Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Hopp til innhold

Frick Collection

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Frick Collection
Sted1 East 70th Street
New York
TypeKunstmuseum
ArkitektCarrère and Hastings
LederIan Wardropper (20112025)[1][2]
Axel Rüger (2025–)[1]
Etablert1935
Åpnet16. desember 1935
Årlig besøkstall330 000
Kart
1 = Frick Art Reference Library
Frick Collection
40°46′16″N 73°58′02″V
Adresse1 East 70th Street, New York, NY 10021, 945 Madison Ave, New York, NY 10021
Nettstedhttps://www.frick.org

Frick Collection er et museum i New York. Bygningen ble tegnet av Carrère and Hastings og oppført i 1913-1914 som bolig for kunstsamleren og stålmagnaten Henry Clay Frick.[3] Den ble endret og utvidet av arkitekt John Russell Pope tidlig på 1930-tallet for å gjøre den om til museum etter spesifikasjoner i Fricks testamente. Det ble åpnet som museum 16. desember 1935.[3]

Museet regnes som et av USAs fremste museer for eldre kunst. Samlingen inneholder kjente verk av bl.a. Piero della Francesca, Hans Holbein den yngre, Tizian, Velázquez, Rembrandt, Vermeer, og Goya.

Samlingen

[rediger | rediger kilde]

Samlingen inneholder noen av de best kjente maleriene av de største europeiske kunstnere, såvel som en mengde skulpturer og porselen. I tillegg finnes det en del møbler og orientalske tepper. I alt inneholder samlingen mer enn 1 100 kunstverk fra renessansen til slutten av det 19. århundre.[3]

Portrett av Thomas More av Hans Holbein den yngre
fra 1527
Olje på ek
74,9 cm × 60,3 cm
Maleriet har tilhørt samlingen siden 1912
Rembrandt: Selvportrett fra 1658
Olje på lerret
133,7 × 103,8 cm

Den italienske renessansen er representert med malerier av Giovanni Bellini, Gentile Bellini, Agnolo Bronzino, Cimabue, Duccio di Buoninsegna, Gentile da Fabriano, Fra Filippo Lippi, Piero della Francesca, Tizian og Paolo Veronese og senere malerier av Giovanni Battista Tiepolo og Francesco Guardi.

Fra den nederlandske gullalderen i det 17. århundre er tre av Johannes Vermeer; «Soldaten og den smilende piken», «Musikktimen» og «Kvinne med tjenestepike og brev»[4] og hovedverk av Rembrandt, Gerard ter Borch, Jan van de Capelle, Aelbert Cuyp, Frans Hals, Jan van der Heyden, Meindert Hobbema, Gabriel Metsu, Jacob van Ruysdael, Salomon van Ruysdael, Isaac van Ostade og Philips Wouwerman. Av flamske malere fra samme periode Pieter Brueghel den eldre, Gerard David, Hans Memling, Peter Paul Rubens, Jan van Eyck og Anthonis van Dyck, som er representert med åtte malerier.

Av engelske malerier fra det 18. århundre er det syv av Thomas Gainsborough og verker av John Constable, Francis Cotes, William Hogarth, John Hoppner, Thomas Lawrence, Henry Raeburn, Joshua Reynolds, George Romney og Joseph Mallord William Turner.

Spanske malere er representert ved malerier av Francisco de Goya, El Greco og Diego Velázquez. Av tyske kunstnere er det et maleri av Konrad Witz og to av Hans Holbein den yngre.

Et spesielt fokus for samlingen er det franske maleri, hvorav François Boucher og Jean-Honoré Fragonard har sitt eget rom. I tillegg inneholder samlingen verker av Jean-Baptiste Pater, Jean-Marc Nattier, Jean-Antoine Watteau, Claude Lorrain, Jean Baptiste Greuze, Chardin og Jacques-Louis David. Fra det 19. århundre; Camille Corot, Charles-François Daubigny, Jean-Auguste-Dominique Ingres, Edgar Degas, Jules Dupré, Jacob Maris, Anton Mauve, Édouard Manet, Jean-François Millet, Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir, Théodore Rousseau og Constant Troyon.

Kunstsamlingen har også noen få amerikanske kunstnere som Gilbert Stuart med et portrett av George Washington og James McNeill Whistler.

Utvalgte verk

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b www.nytimes.com[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ www.nytimes.com[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b c The Frick Collection: History
  4. ^ «The Frick Collection: Johannes Vermeer». Arkivert fra originalen 4. mars 2016. Besøkt 12. mars 2012. 
  5. ^ «The Frick Collection». Arkivert fra originalen 3. mars 2016. Besøkt 12. mars 2012. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]