Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Meningokokker
Meningokokk er en liten bakterie som bare finnes hos mennesker. Den ligner litt på en kaffebønne, og er ofte en del av normalfloraen i halsen hos barn og unge. Den kan forårsake smittsom hjernehinnebetennelse.
Av .

Meningokokk er en liten bakterie som bare finnes hos mennesker. Meningokokken er ofte en del av normalfloraen i halsen hos barn og unge, men den kan forårsake den potensielt dødelige sykdommen smittsom hjernehinnebetennelse.

Faktaboks

Uttale

meningokokk

Etymologi
av meningo-, 'hjernehinne' og gresk kokkos, 'bær, kjerne'
Også kjent som

Neisseria meningitidis

Det finnes vaksiner mot noen typer meningokokker.

Struktur og egenskaper

Meningokokken er en gramnegativ kaffebønneformet kokk som vanligvis ligger i par. På overflaten har meningokokken lange bunter med hår eller tråder kalt fimbrier. Disse fimbriene gjør at meningokokker kan feste seg til slimhinnen i de øvre luftveiene.

Bakterien er også omgitt av en kapsel som beskytter den mot kroppens immunforsvar, noe som er svært viktig for dens sykdomsfremkallende evne.

Meningokokker er nært beslektet med gonokokker, som er årsaken til gonoré. Disse er de viktigste sykdomsfremkallende bakteriene i Neisseria-slekten.

Meningokokksykdommer

Basert på kapseltypen deles meningokokkene inn i ulike serogrupper. De fleste sykdomstilfellene forårsakes av serogruppe A, B, C, Y og W135. I Norge er det i dag flest sykdomstilfeller med serogruppe B og Y.

Meningokokker er ofte en del av normalfloraen i halsen hos barn og unge, spesielt de som befinner seg i tett befolkede miljøer som barnehager og militærleirer.

Meningokokker kan forårsake såkalt smittsom hjernehinnebetennelse, som er en akutt og alvorlig infeksjonssykdom med hjernehinnebetennelse (meningitt) og/eller blodforgiftning (meningokokksepsis). Denne sykdommen rammer oftest små barn og tenåringer, og etter sterk tilbakegang forekommer den sjelden i Norge i dag. De siste årene er det i Norge meldt 5-26 tilfeller av meningokokksykdom årlig. Sykdommen er alvorlig. Hjernehinnebetennelse forårsaket av meningokokker har en dødelighet på 2-10 prosent i vestlige land, mens meningokokksepsis har en dødelighet på opptil 40 prosent.

Etter gjennomgått meningokokksykdom ses nevrologiske senvirkninger i form av blant annet hørselstap, kramper, hodepine og kognitive vansker hos opptil 30 prosent.

Smitte

Meningokokker spres ved dråpesmitte og direkte kontakt. Barn og ungdom som oppholder seg på tett befolkede steder som barnehager og militærleirer er spesielt utsatt for å bli meningokokkbærere. Opp mot halvparten av slike grupper kan bli bærere.

Personer som har meningokokker i seg uten at de har symptomer er en langt viktigere infeksjonskilde enn de relativt få som blir syke.

Vaksine

Basert på serogruppe finnes det vaksiner mot meningokokker. Det finnes kombinasjonsvaksiner mot gruppe A, C, W, Y-meningokokker samt vaksiner mot gruppe B-meningokokker tilgjengelige i Norge. Folkehelseinstituttet anbefaler å vurdere vaksinasjon til alle ungdommer i alderen 16-19 år, siden det er i denne aldersgruppen risikoen for smitte er størst. Vaksinasjon anbefales også til individer med svekket immunforsvar eller ved reise til lande med høy forekomst.Det finnes også en vaksine som inneholder gruppe A, B, C, W, Y-meningokokker i samme sprøyte, men denne er ikke tilgjengelig i Norge per idag.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg