Gennem to perioder fungerede Kyholm som karantæneområde, som handelsskibe blev henvist til, hvis der var mistanke om pest. Første gang fra 1709 til 1711, anden gang fra 1831 til 1859.
Danmark havde forpligtiget sig til at oprette en karantænestation med pesthus med tilhørende bygninger og mandskab. Inden skibet anløb en dansk havn, skulle det lægge til i havnen ved Kyholm. Både besætning og skibslast skulle tjekkes for smitte. Hvis mandskabet efter 10 dages karantæne ikke viste tegn på sygdom, fik skibet tilladelse til at sejle videre.
Byggeriet på Kyholm gav især arbejde til samsingerne. Skibene havde lodspligt, så der blev i 1831 også etableret et lodseri med fire lodser, der skulle sikre trafikken i det vanskelige farvand ud for Stauns Fjord. Et sejl fra den sidste lodsbåd ved Kyholm hænger på på M/S Museet for Søfart i Helsingør.
Under karantænetiden havde Kyholm mere end 100 fastboende indbyggere, og der blev anlagt fine, små nyttehaver, hvorfra æblet ’Kyholm Reinette’ stammer.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.