Immunsystemet kan opdeles i det medfødte og det erhvervede immunsystem. Det erhvervede består bl.a. af lymfocytter, herunder B-celler til dannelse af antistoffer og T-celler til cellulære immunreaktioner, i begge tilfælde rettet mod antigener.
T-celle antigener er næsten udelukkende peptider og proteiner, idet konventionelle T-celler kun genkender peptider præsenteret på overfladen af kroppens egne celler i kompleks med specielle antigenpræsenterende molekyler. B-celle antigener kan have stort set hvilken som helst beskaffenhed, fx peptid, protein, fedtstof, kulhydrat, metalioner med videre. Hermed kan der produceres antistoffer mod principielt et hvilket som helst molekyle. Antigenet skal dog helst have en vis molekylestørrelse for at kunne stimulere immunsystemet.
Der kan dog produceres antistoffer mod mindre molekyler under forudsætning af, at de er koblet til større bærermolekyler. Sådanne ukomplette antigener, der kræver kobling til bærermolekyler, kaldes haptener, og koblingsprocessen betegnes haptenisering. Et hapten er et lille molekyle, der som udgangspunkt ikke aktiverer immunforsvaret. Hvis det derimod binder til et bærerprotein, kan haptenet føre til immunaktivering. Et eksempel på et hapten er nikkel. Nikkel findes ofte i smykker eller armbåndsure, som er i kontakt med huden. Nikkel kan binde proteiner fra hudceller og føre til aktivering af immunforsvaret. Dette kaldes nikkelallergi eller kontaktdermatitis. Penicillin kan også haptenisere kroppens egne proteiner, hvorved det bliver muligt, at der startes en immunrespons, som medfører penicillinallergi.
Hvert smitstof har mange forskellige antigener, som alle potentielt kan aktivere immunforsvaret. Et antigen er sædvanligvis et stort protein- eller sukkermolekyle, og det område af antigenet, som faktisk genkendes af B- eller T-cellereceptoren, kaldes en epitop. Et enkelt antigen kan have mange forskellige epitoper.
Ved epitop forstås den del af et antigenmolekyle, der som nøgle i lås passer til antigenbindende receptorer på bestemte lymfocytter og på bestemte antistoffer. Ved en sådan binding sættes en immunrespons i gang. Store antigener kan indeholde mange epitoper og komplekse antigener kan være sammensat af flere forskellige molekylære bestanddele. På store proteinmolekyler er forskellige epitoper for B-cellernes receptorer spredt over overfladen, mens T-cellernes receptorer også kan genkende peptider fra den indre del af proteinet, da disse kan fremvises efter optag og nedbrydning af proteinet i antigenpræsenterende celler.
Når immunforsvaret aktiveres af et smitstof, dannes der langvarige beskyttelsesmekanismer, kaldet immunologisk hukommelse, som bidrager til, at kroppen bekæmper smitstoffet mere effektivt næste gang, det kommer ind i kroppen. I nogle tilfælde er beskyttelsen så effektiv, at kroppen fjerner smitstoffet, før det har nået at give sygdom. Personen er da blevet immun.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.