Samsø ligger så godt som midt i Danmark. Den langstrakte og 114 km2 store ø ligger nord for Fyn og mellem Sjælland og Jylland og er især kendt for sin grønne profil og produktion af lokale råvarer.
Faktaboks
- Etymologi
-
Stednavnet Samsø er sandsynligvis dannet af et ord svarende til det oldvestnordiske samr (forenet, sammen). Oldvestnordisk er et sprogtrin, der er meget yngre end dannelsen af dette stednavn.
Navnets oprindelse kan derfor sagtens stamme fra tiden omkring omkring begyndelsen af vores tidsregning, og formentlig er ordet derfor langt ældre end vikingetiden. Nord– og Sydøen har indtil efter den seneste istid været adskilt af et smalt farvand.
Den langstrakte ø udgør sammen med en række ubeboede holme Samsø Kommune, en af landets mindste kommuner. Øen havde i alt 3644 fastboende indbyggere den 1. februar 2025 mod 4.324 indbyggere på samme tidspunkt i 1997.
I Samsøs største by, Tranebjerg på Sydøen, ligger øens administrative centrum med bl.a. kommunekontor, folkeskole, sundheds- og akuthus, politistation, sportshal, hotel, cafeer og restauranter samt en række dagligvare- og specialbutikker placeret.
Turismen er en vigtig indtægtskilde for øen, der tilbyder en række natur- og kulturoplevelser. Samsø har færgeforbindelser til Jylland (Sælvig-Hov, Sælvig-Aarhus) og til Sjælland (Ballen-Kalundborg). Herudover har Samsø fire lystbådehavne med mange tusinde anløb årligt samt en græsbelagt flyveplads på inddæmmet land ved Stavns Fjord.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.