Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
The Simpsons/Præsident Donald Trump
Donald Trump gæster The Simpsons i valgåret 2016.
Af //Ritzau Scanpix.

The Simpsons er en amerikansk tegnefilmserie skabt af Matt Groening. Efter at have optrådt i form af korte tegnefilmsketch i et tv-show i 1989 debuterede The Simpsons i 1990som tv-serie med et afsnit på en halv time.

Siden premieren er der blevet sendt over 760 episoder, hvilket gør den til den længst kørende amerikanske animerede serie i USA og den længst kørende primetime tv-serie, både i antal sæsoner og episoder.

Seriens univers og temaer

The Simpsons. The Simpsons Movie, 2007.

.

Serien skildrer livet for den dysfunktionelle Simpson-familie, der bor i den fiktive by Springfield. Familien består af forældrene Homer og Marge og deres tre børn Bart, Lisa og Maggie.

Omkring hovedpersonerne findes et rigt galleri af bipersoner, fra drikkekammerater i den sleske Moe's Bar over imbecile betjente til den udspekulerede forretningsindehaver Apu og den gamle griske kernekraftværksejer mr. Burns, som er byen Springfields egentlige bagmand.

Gennem de skarpt tegnede karakterer skildrer serien både hverdagslivets små kampe og større samfundsproblemer.

Store stemmer

Serien er kendt for sin stemmelægning, og i mange afsnit optræder personer, som er letgenkendelige fra virkeligheden, og som ofte låner stemme fra deres modeller. Bland de mest kendte, der har lånt deres stemme til seriens karakterer, findes navne som Michael Jackson, Meryl Streep og Elizabeth Taylor.

The Simpsons som satire

The Simpsons er berømt for sin satire. Gennem skildring af byen Springfield og dens mange karakterer karikerer serien det amerikanske samfund og kommenterer på emner som politik, kultur og medier. Den udnytter sin animerede form til på en humoristisk måde at italesætte komplekse sociale og politiske emner, herunder stofmisbrug, uddannelse, miljøspørgsmål og sundhedspolitik.

Serien satiriserer over både højre- og venstreorienterede synspunkter og refererer ofte til virkelige politikere, hvilket har givet showet stor medieopmærksomhed. For eksempel forudså episoden "Bart to the Future" i år 2000 Donald Trumps præsidentskab 16 år før det skete.

Kontroverser og kulturel arv

Udover at være en underholdningsserie har The Simpsons haft en betydelig indflydelse på populærkulturen. Serien har vundet en lang række priser, bl.a. Emmy Award adskillige gange. En biograffilm, The Simpsons Movie, blev udsendt 2007. Mange udtryk og scener fra serien er blevet ikoniske og en del af den bredere kulturelle diskurs. Serien har også inspireret andre populære shows som Family Guy og South Park, og den forbliver relevant efter mere end tre årtier på skærmen.

Trods sin popularitet har The Simpsons også mødt kritik, især for sin fremstilling af minoriteter og kønsroller samt for et faldende kvalitetsniveau i senere sæsoner. Ikke desto mindre har serien med sin unikke blanding af humor og social kommentar sat et varigt aftryk på tv-kulturen.

Læs mere i Lex

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig