Pga. sin internationale rækkevidde og fremtrædende placering i den offentlige bevidsthed har OL fra begyndelsen været brugt i såvel nationale som internationale stridigheder, og afholdelsen af legene har i større eller mindre grad været forstyrret. Efter 1. Verdenskrig var Centralmagterne (Tyskland, Østrig, Ungarn, Bulgarien og Tyrkiet) udelukket fra deltagelse i Antwerpen 1920; det samme var Tyskland i Chamonix (vinter-OL) og Paris i 1924.
Op til vinterlegene i Garmisch-Partenkirchen og sommerlegene i Berlin i 1936 var der boykot-trusler fra flere nationer, bl.a. USA, pga. den tyske naziregerings racepolitik. Efter et ultimatum fra IOC bøjede den tyske leder Adolf Hitler sig og tillod kvalificerede sportsfolk af jødisk herkomst at repræsentere Tyskland. 1936-legene blev dog udnyttet til det yderste som propaganda for Nazistpartiet.
Efter 2. Verdenskrig var Tyskland og Japan udelukket fra både vinterlegene i Sankt Moritz og sommerlegene i London i 1948. Den Tyske Forbundsrepublik og DDR stillede med et fælles mandskab i årene 1956-1964, men i perioden 1968-1988 som to selvstændige nationer. Kina udeblev fra OL i årene 1956-1976 pga. Taiwans deltagelse som selvstændig nation. Sovjetunionens indmarch i Ungarn i 1956 medførte en boykot fra tre nationer ved OL i Melbourne, mens Israels invasion i Sinai samme år fik endnu tre lande til at udeblive. Sydafrika var udelukket fra deltagelse i OL 1964-1988 pga. landets apartheid-politik.
Op til legene i Mexico City 1968 dræbtes 250-300 demonstrerende studenter af soldater, da de protesterede mod den fattige nations pengeforbrug til OL-arrangementet. Under legene samme sted protesterede de to amerikanske medaljevindere på 200 m, Tommie Smith (f. 1944) og John Carlos (f. 1945), imod racismen i USA med knyttede næver på sejrsskamlen.
En stor tragedie fandt sted i München 1972, hvor palæstinensiske terrorister brød ind i den olympiske by, dræbte to og tog ni israelske sportsfolk som gidsler; terroraktionen endte med drab på i alt 17 mennesker.
Ved OL i Montréal rejste hovedparten af de afrikanske hold hjem i protest mod New Zealand, hvis professionelle rugbyhold havde spillet i Sydafrika. Og da Canada ikke havde diplomatisk forbindelse med Taiwan, tillod man kun deltagelse herfra, hvis de konkurrerede under navnet Den Kinesiske Folkerepublik, hvad Taiwan ikke kunne acceptere og rejste hjem.
Sovjetunionens indmarch i Afghanistan i 1979 medførte en boykot fra USA's og 64 andre landes side til legene i Moskva i 1980. Til gengæld udeblev Sovjetunionen og en række socialistiske lande fra OL i Los Angeles i 1984.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.