Kasakhstan er en republik i Centralasien, der i 1991 opnåede selvstændighed i forbindelse med Sovjetunionens opløsning. Kasakhstan er arealmæssigt verdens niendestørste land og strækker sig over et område på størrelse med Vesteuropa. Det deler grænse med Rusland, Kina, Kirgisistan, Usbekistan og Turkmenistan.
Kasakhstan er tyndt befolket, og over halvdelen af befolkningen bor i byerne. Indbyggertallet er på 19,5 millioner (2023), hvoraf cirka 1,4 millioner bor i hovedstaden Astana og 2,2 millioner i den største by og tidligere hovedstad Almaty. Befolkningssammensætningen og kulturen bærer både præg af landets nomadiske fortid og af den sovjetiske æra i 1900-tallet. Langs grænsen til Rusland i nord lever et betydeligt russisk mindretal, ligesom mange etniske kasakhere taler russisk.
Kasakhstan har Centralasiens største økonomi. Landet er rigt på naturressourcer, som også spillede en vigtig rolle for Sovjetunionens økonomi; ikke mindst olieudvindingen i Det Kaspiske Hav har væsentlig betydning. Det offentlige liv præges dog også af korruption, forringelse af levestandarden samt misligholdelse af løn- og pensionsudbetalinger, hvilket undertiden har ført til social uro, senest i 2022.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.