I 1919 blev den særprægede bakke reddet fra at blive jævnet med jorden af en fredningskendelse stadfæstet af Overfredningsnævnet. Murermester Stampe fra Onsbjerg havde indtil da haft ubegrænset ret til at udvinde sand og grus fra bakken. Borgerne i Onsbjerg protesterede over ødelæggelserne fra råstofudvindingen og over, at bakken skulle forsvinde. Derfor blev der rejst en fredningssag.
I kendelsen fra Fredningsnævnet for Holbæks Amtsrådskreds den 20. september 1918 står der bl.a., at Nævnet skønner, at øjeblikkelig Ophør af Grusgravningen i Bakken Dyret er af væsentlig Betydning for Bevarelsen af Bakkens ejendommelige Skønhed«.
Muremesteren slog sig i stedet på cement- og rørfremstilling til øens mange nybyggerier. Han fik tilkendt en erstatning på 1000 kr. og skaffede råstofferne andre steder fra.
På den fredede Nordby Hede, der er ejet af Brattingsborg Gods, er der til gengæld udvundet sand, grus og sten gennem mange årtier. Den seneste dispensation til videre råstofudvinding på Nordby Hede blev givet af Fredningsnævnet for Midtjylland så sent som i 2020, hvilket står i stærk kontrast til fredningskendelsen for Dyret fra 1919.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.