De første filmskabere så tidligt filmens muligheder for folkelige farcer med tekniske tricks og populære mimiske komikere, og allerede før 1910 blev den korte farce fast slutnummer i biografforestillingerne.
Især i Italien og Frankrig blev der lavet forfølgelsesfarcer eller såkaldte løbefilm, hvor komikere som fx André Deed (1884-1938) laver en ulykke, forfølges af dens offer, laver flere ulykker og ender med en hale af personer efter sig i totalt kaos. Danske farcer var mindre genrebevidste og bestod som regel af små sketcher med populære revykunstnere, fx Oscar Stribolt (1872-1927).
Først med Mack Sennetts Keystone Company i Hollywood kom der udvikling i genren, og komikere som Ford Sterling (1883-1939), Chester Conklin (1888-1971) og Mabel Normand (1894-1936) skabte den amerikanske slapstickkomedie.
Størst af alle farcekomikere blev Charles Chaplin, som gav plads til karakterudvikling og realisme i de film, han selv instruerede, hvilket naturligt førte fra 20-minutters-farcen til længere spillefilm.
Under og efter 1. Verdenskrig blomstrede farcen i bl.a. Hal Roach og Mack Sennetts studier, og komikere som Harold Lloyd, Ben Turpin (1874-1940), Gøg og Gokke (Stan Laurel og Oliver Hardy), Harry Langdon, Fatty Arbuckle og især Buster Keaton, der blev den anden store fornyer, dominerede genren.
Europæiske farcekomikere, fx franskmanden Max Linder og det danske komikerpar Fy og Bi, havde også en vis gennemslagskraft.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.