Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Hopp til innhold

Brasme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Brasme
Nomenklatur
Abramis brama
Linnaeus, 1758
Populærnavn
brasme[1]
(brase, brasp)
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeRyggstrengdyr
KlasseBeinfisker
OrdenKarpefisker
FamilieKarpefamilien
SlektAbramis
Økologi
Habitat: ferskvann
Utbredelse: Asia, Europa
Må ikke forveksles med saltvannsfisken brosme.

Brasme (Abramis brama) er en stor fiskeart i karpefamilien.

Brasme er en ettertraktet matfisk enkelte steder i Europa, men er i likhet med de fleste andre karpefiskene, full av bein. Det vanligste er fang og slipp fiske. Naturlig agn som mais, mark, maggot eller brød er gode agn for brasmefiske.

Beskrivelse

[rediger | rediger kilde]

Brasme blir vanligvis 0,5–3 kg, men den kan bli opptil 8-9 kg og 75 cm. Kroppen er høy og sammentrykt fra sidene. Norgesrekorden for brasme tatt på stang, er hele 5,526 kg. Denne ble satt den 21. mai 2003 i Steinsfjorden i Ringerike.[2] Dette er 276 gram tyngre enn den gamle rekorden (som var fra samme området).

Den kan ligne på sin mindre slektning flire, men kan skilles ved antallet finnestråler i gattfinnen. Brasme har 23-32 finnestråler, mens flire har 19-22.

Utbredelse og habitat

[rediger | rediger kilde]

Brasme finnes i ferskvann i Europa nord for Alpene og Pyreneene og østover mot Aralsjøen og Kaspihavet. I Østersjøen, Aralsjøen og Kaspihavet finnes den også i brakkvann. I Norge er utbredelsen hovedsakelig på Østlandet, men den finnes også i spredte vann oppover mot Trøndelag, og sørover mot Agder-fylkene.[1]

Brasme på utstilling i Praha

Brasmen blir kjønnsmoden i 3 til 6-årsalderen og gyter normalt i perioden mai-juni. Den gyter i puljer, og det er helt normalt at antall egg kommer opp i mellom 200 000-300 000. Gytingen finner sted fortrinnsvis i grunne viker/sideelver med mye vegetasjon. Brasmen er også en av de fiskene som når høyest levealder, da det er dokumentert eksemplarer som var over 30 år gamle.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 2. august 2020. Besøkt 2. august 2020. 
  2. ^ June Marlén Sørensen. 2003. Norges største brasme. Ringerikes Blad. Besøkt 16. desember 2012

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]