Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

HLA er menneskets dominante vævstypeantigener. Det er en gruppe molekyler, som findes på overfladen af næsten alle celler i menneskekroppen og spiller en vigtig rolle i funktionen af immunforsvaret. Såkaldt klassiske HLA-molekyler inddeles overordnet i to hovedgrupper: HLA-I (MHC-I) og HLA-II (MHC-II). HLA-I findes på alle kerneholdige celler og fremviser dele af proteiner (peptider) fra en celles indre til celler fra immunsystemet, såkaldte T-celler og NK-celler. Cellerne fra immunsystemet kan på den måde få at vide, hvad der sker inde i cellen og registrere, om en celle er rask, om den er en kræftcelle, eller om den er inficeret af et virus, en intracellulær bakterie, el. lign. HLA-II findes kun på specialiserede immunceller, hovedsageligt dendritiske celler, makrofager, og B-celler, og er involveret i at understøtte immunreaktioner.

Faktaboks

Etymologi

Navnet er en forkortelse af engelsk human 'menneskelig, som har med mennesket at gøre', leukocyt 'hvid blodcelle' og antigen. Det er døbt human leukocyt antigen (HLA), fordi disse overfladeproteiner først blev identificeret og karakteriseret som antigener for alloantistoffer rettet imod leukocytter, der kunne opstå i forbindelse med transfusionsreaktioner.

Også kendt som

human leukocyt antigen, vævstypeantigen eller MHC (fra engelsk Major Histocompatibility Complex)

HLA-I og HLA-II

Der findes de to hovedtyper af HLA-molekyler:

  • HLA klasse I, som præsenterer peptider til T-dræberceller (CD8 T-celler)
  • HLA klasse II, som præsenterer peptider til T-hjælperceller (CD4 T-celler)

Hvert HLA-molekyle består af to proteinkæder, der er forskellige for de to klasser. HLA klasse I har en lang proteinkæde, der er fastgjort i cellemembranen, og som uden for cellen danner en lomme, hvor peptidet bliver præsenteret. Denne kæde kaldes alfakæden. Til denne er der fastgjort et mindre molekyle kaldet beta-2-mikroglobulin (forkortet 'β2m').

HLA klasse II består af to omtrent lige store proteinkæder, en alfa- og en beta-kæde. Begge er fastgjort i cellemembranen. Yderst danner også disse kæder en lomme, hvor peptidet bliver præsenteret.

HLA klasse I

HLA klasse I-molekylerne har som opgave at præsentere peptider fra proteiner, der bliver produceret i cellens cytoplasma. Proteiner, der nedbrydes i cytoplasma, bliver transporteret ind i det endoplasmatiske retikulum som peptider (proteinfragmenter). Dér bliver peptiderne bundet til lommen på HLA klasse I-molekylerne, som derefter transporterer peptiderne ud på celleoverfladen, så de bliver vist frem til receptoren på CD8 T-celler. Denne proces foregår konstitutivt, dvs. 'hele tiden’ som normal proces i alle kroppens kerneholdige celler. Særligt for dendritiske celler gælder det, at de som noget unikt kan transportere udefrakommende materiale ind i cytoplasmaet, hvor det da kan indgå i denne nedbrydningsvej og give ophav til peptider præsenteret på HLA-I. Denne proces betegnes krydspræsentation.

Der findes tre hoved-undertyper af HLA klasse I-molekyler, benævnt HLA-A, HLA-B og HLA-C.

HLA klasse II

En celle kan optage proteiner fra omgivelserne i en proces, der kaldes endocytose, herunder receptor-medieret endoyctose, fagocytose og pinocytose. HLA klasse II præsenterer peptider fra disse proteiner. Når HLA klasse II-molekylerne bliver produceret i det endoplasmatiske retikulum, binder de sig til et specielt protein, invariant (Ii)-kæde. Ii-kæden har to opgaver. Den ene er at blokere den peptidbindende lomme i HLA klasse II-molekylerne, så lommen ikke bliver fyldt af peptider i endoplasmatisk retikulum. Den anden opgave er at transportere HLA klasse II-molekyler til endosomet, hvor HLA klasse II-molekylerne "møder" materiale, der er blevet optaget ved endocytose.

Når indholdet i endosomet bliver mere surt (lavere pH), aktiveres nedbrydningsenzymer, så både Ii-kæden og endocyterede proteiner bliver nedbrudt til peptider. Dette gør, at Ii-kæden bliver frigjort, så HLA klasse II-lommen bliver tilgængelig og kan binde peptider fra det endocyterede materiale. Ii-peptiderne bliver altså fjernet fra lommen i HLA klasse II-molekylerne, og lommen bliver dernæst lastet med peptider fra de endocyterede proteiner. Når et peptid er bundet i lommen på HLA klasse II-molekylerne, transporteres komplekset ud på celleoverfladen og fremvises for receptoren på T-hjælperceller.

HLA klasse II-molekyler omfatter de tre hoved-undertyper HLA-DR, HLA-DQ og HLA-DP.

HLA-molekylernes funktion

En celles tilstand og aktivitet afspejles i de peptider, der fremvises af HLA-molekylerne på cellens overflade. I raske celler fremvises dele af proteiner, som normalt findes i disse, og celler fra immunsystemet vil da ikke reagere på cellen. For eksempel vil en muskelcelle hele tiden lave proteiner, der er nødvendige, for at cellen kan trække sig sammen. Muskelcellen vil da fremvise dele af disse proteiner på HLA-molekylerne, hvilket immunforsvaret under normale omstændigheder ikke reagerer mod.

Ved virusinfektioner formerer virus sig inde i nogle af kroppens egne celler, der da fungerer som 'virusfabrikker'. I sådanne inficerede celler vil HLA-molekylerne også fremvise fragmenter af proteiner fra virusset. Dette muliggør, at immunsystemet kan opdage, at cellen er inficeret. Specialiserede immunceller, fx T-dræberceller, kan da dræbe de inficerede celler og dermed lukke ned for produktionen af virus i disse. På samme måde kan immunsystemet identificere celler, der ikke fungerer normalt, såsom kræftceller, hvor dele af ændrede proteiner, der opstår i kræftceller, fremvises af HLA-molekyler. Immunsystemet kan hermed opdage og fjerne inficerede celler og kræftceller.

Derudover kan immunsystemet angribe celler, der stammer fra andre individer, såsom cellerne i et transplanteret organ eller hvide blodlegemer overført ved blodtransfusion. Der er forskelle mellem forskellige personers HLA-molekyler og i de proteiner, der normalt findes i raske celler, og disse forskelle kan opdages af immunsystemet.

T-celler overvåger HLA-molekylerne

T-celler, der er en undergruppe af hvide blodceller i immunsystemet, overvåger cellernes HLA-molekyler. Det kan billedligt siges, at T-cellerne patruljerer rundt i kroppen og tjekker alle cellerne. T-cellerne kan kun detektere smitstofferne, når de præsenteres i form af peptider i kompleks med HLA-molekyler på overfladen af kroppens egne celler. Der kan dannes peptider fra alle typer af smitstoffer (virus, bakterier, svampe og parasitter) og fra produkter fra smitstofferne, fx bakterielle toksiner, men også fra proteiner produceret af cellen selv.

Alle T-celler har en type receptor, der er specialiseret til at genkende peptid i kompleks med HLA. Denne kaldes T-celle-receptoren, forkortet TCR. Den binder både peptid og HLA samtidigt. Hver T-celle, der dannes, udvikler en unik TCR, der kan binde en kombination af peptid og et bestemt HLA-molekyle. Under udviklingen af T-cellerne fravælges de celler, der har en TCR, som binder for stærkt til HLA i kompleks med peptider fra kroppens egne proteiner. Hermed sikres det, at der ikke udvikles T-celler, som kan reagere imod kroppens egne raske celler, der fremviser normale peptider på HLA-molekyler. Dette fænomen betegnes central tolerans. De T-celler, der får lov til at udvikle sig, genkender altså eget HLA, men ikke egne peptider. Dermed dannes T-celler, der potentielt kan genkende kroppens eget HLA i kompleks med fremmede peptider.

Der findes millioner af forskellige T-celler i et individ, hver med en unik type TCR. Mangfoldigheden i repertoiret af forskellige T-celler gør, at der er stor sandsynlighed for, at mindst et eller flere peptider fra et smitstof vil kunne genkendes af en T-celle.

Typer af T-celler

Der findes overordnet to forskellige hovedtyper af T-celler:

  • CD8 T-celler, også ofte kaldet cytotoksiske T-celler eller T-dræberceller, fordi deres funktion oftest er at dræbe inficerede eller kræftsyge (maligne) celler. Disse cellers TCR genkender en unik kombination af peptid i kompleks med HLA-I. Deres specificitet for HLA-I sikres gennem udtryk af co-receptoren CD8, deraf navnet CD8 eller CD8+ (CD8 positive) T-celler.

  • CD4 T-celler, også ofte kaldet T-hjælperceller, fordi deres funktion oftest er at hjælpe andre immunceller til at reagere imod smitstoffer. Disse cellers TCR genkender en unik kombination af peptid i kompleks med HLA-II. Deres specificitet for HLA-II sikres gennem udtryk af co-receptoren CD4, deraf navnet CD4 eller CD4+ (CD4 positive) T-celler.

Opnåelse af erhvervet immunitet – HLA-I og HLA-II

Nogle af immunsystemets celler kan aktivt optage smitstoffer, fx viruspartikler eller bakterier, uden selv at være eller blive inficerede. Sådanne celler, der aktivt optager smitstoffer, kaldes (professionelle) antigenpræsenterende celler. De væsentligste typer er B-celler, makrofager og dendritiske celler. Disse celler nedbryder smitstofferne og præsenterer dele af dem på celleoverfladen på HLA-molekyler.

Dendritiske celler kan optage smitstoffer ved bogstaveligt talt at 'spise' dem (fagocytose) eller ved at 'drikke' den væske, der omgiver dem (pinocytose). Optaget materiale kan nedbrydes, og peptider kan derefter bindes af HLA-II molekyler, der transporteres til celleoverfladen og fremvises. Alternativt kan peptiderne transporteres ind i cytosolen, hvor de kan nedbrydes yderligere og bindes på HLA-I molekyler og herfra ligeledes transporteres til celleoverfladen og fremvises. Sidstnævnte mekanisme betegnes krydspræsentation, idet de peptider, der her fremvises på HLA-I, kom ind fra omgivelserne uden for cellerne, i modsætning til den normale proces, hvor det er peptider fra proteiner lavet i cellen selv, der fremvises på HLA-I.

Alle kroppens kerneholdige celler kan fremvise deres egne peptider på HLA-I, men det er kun dendritiske celler, der kan lave krydspræsentation og fremvise peptider fra udefrakommende materiale på HLA-I.

Peptider i kompleks med HLA-I eller HLA-II fremvist på dendritiske celler kan aktivere (prime) T-celler til at danne erhvervet immunitet mod smitstofferne. For CD8 T-celler gælder det, at før de er i stand til at dræbe andre celler, skal de først aktiveres af en dendritcelle, der fremviser en peptid–HLA-I-kombination, som deres TCR kan genkende. Hvis en CD8 T-celle efter en sådan initiel aktivering genkender en celle, der fremviser samme fremmede eller uønskede peptider i kompleks med HLA-I, vil den da dræbe den pågældende celle. Kravet om, at CD8 T-celler først skal aktiveres af en dendritcelle, medvirker til at sikre, at CD8 T-cellerne ikke fejlagtigt angriber kroppens egne raske celler.

For CD4 T-celler gælder tilsvarende, at de først skal præsenteres for en peptid-HLA-II-kombination, som deres TCR kan genkende på overfladen af en dendritisk celle. De signaler, den dendritiske celle i denne forbindelse giver CD4 T-cellen, medvirker til at bestemme, hvilken undertype af T-hjælpercelle, den skal blive til.

Der findes en række undertyper af T-hjælperceller, som er med til at orkestrere immunresponset, fx. T-follikulære hjælperceller (Tfh), der kan stimulere B-celler til at producere antistoffer, eller type 1 T-hjælperceller (Th1), der kan stimulere makrofager til mere effektiv nedbrydning af bakterier.

B-celler

B-celler kan optage smitstoffer via receptormedieret endocytose efter genkendelse af disse via deres B-cellereceptor (membranbundet antistof i kompleks med signaleringsmolekyler). Optaget materiale kan nedbrydes, og peptider kan derefter bindes af HLA-II molekyler, der transporteres til celleoverfladen og fremvises. Hermed kan B-cellerne bede om hjælp fra T-celler, der genkender HLA-II–peptid-kombinationen. B-cellerne kan herefter blive stimuleret af T-cellerne til at producere antistoffer mod smitstoffet. Denne type samspil mellem B- og specialiserede Tfh-celler er nødvendig, for at der kan dannes antistoffer med høj affinitet, det vil sige som binder stærkt til antigenerne og som kan være med til at fjerne de smitstoffer, der har startet immunreaktionen.

Makrofager

Makrofager kan optage smitstoffer via fagocytose efter genkendelse af disse via forskellige receptorer, der kan genkende konserverede mønstre på overfladen af fx bakterier eller ved at anvende såkaldte Fc-receptorer, der genkender antistoffer, som har bundet smitstofferne. Ligesom for B-cellernes vedkommende kan dette føre til nedbrydning af proteiner til peptider, som fremvises på celleoverfladen i kompleks med HLA-II. Makrofagerne kan herefter blive stimuleret af specialiserede Th1-celler til at nedbryde bakterierne mere effektivt.

Naturlige dræberceller

Naturlige dræberceller (også kaldet NK-celler, forkortelse for natural killer cells) er en anden celletype, der kan genkende HLA-molekyler. Disse bruger andre receptorer end TCR og genkender ikke smitstoffer. NK-celler kan opdage ændringer eller fravær af normale HLA-molekyler. Dette er vigtigt, fordi nogle virus vil forsøge at skjule sig for T-cellerne ved at fjerne HLA-molekyler fra de celler, de har smittet, og fordi kræftceller kan stoppe med at producere HLA-molekyler. NK-celler kan opdage og eliminere sådanne celler, der har ændret eller mangler HLA på overfladen. Dermed komplementerer aktiviteten af T-celler og NK-celler hinanden: T-cellerne scanner egne cellers HLA og undersøger, om de fremviser fremmede peptider, mens NK-cellerne sikrer, at egne celler altid fremviser HLA.

Genetik

Generne, der giver ophav til HLA-molekylerne, findes i en stor gruppering af gener (genkompleks) kaldet major histocompatibility complex (MHC). Molekylerne, der produceres fra dette genkompleks, kaldes ofte for MHC-molekyler, men hos mennesker kaldes de som regel HLA-molekyler.

MHC-genkomplekset befinder sig på den korte arm af kromosom 6.

Der findes mange genetisk bestemte varianter (polymorfier) af hver af de tre hoved-undertyper af HLA-I og HLA-II molekyler. Der er nu påvist mere end 8000 forskellige alternative (alleliske) varianter af HLA-molekyler. Dette gør, at forskellige HLA-molekyler kan binde peptider med forskellig struktur.

Det, at forskellige individer rejser et immunrespons mod forskellige peptider fra et givent smitstof, muliggør, at der opretholdes et højt selektionstryk i befolkningen, når der smittes fra individ til individ. Et virus kan fx ikke blot specifikt mutere (ændre) de peptider i et givet individ, der giver ophav til individets immunrespons mod virus, for når det smitter videre til næste individ vil det være nogle andre peptider, det nye individs immunsystem reagerer mod. Det kan siges, at målskiven hele tiden flytter sig i virussets forsøg på at undvige befolkningens immunrespons. Mangfoldigheden af HLA-molekyler giver desuden høj sandsynlighed for, at der altid vil findes nogle individer, der effektivt kan præsentere peptider fra fremmede proteiner til T-celler. Dermed kan smitstofferne ikke "snyde sig udenom" ved at udvikle proteiner, der ikke bindes til HLA-molekyler. Dette bidrager til risikospredning, så nogle individer inden for en art vil overleve uanset hvilke sygdomme, der skulle opstå.

Udover de to sæt af gener, der koder for de klassiske HLA-I og HLA-II-molekyler, findes der også en række andre gener i HLA-genkomplekset. Heriblandt non-klassiske HLA-I og non-klassiske HLA-II molekyler, der strukturelt ligner de klassiske HLA-molekyler, men som har andre funktioner og ikke udviser samme høje grad af variabilitet på befolkningsniveau. Mellem generne for klasse I og klasse II-molekyler ligger desuden såkaldte HLA klasse III gener, der bl.a. koder for adskillige opløselige proteiner med immunfunktion. Disse inkluderer fx komponenter af komplementsystemet (C2, C4 og faktor B), immunsignaleringsmolekyler (cytokiner såsom TNF-α, LTA og LTB) og såkaldte heat-shock-proteiner, som er molekyler, der er vigtige for at styre korrekt foldning af proteiner og sikre, at peptider fra ufoldede proteiner sættes på HLA og fremvises for immunsystemet. Som deres navn antyder, bliver produktionen af heat-shock proteiner øget, når temperaturen stiger, hvilket ses i forbindelse med feber. Feber opstår netop, når immunsystemet opdager, at der er faresignaler fra smitstoffer til stede, og dermed øges immunovervågningen.

Afstødningsreaktioner og vævsforligelighed

I forbindelse med transplantationer af organer og celler mellem personer med forskellige HLA-typer kan T-cellerne hos modtageren genkende de "fremmede" HLA-molekyler på overfladen af de transplanterede celler, og dermed starter en afstødningsreaktion af typen host versus graft. Omvendt kan immunceller, der findes i et transplantat, genkende modtagerens cellers HLA som fremmed og starte en modsatrettet reaktion betegnet graft versus host.

For at reducere risikoen for, at transplanterede celler og organer bliver afstødt, tilstræbes der en så identisk HLA-type som muligt mellem donor og modtager af transplantatet. Sammensætningen af HLA-molekylerne i et væv giver en vævstype. To mennesker, der har en lignende vævstype, siges at være vævsforligelige. Før transplantation skal HLA-typen hos donor og modtager derfor bestemmes. Dette kaldes HLA-typing.

Mennesker er diploide og har altså to kopier af kromosom 6, og dermed to kopier af MHC-genkomplekset. MHC-genkomplekset nedarves typisk samlet som en enhed eller 'haplotype'. Et givent individ arver den ene haplotype fra sin mor og den anden fra sin far. Da der kan nedarves to mulige haplotyper fra hhv. mor og far, er der statistisk set 25 % chance for vævstypeforligelighed mellem helsøskende.

Historie

HLA blev opdaget i 1958 af den franske læge Jean Dausset, efter at han fandt ud af, at patienter, der havde fået mange blodtransfusioner, dannede antistoffer mod antigener (HLA) på overfladen af hvide blodceller. Han modtog i 1980 sammen med George D. Snell (1903-1996) og Baruj Benacerraf (1920-2011) Nobelprisen i Medicin for bidraget til forståelsen af HLA/MHC.

Læs mere i Lex

  • immunsystemet

  • transplantation

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig