Nylige vandringer, der bl.a. har bragt mange muslimer til europæiske byer, har lagt et ekstra mønster hen over det hidtil kendte kort over Europas religioner. Der er opstået mindretal i mange europæiske staters kerneområder; dette i en slags modsætning til de mindretal af fx frisere, samer, baskere, ungarere og ukrainere, som lever i udkanten af de stater, hvor de er statsborgere.
Det store flertal af europæere er kristne, og Europas kultur er afgørende præget af kristendommen. Sækulariseringen har dæmpet religionsudøvelsen og svækket kirkernes betydning, selvom kristendommen og andre religioner igen er kommet til at stå stærkere efter forandringerne i Central- og Østeuropa. Det romerskkatolske Europa omfatter Italien, Pyrenæerhalvøen, Frankrig, Den Irske Republik, Østrig, Polen, Litauen, Tjekkiet, Slovakiet, Ungarn, Slovenien og Kroatien. De nordiske lande, Estland, Letland og Storbritannien er overvejende protestantiske, mens Tyskland, Holland, Belgien og Schweiz er katolske og protestantiske. Den ortodokse kirke dominerer i Grækenland, Bulgarien, Rusland, Hviderusland, Ukraine, Moldova, Rumænien, Serbien og Makedonien. Tyrker og albanere, herunder mindretal rundt om på Balkan, og mange bosniere er muslimer. I Kaukasien, det strategisk vigtige og omstridte bjergland ved Ruslands sydgrænse, er befolkningsgeografien meget kompliceret. Her er en række folk, hvoraf mange er muslimske, som taler forskellige sprog, og som på forskellig måde forsøger at skaffe sig større uafhængighed af Rusland.
Europas befolkningsgeografi frembyder et broget billede, som dels viser træk fra verdensdelens lange historie, dels afspejler udviklingstræk fra de seneste årtier. Det samme gælder det aktuelle kort over sprogenes Europa.
Europas befolkning er generelt gammel og har lave fødselsrater og voksende dødshyppighed. Mange lande oplever i kortere eller længere perioder fødselsunderskud, og generelt vokser folketallet kun langsomt. Der er dog store regionale forskelle, bl.a. med baggrund i vandringernes mønster.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.