Der er ikke lodstvang på Rute-T, men skibene får tilbudt både lods og assistance af isbrydere, hvis det skulle blive aktuelt. Lodserne på denne rute er stedkendte og erfarne eksperter på bl.a. farvandet, havstrømme og vanddybder. De er uddannet til at varetage gennemsejlingslodsninger, hvor skibe på transit passerer gennem dansk farvand uden at anløbe en dansk havn.
Lodserne arbejder på, at nogle af deres opgaver kan varetages af droner. Fra land kan man via en drone modtage data og billeder fra skibet, og herudfra lodsen guide skibet gennem vanskelige sejlruter. Dronerne kan spare mandskab og tid men samtidig være med til at reducere CO2-udledninger. Når en lodsbåd skal aflevere en lods til et skib, så er skibet nødt til at sænke hastigheden. Når lodsen så er kommet ombord, kan skibet sætte hastigheden op igen, og det kræver ekstra meget brændstof.
De to dybvandsruter på T-ruten samler sig i netop én enkelt rute gennem hele Samsø Bælt, der således ikke er blevet aflastet af den svensk-danske aftale. Årligt sejler omkring 70.000 skibe gennem Kattegat via T-ruten på vej til eller fra Østersøen. Ruten er et af verdens fem travleste farvande. Til sammenligning har Bosporusstrædet kun omkring 42.000 gennemsejlinger per år.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.