Næringsklynge
En næringsklynge er en geografisk ansamling av bedrifter innen samme næring som kan realisere stordriftsfordeler gjennom positive eksternaliteter. Samlet og individuell produktivitet kan dermed økes ved at bedrifter i klyngen bidrar til kostnadsbesparelser eller foretar investeringer som kommer andre i næringsklyngen til gode. Begrepet ble popularisert av Michael Porter i boken The Competitive Advantage of Nations fra 1990.
Næringsklynger i Norge
[rediger | rediger kilde]To nasjonale klyngestudier[1] ble gjennomført i Norge i løpet 1990-tallet. Et Konkurransedyktig Norge ble publisert i 1992 ved SNF/NHH[2] og Et Verdiskapende Norge i 2001 ved Handelshøyskolen BI. Et hovedtrekk ved disse studiene var at den norske næringsstrukturen var stabil over tid. I begge studier oppfylte tre næringer kravene om komplett næringsklynge; olje- og gassnæringen, maritim næring og sjømatnæring.
I dag er den marine klyngen (næringsklyngen for sjømatnæringen) lokalisert på Marineholmen i Bergen[3]. Her ledende representater innen utdanning, forskning og næring samlokalisert[4].
Referanser
[rediger | rediger kilde]- ^ [1] Arkivert 8. februar 2011 hos Wayback Machine.
- ^ SNF og NHH
- ^ «Den marine klyngen». Marineholmen. Besøkt 10. september 2024.
- ^ «Den marine klyngen». Universitetet i Bergen. Besøkt 10. september 2024.