De ældste former for grafik er træsnit og kobberstik. I Kina anvendtes billedtryk fra træplader på papir fra 800-tallet, og i Japan udvikledes træsnittet til en kunstnerisk udtryksform af høj kvalitet, især som farvetræsnit, der blomstrede ca. 1600-1850 med kunstnere som Hiroshige og Hokusai og fik stor betydning for europæisk billedkunst i slutningen af 1800-tallet.
I Europa kendes træsnittet fra slutningen af 1300-tallet (det første daterede er fra 1418), efter at papirfremstilling var blevet almindelig udbredt; det blomstrede især i Tyskland i form af étbladstryk, blokbøger og spillekort og fandt efter bogtrykkerkunstens opfindelse rig anvendelse som til illustrationer. Et mesterværk fra denne tid er den såkaldte Lübeckerbibel fra 1494.
Kobberstikket kom i brug i begyndelsen af 1400-tallet (det første daterede fra 1446) og udvikledes i Italien af Andrea Mantegna og senere Marcantonio Raimondi, i Tyskland af Meister E.S., Martin Schongauer og Albrecht Dürer, der i begyndelsen af 1500-tallet bragte både træsnit og kobberstik til kunstneriske højdepunkter.
I den følgende tid fortrængte kobberstik efterhånden træsnit som grafisk illustrations- og reproduktionsmetode, og en ny teknik, radering, blev udviklet (den ældste daterede fra 1513). Reproduktioner i kobberstik af de store mestres malerier spredtes i masseoplag over hele Europa, formidlede stil og motiver fra kunstner til kunstner og blev eftertragtede samlerobjekter.
Peter Paul Rubens havde en stab af stikkere, der arbejdede efter hans kompositioner, mens andre kobberstikkere som fx Ludvig 14.s hofgravør Robert Nanteuil arbejdede efter egne forlæg.
I større udstrækning end før begyndte malerne selv at beskæftige sig med grafik, især radering, der i 1600-tallet udvikledes til en selvstændig kunstart med mestre som Jacques Bellange, Jacques Callot og Rembrandt, i 1700-tallet Giovanni Battista Piranesi.
Særlig velegnet til reproduktion af oliemalerier var mezzotinten, der blev opfundet 1642 og især blev anvendt i 1700-tallets England, først og fremmest af Richard Earlom.
Midt i 1700-tallet fremkom punktstikket og crayonstikket, der efterligner kridt- og blyantstegningens bløde struktur, samt akvatinte-ætsningen, som gengiver den laverede tuschtegnings valørspil; akvatinten udvikledes til en selvstændig kunstnerisk udtryksform af Francisco de Goya.
I slutningen af 1700-tallet blev træsnittet fornyet ved Thomas Bewicks lancering af xylografien, der sammen med litografien (opfundet 1796-98 af Alois Senefelder) blev de altdominerende illustrations- og reproduktionsmetoder i 1800-tallet; litografien blev også udnyttet kunstnerisk, bl.a. af Honoré Daumier, farvelitografien især af Heri de Toulouse-Lautrec.
Yngst blandt de grafiske teknikker er serigrafien eller silketrykket, der blev opfundet i USA i 1930'erne. Den anvendes også til tryk på stof, keramik, glas, metal m.m.
Mens fotomekaniske og elektroniske reproduktionsmetoder efterhånden har fortrængt reproduktionsgrafikken inden for moderne trykteknik, kom originalgrafikken i 1900-tallet atter til at spille en rolle og er siden blevet dyrket af de fleste billedkunstnere i en eller anden form.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.