Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Internettet er et netværk, der forbinder digitale enheder som computere og mobiltelefoner. Igennem internettet kan brugerne sende og modtage information, kommunikere med hinanden og gøre ting, alene eller sammen, på tværs af tid og rum.

Faktaboks

Etymologi
Ordet internet er en sammensætning af inter 'imellem' og net, altså et globalt netværk af lokale netværk.
Også kendt som

nettet

Internettets historie

Internettets udvikling

1969

ARPANET (militær)

1979

USENET (nyhedsgrupper)

1983

TCP/IP som teknisk standard

1988

Danmark forbundet til internettet

1990

NSFNET (forskning)

1991

World Wide Web

1993

Mosaic, 1. grafiske browser

1995

kommercielt internet udbredes

1998

Google Inc.

2003

LinkedIn

2004

Facebook

2005

YouTube

2006

Twitter

2007

iPhone 1.0

2008

App store; Spotify; Dropbox

2010

Instagram

2012

Tinder

2017

TikTok

2022

ChatGPT

Tim Berners-Lee, marts 2019.
Tim Berners-Lee arbejdede i 1989 på CERN, hvor han designede World Wide Web for at muliggøre udveksling af meget store mængder af information. På billedet (fra 2019) taler han ved en begivenhed på CERN i anledning af trediveåret for World Wide Web.
Tim Berners-Lee, marts 2019.
Af /SCANPIX.

Internettet blev oprindeligt udviklet af det amerikanske militær under navnet ARPANET. ARPA står for Advanced Research Projects Agency, som var forskningsenheden bag det nye netværk. Og ARPANET, der begyndte at fungere i 1969, var da også motiveret af diverse behov for at understøtte militære operationer gennem information og kommunikation. Men i modsætning til en udbredt misforståelse blev det vidtforgrenede netværk ikke primært skabt for at være modstandsdygtigt over for en atomkrig.

I 1990 flyttede internettet fra den militære verden til forskningsverdenen under navnet NSFNET, dvs. nettet for National Science Foundation, stadig i USA. Og da internettet i 1995 kom på kommercielle hænder, blev det begyndelsen på det globale internet.

World Wide Web

Internettets udbredelse blev fremmet af en overbygning – World Wide Web – der hurtigt gjorde internettet til hvermandseje i store dele af især den vestlige verden. Webben leverede en lettilgængelig grænseflade, som ikke kun tekniske eksperter, men almindelige mennesker, kunne anvende. Teknologien bag webben var blevet udviklet til kommunikation mellem forskerne i CERN, den europæiske samarbejdsorganisation for atomforskning. Men i 1991 offentliggjorde opfinderen af webben – Tim Berners-Lee – principperne for teknologien til brug for offentligheden kvit og frit. Efter fremkomsten af grafiske browsere, hvor man som bruger blot skulle pege og klikke på tekster og billeder, tog udbredelsen af det nye medie for alvor fart. Og efter det blev muligt at tilgå et voksende antal tjenester via mobiltelefoner og senere smartphones, var mere end halvdelen af Jordens befolkning i 2018 blevet til internetbrugere. I Danmark er det i dag mere end 90% af befolkningen.

Ud over webben og mobiltelefonerne har ikke mindst de sociale medier bidraget til udbredelsen af det internet, vi kender i dag. De fik deres spæde start i 1990'erne og blev fra 2000'erne en afgørende del af det samlede mediebillede, med Facebook, YouTube og Twitter (senere X) som markante eksempler. Her kunne enhver i princippet henvende sig til små såvel som store grupper, lokalt og globalt. De sociale mediers formidling af oplysninger og opfattelser kom således til at supplere både den dagligdags samtale og de traditionelle massemediers indhold af nyheder og underholdning.

Internettet som teknologi

Netværksudstyr i et server-rum.
Netværksudstyr i et server-rum.
Af /SCANPIX.

Man kan med fordel tænke på internettet som en lagkage eller det, dataloger kalder for en stak af teknologier. Når de enkelte lag i stakken bygger oven på hinanden, bliver helheden til mere end summen af delene. Det var informationssøgningen via webben fra starten et godt eksempel på: Med webben kunne man nu undgå at indtaste lange kommandoer for at etablere forbindelse til de servere, der lagrede den ønskede information. Og der er gradvis blevet tilføjet nye lag til stakken: På smartphones har apps i vidt omfang erstattet webben som de centrale adgangsnøgler til at søge information, kommunikere og gøre ting på internettet.

Internettets forskellige lag

Apps på en smartphone.
Apps på en smartphone.
Af /SCANPIX.

I bunden af stakken finder man grundprincipperne i den digitale computer. Omsat i chips og andre materialer sørger disse grundprincipper for, at der løber strøm og dermed bliver formidlet data. I første omfang etablerer internettet altså kontakt mellem maskiner – personlige computere og mobiltelefoner med hukommelser, processorer og andre fysiske dele. Op igennem de forskellige lag bliver data efterhånden oversat til information, der giver mening for mennesker. Og når man har forstået meningen med den information, man modtager, kan man selv formidle den videre til andre mennesker, gennem mere kommunikation op og ned igennem internettets lagdelte maskine.

Hvis kommunikationen mellem mennesker skal lykkes, må fire betingelser være opfyldt.

  • Den første betingelse er de data, der strømmer frem og tilbage.
  • Men før data kan blive til information med mening, er der for det andet brug for programmer eller applikationer (apps), der omsætter data til tekster og billeder på brugernes små og store skærme.
  • For det tredje er skærmene og dermed brugerne koblet til såkaldte access-netværk, der lokalt udbyder access – adgang – til internettet og dets mange forskellige tjenester.
  • Endelig for det fjerde er de lokale netværk forbundet til backbone-netværk: De udgør backbone – rygsøjlen – i det globale internet.

Tegn og gerninger på internettet

Edward Snowden.
Whistlebloweren Edward Snowden lækkede hemmeligstemplede dokumenter fra NSA i 2013. Hermed afslørede han, at sikkerhedstjenesten gennemførte masseovervågning på internettet.
Edward Snowden.
Af /SCANPIX.
Nordkoreansk barn, der tilgår det nationale intranet.
I Nordkorea har styret indført et nationalt intranet, som ligner internettet men ikke er tilkoblet dette. På den måde kan det nordkoreanske styre både overvåge befolkningen og bestemme, hvad den præsenteres for.
Nordkoreansk barn, der tilgår det nationale intranet.
Af /SCANPIX.

Det er tegn – tal og andre symboler – der skaber forbindelserne mellem de forskellige lag i internettet. Og der foregår konstant en lang række oversættelser af tegn, hele vejen fra maskinernes 1/0 (tændte/slukkede fysiske kredsløb), via programmer og styresystemer, til den enkelte brugers oplevelse af fakta og fiktion i tekst og billeder. Det er denne mulighed for at oversætte én slags tegn til en helt anden slags tegn, der gør internettet og computeren til usædvanlig alsidige redskaber.

Tegnene gør en konkret forskel: Når tegn bliver kommunikeret, bliver de til handlinger – gerninger. Det gælder, både når man som individ køber eller sælger ting på internettet, og når man træffer personlige aftaler eller deltager i offentlig debat. Også samfundets bærende institutioner gør ting og sager på internettet: Virksomheder distribuerer varer på lokale og globale markeder, ligesom de indsamler data om de brugere, der – måske – kan gøres interesserede i at forbruge netop deres varer. Og verdens stater holder øje både med hinanden og, i varierende grad, deres egne og andre landes borgere. I 2013 afslørede Edward Snowden, tidligere ansat i det amerikanske National Security Agency, hvorledes USA gennemførte masseovervågning på internettet. Siden da er det blevet alment kendt, at der på tværs af internettet indsamles store mængder personlige data, der købes, sælges og bruges af en lang række nationale og internationale, politiske og økonomiske interesser.

Et særligt træk ved internettet som teknologi er den måde, hvorpå det forandrer sig over tid, igen igennem brugen af tegn. Et velkendt eksempel er de jævnlige opdateringer af programmer og opsætninger af hjemmesider og apps. I nogle tilfælde er det de underliggende lag i stakken, der bliver omprogrammeret, fx for at øge kapaciteten i netværket til et voksende antal brugere. Men i andre tilfælde er baggrunden for programmeringen politisk: Især autoritære regimer benytter udvalgte teknologiske lag til at censurere, hvilke tegn – informationer og synspunkter – brugerne overhovedet får adgang til og kan udveksle. Dermed sætter de lokale udformninger af en global teknologi grænser for, hvordan den enkelte borger kommer til at forstå verden omkring sig, og i hvilket omfang borgerne får mulighed for sammen at påvirke samfundsudviklingen gennem fælles gerninger.

Internettet i samfundet og hverdagen

Illustrering af en person, der handler på den kinesiske internethandel, Temu.

Med internettet er det blevet nemt at købe dagligvarer fra andre lande og regioner i verden.

Illustrering af en person, der handler på den kinesiske internethandel, Temu.
Af /SCANPIX.

Internettet er i løbet af de seneste tredive år blevet en fast bestanddel af samfundet. Det gælder for produktion og distribution af varer og tjenesteydelser; demokratiske processer både op til og imellem valg; folkelige bevægelsers aktiviteter; og kulturelle udtryksformer og udvekslinger lokalt som globalt. Ligeledes er internettet i dag en livline mellem den enkelte og samfundet, og en følgesvend fra vugge til grav. Både i skolen og hjemme udgør internettet en afgørende ressource for børn og unges læring på de fleste af livets områder. Undervejs i livet tilbyder internettet kontakt til mulige partnere og arbejdspladser, til offentlige tjenester og til udforskning af eksistentielle spørgsmål om meningen med livet. Hinsides graven efterlader de fleste sig i dag digitale spor om, hvem de var, og hvad de gjorde, online og offline, mens de var her.

Digitaliseringen af Danmark

MinSundhed-app'en.
MinSundhed-app'en.
Af /SCANPIX.

Sammenlignet med de fleste andre lande er Danmark et gennem-digitaliseret samfund. Siden 1990'erne har regeringer på tværs af politiske tilhørsforhold prioriteret en digitalisering af den offentlige sektor, med internettet som krumtap og med cpr-registret og personnummeret som forløbere. Det danske velfærdssamfund understøttes således af en hel række digitale tjenester på social- og sundhedsområdet. Fx giver sundhed.dk som website og app både patienter og sundhedsprofessionelle mulighed for at følge med i og kommunikere om den enkelte borgers helbred. I denne henseende adskiller Danmark og resten af Norden sig fra mange andre lande, hvor digitaliseringen af samfundet først og fremmest er blevet drevet af private markedskræfter.

Internettet som metamedie

I takt med dets indlejring i samfundets institutioner er internettet blevet til en selvfølgelig del af hverdagen – i modsætning til 1990'ernes tale om et separat cyberspace. De fleste tager nu for givet, at de hvor som helst og når som helst kan komme i kontakt med andre mennesker, søge information om stort og småt, og blive underholdt. Alle disse gerninger er mulige på den samme platform, fordi internettet er en særlig slags medie – et metamedie, der omfatter og delvis erstatter tidligere kendte medier og kommunikationsformer: tale, skrift, tryk, lyd og levende billeder.

Fordi internettet er et alt-i-et medie, har der været opbrud i tidligere tiders mediesystemer, der var baseret på presse, film, radio og tv. Til sammenligning er internettet blevet centrum i en ny type kommunikationssystemer. Her flyder kommunikation i flere strømme og på kryds og tværs: en-til-en i tale og tekstmeddelelser, en-til-mange i online versioner af de ’gamle’ massemedier, og mange-til-mange på sociale medier. Og i alle tre tilfælde kommunikerer man samtidig mange-til-en, ind i systemet: På godt og ondt efterlader brugerne sig digitale spor, der bliver registreret ned gennem internettets lag, og som dermed kommer til at præge mange andre, meget senere kommunikationer.

Internettets fremtid

ChatGPT
ChatGPT
Af /SCANPIX.

Muligheden for detaljeret registrering, og dermed overvågning, af, hvad folk gør online, er et af de mest omdiskuterede træk ved internettet. I lighed med andre medier har internettet givet anledning til lige dele håb og frygt, utopier og dystopier. Fra 1990'erne og ind i 2000'erne blev internettet af mange forbundet med muligheder for forbedret demokratisk deltagelse, mellemmenneskelig forståelse og sociale fremskridt, også i globalt perspektiv. Men i løbet af 2010'erne voksede den offentlige skepsis med henvisning til såvel statslige som kommercielle aktørers overvågning af borgere og forbrugere.

Samtidig har udviklingen i 2020'erne været præget af stigende spændinger mellem lande og regioner i verden, der forfølger forskellige samfundsmodeller: EU, USA og Kina. I den sammenhæng udgør internettet en central politisk og juridisk kampplads om definitionen på, og reguleringen af, ytringsfrihed, informationsfrihed og andre menneskerettigheder. Og det er på den baggrund et åbent spørgsmål, om der i fremtiden kommer til at findes ikke et, men flere internet.

Kunstig intelligens

Imens fortsætter tilføjelsen af nye lag til internettets stak af teknologier. Senest har gennembruddet for såkaldte store sprogmodeller, eksemplificeret af ChatGPT, givet anledning til fornyet interesse for, og massive investeringer i, kunstig intelligens eller AI (artificial intelligence). Et yderligere åbent spørgsmål er, om digitale teknologier med tiden kan blive til noget ganske andet end menneskets redskaber – samarbejdspartnere med stigende grader af selvstændighed eller ligefrem kreativitet i løsningen af ikke kun praktiske, men også intellektuelle opgaver.

Internet of Things

Et sidste lag i stakken er Internet of Things (IoT), som er en videreudvikling af internettet, der forbinder ikke bare mennesker, virksomheder og stater, men ting i bogstavelig forstand: køleskabe, fjernvarmesystemer, fabrikker, biler, tog, fly og meget andet. Perspektivet er muligheden for at overvåge hver af disse ting, så trafikken glider, fabrikkerne fungerer, fjernvarmeforbruget begrænses, og der hele tiden er mælk i køleskabet. Bagsiden af den teknologiske medalje er endnu en gang risikoen for mere overvågning af mennesker og misbrug af deres information.

Indtil videre er både AI og IoT genstand for lige dele hype og håbefulde projekter. Det åbne spørgsmål er fortsat, hvordan disse (og kommende) teknologier – ligesom webben og mobiltelefonen – kommer til at bygge oven på det internet, nulevende generationer har arvet.

Læs mere i Lex

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig