Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Udsigt mod Issehoved.

Udsigt mod Samsøs nordligste bakketop, landtangen Issehoved, Molslinjen og Helgenæs i det fjerne.

Udsigt mod Issehoved.

Spidsen af Samsø ender mod nord ved Nordby Bakker i en havskabt odde eller landtange, Issehoved. Her mødes bølgerne fra både Øster- og Vesterhav ligesom ved Skagens Gren. Havets kræfter ændrer konstant formen på øens nordligste punkt alt efter, hvordan strøm- og vindforhold påvirker materialevandringen langs kysten.

Faktaboks

Etymologi
Stednavnet kendes fra 1659 som Isehouet 'hoved, et bakkefremspring, som ligner issen på en skaldet mands hoved'.

Fra Issehoved strækker et flere hundrede meter langt rev sig ud i det strømfyldte farvand mod nord, hvor mange skibe i tidens løb er stødt på grund ved Issehoved Flak. Stedet har været udfordrende for skibsfarten under vanskelige vejrforhold, nedsat sigtbarhed eller ved navigeringsfejl.

Nordby Bakker

Udsigt til Aarhus.
Bakkerne og Issehoved er et af de populære steder på øen at besøge, og det anlagte toilet er tilpasset naturen.
Udsigt til Aarhus.

Issehoved ligger ved foden af de fredede Nordby Bakker, der er skabt af den seneste istid som et mægtigt randmorænelandskab på den nordlige del af Samsø.

Fra spidsen af Issehoved er der mod syd udsigt til højdedragene med Litorinahavets fossile og tilgroede kystskrænter. Skrænterne blev for 7.000 år siden eroderet og formet af havets kræfter.

Siden Littorinahavet har landet hævet sig, så den tidligere havbund blev tørlagt. Mod nord ligger Aarhus, Helgenæs med Ellemandsbjerg, Sletterhage Fyr, Ebeltoft Vig samt mod nordøst øen Hjelm, der var tilholdssted for den fredløse Marsk Stig.

Fredninger

Kragemosen.

Kragemosen blev fredet dels for at beskytte de geologiske, ornitologiske og botaniske ved mosen og dels for at få plads til parkeringspladser og stier.

Kragemosen.

Området ved Issehoved har tidligere fungeret som fællesjord for bønderne i Nordby. I dag sørger græssende får og kvæg for naturplejen, så bakkerne ikke springer i skov og bevares som overdrev. I alt er der i Nordby Bakker et fredet areal på 480 ha. Fredningen blev gennemført i etaper med den første fredningskendelse i 1936 for Møgelskår, og i 1949 kom den store fredning af Issehoved.

I 1960'erne blev der rejst flere fredningssager for at forhindre udstykning til byggeri af sommerhuse. I 1980 blev den seneste fredningskendelse udstedt, og her blev Kragemosen syd for Issehoved også inddraget.

Ud over at undgå byggeri i et af landets mest naturskønne bakkedrag og kystområder har fredningen som mål at bevare flora og fauna, de værdifulde overdrev samt sikre offentlig adgang til området ved Bakkerne og Issehoved.

Læs mere i Lex

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig