Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Homunculus
Niklaas Hartsockers tegning af en humunculus inde i en sædcelle, som han angiveligt selv havde observeret i forbindelse med mikroskopi af sæd.
Af /Wellcome Collection.
Licens: CC BY 4.0

Homunculus er et lille menneske. I middelalderen og renæssancen forestillede bl.a. lægen Paracelsus sig, at der ved alkymi ud fra bl.a. blod, sæd og urin kunne fremstilles et miniaturemenneske. Johannes V. Jensen har i romanen Kongens Fald (1900-01) givet en malende litterær beskrivelse af fænomenet. En lignende beskrivelse findes i Johann Wolfgang Goethes tragedie Faust i tragediens anden del fra 1831. I den tidlige fosterlære (embryologi) i renæssancen og oplysningstiden indgik det i nogle teorier, at en homunculus var det første stadium i fosterets udvikling.

Faktaboks

Etymologi

Ordet kommer af latin diminutiv af homo 'menneske'

Også kendt som

miniaturemenneske, homunculi, mandsling (mandsling anvendes på dansk delvist synonymt med homunculus)

Mikroskopets udvikling og miniaturefostre

Tidligere blev betegnelsen homunculus brugt om det miniaturefoster, som man forestillede sig lå indesluttet i en sædcelle klar til væksten i livmoderen. Efter at den hollandske linsesliber Anton van Leeuwenhoek med sine forbedringer af mikroskopet havde banet vejen for den mikroskopiske anatomi, begyndte også studiet af sædens indhold. Leeuwenhoek lavede selv mikroskopiske studier af sæd. I 1719 udgav han bogen Epistolae physiologicae super compluribus naturae arcanis ('Fysiologiske breve vedrørende naturens mysterier'). I den omtaler han sædceller (spermatozooer), som han, sammen med Johann Ham (1654-1725), havde observeret i sæden i 1677. Kort tid efter begyndte fysikeren Niklaas Hartsocker (1656-1725) at offentliggøre tegninger af små mennesker, homunculi, som han angiveligt havde set inde i spermatozooerne ved brug af sit eget mikroskop.

Nye teorier om fosterets udvikling

Teorien om en homunculus som det første stadium i fosterudviklingen blev en forholdsvis kortvarig affære i fysiologiens og embryologiens historie, og det blev aldrig en dominerende teori. I 1700-tallet var der to konkurrerende teorier om fosterets tilblivelse og udvikling. Den epigenetiske teori hævdede, at fosteret gradvist blev udviklet og gennemgik forskellige stadier. Præformationsteorien hævdede, at fosteret blev færdigdannet umiddelbart efter befrugtningen og herefter gradvist øgede sin størrelse. Teorien om tilstedeværelse af en homunculus i sædceller indskrev sig som en del af præformationslæren.

Aristoteles studier var ophav til begge teorier. Med sine studier af fugleæg havde han i sin tid dels vist, at man kunne skelne mellem befrugtede og ubefrugtede æg og dels, at de tidligste stadier af et fuglefoster ikke lignede en fugl, men at det først optrådte senere. Samtidig hævdede Aristoteles, at kvinden bar en substans i sig med de nødvendige informationer til skabelsen af et nyt menneske, og at den proces blev initieret af den mandlige sæd, samt at kvindens menstruation var et vidnesbyrd om, at det forholdt sig sådan.

Ægcellens opdagelse

I 1651 fremsatte den engelske læge William Harvey teorien om, at alt livs begyndelse var et æg og formulerede det med sætningen: Ex ovo omnia 'Alt levende udvikles fra en ægcelle'. Harvey var dog ikke i stand til at påvise ægget hos mennesket. I 1780 konstaterede den italienske fysiolog Lorenzo Spallanzani (1729-1799), at det befrugtede æg hos frøer tidligt i sin udvikling var delt i fire segmenter (celler). Han fastholdt dog, at det måtte indeholde en miniature af et foster. Den estiske embryolog Karl Ernst von Baer tilskrives opdagelsen af ægcellen og tillige det tidlige fosterstadium i form af en blastoderm, der opstår efter en række delinger af ægcellen og består af fire kimblade, hvorfra de forskellige organer og organsystemer udvikles. Det redegjorde han for i forskellige skrifter i løbet af 1820'erne og 1830'erne.

Læs mere i Lex

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig