında kitapta en fazla açık uçlu soruların yer aldığı ve bu tekniği sırasıyla; kısa cevaplı sorular, doğru-yanlış tipi sorular, çoktan seçmeli sorular, boşluk doldurma soruları ve eşleştirme sorularının takip ettiği görülmüştür. Alternatif ölçme değerlendirme tekniklerinden en fazla performans ve proje içeren değerlendirme durumlarının kullanıldığı görülürken; öz değerlendirme ve yapılandırılmış grid teknikleri de kullanılmıştır. Alternatif ölçme değerlendirme tekniklerinden tanılayıcı dallanmış ağaç ve kelime ilişkilendirme testinin ise hiç kullanılmadığı görülmektedir. Aynı şekilde 5.sınıf sosyal bilgiler ders kitabında yer alan soruların büyük çoğunluğunu geleneksel ölçme değerlendirme teknikleri oluştururken; soruların yaklaşık %1'ini alternatif ölçme değerlendirme tekniklerinin oluşturduğu görülmüştür. Geleneksel ölçme değerlendirme tekniklerinden en fazla kullanılan tekniğin açık uçlu sorular olduğu görülmektedir. Bu tekniği sırasıyla; doğru-yanlış tipi sorular, boşluk doldurma, çoktan seçmeli sorular, kısa cevaplı sorular ve eşleştirme soruları izlemektedir. Alternatif ölçme değerlendirme tekniklerinden yalnızca öz değerlendirme ve performans-proje içeren değerlendirme durumları kullanılmıştır. Tanılayıcı dallanmış ağaç, yapılandırılmış grid ve kelime ilişkilendirme testlerinin ise hiç kullanılmadığı elde edilen bir başka sonuçtur. Araştırmada 2017 sosyal bilgiler programında bahsi geçen ölçme değerlendirme anlayışının yeni ders kitaplarına yansımadığı görülürken; kullanılan geleneksel ölçme değerlendirme tekniklerinde de birtakım hataların olduğu da saptanmıştır.
Uploads
Papers by Zeynep Yaylacı
Araştırmanın amacı zihinsel yetersizliğe sahip öğrencilere yön, harita ve pusula kavramlarını
doğrudan öğretim modeli ile öğretmektir. Araştırmanın çalışma grubunu 2014- 2015 eğitim-öğretim
yılında Ankara ili Keçiören ilçesinde bir özel eğitim kurumuna devam eden hafif düzey zihinsel
yetersizliğe sahip üç öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma verileri yön, harita ve pusula kavramları ile
ilgili yarı yapılandırılmış 4 sorudan oluşan “Kavram Bilgisi Testi” ile toplanmıştır. Verilerin
analizinde nitel veri analiz yöntemlerinden içerik analizi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre ön
testte yön kavramına hiç anlamama ve kavram yanılgısı kategorisinde cevap veren öğrencilerin, son
testte kısmî anlama ve tam anlama kategorisinde cevap verdikleri görülmüştür. Pusula gülü üzerinde
ana ve ara yönleri yerleştirmeleri istenen öğrencilerin cevapları ön testte hiç anlamama kategorisinde
yer alırken son testte tam anlama kategorisinde yer almıştır. Pusula kavramına kısmi anlama
kategorisinde cevap veren öğrenciler son testte tam anlama kategorisinde cevap vermişlerdir. Harita
kavramına ise ön testte hiç anlamama kategorisinde yanıt veren öğrencilerin son testte kısmi anlama
kategorisinde yanıt verdikleri ve haritanın öğrencilerin anlamakta en zorlandıkları kavram olduğu
ortaya çıkmıştır. Buradan hareketle harita kavramının öğretiminde doğrudan öğretim modelinin tek
başına yeterli olmadığı ve farklı yöntemlerle birlikte öğretim yapılması gerektiği sonucuna
ulaşılmıştır.
Anahtar Kelimeler: Zihinsel yetersizlik, yön, harita, pusula, kavram öğretimi
Bu çalışmanın amacı, sosyal bilgiler öğretmenlerinin kaynaştırma eğitimi konusunda yeterli bilgi ve beceriye sahip olup olmadıklarını ortaya koymaktır. Araştırmanın çalışma evrenini 2014-2015 eğitim öğretim yılında Ankara ilinde görev yapan sosyal bilgiler öğretmenleri, örneklemini ise Ankara il merkezinde (Çankaya, Yenimahalle, Keçiören) görev yapan 102 sosyal bilgiler öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırma verileri, araştırmacılar tarafından geliştirilen, beşli likert tipi 29 maddeden oluşan " Kaynaştırma Eğitimi Yeterlilikleri " anketi ile toplanmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistik, bağımsız örneklem için t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) teknikleri kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre kaynaştırma eğitimi konusunda sosyal bilgiler öğretmenlerinin öğretim sürecini planlama ve düzenlemede yeterli bilgi ve beceriye sahip oldukları, izleme ve değerlendirme süreci ile mesleki gelişim sağlamada yetersiz oldukları ortaya çıkmıştır. Ayrıca sosyal bilgiler öğretmenlerinin kaynaştırma eğitimini destekledikleri; fakat kaynaştırma eğitimi konusunda kendilerini yeterli görmedikleri sonucuna ulaşılmıştır. ABSTRACT The aim of this study is to present whether the teachers of social science have adequate information and ability about inclusive education. The target population of this research includes the teachers of social science working in Ankara in 2014-2015 school year, and the sample of this research includes 102 teachers of social science working in Ankara city center (Çankaya, Yenimahalle, Keçiören). Research data are collected with the " Inclusive Education Competence " questionnaire comprised of 29 quantitative questions whose validity and reliability are insured. Analysis of the data, descriptive statistics, t-test for independent samples, one-way anova was used. According to the findings, it is become evident that in inclusive education, social science teachers have adequate information and ability about planning and organizing the teaching process, but they are inadequate in observing and evaluating process and in enabling vocational development. In addition, it is found out that social science teachers support inclusive education; however, they find themselves inadequate in inclusive education.
Conference Presentations by Zeynep Yaylacı
Araştırmanın amacı zihinsel yetersizliğe sahip öğrencilere yön, harita ve pusula kavramlarını
doğrudan öğretim modeli ile öğretmektir. Araştırmanın çalışma grubunu 2014- 2015 eğitim-öğretim
yılında Ankara ili Keçiören ilçesinde bir özel eğitim kurumuna devam eden hafif düzey zihinsel
yetersizliğe sahip üç öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma verileri yön, harita ve pusula kavramları ile
ilgili yarı yapılandırılmış 4 sorudan oluşan “Kavram Bilgisi Testi” ile toplanmıştır. Verilerin
analizinde nitel veri analiz yöntemlerinden içerik analizi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre ön
testte yön kavramına hiç anlamama ve kavram yanılgısı kategorisinde cevap veren öğrencilerin, son
testte kısmî anlama ve tam anlama kategorisinde cevap verdikleri görülmüştür. Pusula gülü üzerinde
ana ve ara yönleri yerleştirmeleri istenen öğrencilerin cevapları ön testte hiç anlamama kategorisinde
yer alırken son testte tam anlama kategorisinde yer almıştır. Pusula kavramına kısmi anlama
kategorisinde cevap veren öğrenciler son testte tam anlama kategorisinde cevap vermişlerdir. Harita
kavramına ise ön testte hiç anlamama kategorisinde yanıt veren öğrencilerin son testte kısmi anlama
kategorisinde yanıt verdikleri ve haritanın öğrencilerin anlamakta en zorlandıkları kavram olduğu
ortaya çıkmıştır. Buradan hareketle harita kavramının öğretiminde doğrudan öğretim modelinin tek
başına yeterli olmadığı ve farklı yöntemlerle birlikte öğretim yapılması gerektiği sonucuna
ulaşılmıştır.
Anahtar Kelimeler: Zihinsel yetersizlik, yön, harita, pusula, kavram öğretimi
Bu çalışmanın amacı, sosyal bilgiler öğretmenlerinin kaynaştırma eğitimi konusunda yeterli bilgi ve beceriye sahip olup olmadıklarını ortaya koymaktır. Araştırmanın çalışma evrenini 2014-2015 eğitim öğretim yılında Ankara ilinde görev yapan sosyal bilgiler öğretmenleri, örneklemini ise Ankara il merkezinde (Çankaya, Yenimahalle, Keçiören) görev yapan 102 sosyal bilgiler öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırma verileri, araştırmacılar tarafından geliştirilen, beşli likert tipi 29 maddeden oluşan " Kaynaştırma Eğitimi Yeterlilikleri " anketi ile toplanmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistik, bağımsız örneklem için t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) teknikleri kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre kaynaştırma eğitimi konusunda sosyal bilgiler öğretmenlerinin öğretim sürecini planlama ve düzenlemede yeterli bilgi ve beceriye sahip oldukları, izleme ve değerlendirme süreci ile mesleki gelişim sağlamada yetersiz oldukları ortaya çıkmıştır. Ayrıca sosyal bilgiler öğretmenlerinin kaynaştırma eğitimini destekledikleri; fakat kaynaştırma eğitimi konusunda kendilerini yeterli görmedikleri sonucuna ulaşılmıştır. ABSTRACT The aim of this study is to present whether the teachers of social science have adequate information and ability about inclusive education. The target population of this research includes the teachers of social science working in Ankara in 2014-2015 school year, and the sample of this research includes 102 teachers of social science working in Ankara city center (Çankaya, Yenimahalle, Keçiören). Research data are collected with the " Inclusive Education Competence " questionnaire comprised of 29 quantitative questions whose validity and reliability are insured. Analysis of the data, descriptive statistics, t-test for independent samples, one-way anova was used. According to the findings, it is become evident that in inclusive education, social science teachers have adequate information and ability about planning and organizing the teaching process, but they are inadequate in observing and evaluating process and in enabling vocational development. In addition, it is found out that social science teachers support inclusive education; however, they find themselves inadequate in inclusive education.