Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Versj. 5
Denne versjonen ble publisert av Lene Martinsen 1. desember 2018. Artikkelen endret 493 tegn fra forrige versjon.

Genspleising, betyr at man skjøter sammen arveanlegg (gener) fra to forskjellige organismer. Genspleising er en viktig metode som brukes i produksjonen av mange ulike produkter, for eksempel insulin, vaksiner og fargestoffer, og den brukes i forskning. Genspleising er det samme som rekombinant DNA-teknikk.

I genspleising klipper man ut en del av en DNA-tråden med spesielle enzymer kalt restriksjonsenzymer. For eksempel kan man klippe ut genet for insulin og deretter lime det inn i DNA-et til en bakterie. Bakterien kan så dyrkes opp i store mengder slik at man får masse insulin.

Når man skal få genet inn i bakterien bruker man såkalte plasmider som er ringformete DNA-tråder. Genet for insulin skjøtes sammen med plasmidet med spesielle enzymer som limer DNA-trådene sammen. Det er dette som er selve genspleisingen. Plasmidet tas opp av bakterien som så formerer seg.

Genspleising brukes veldig mye i forskning, både i grunnforskning når man skal studere gener og i anvendt forskning.

I bananflue har man blant annet brukt genspleising til å studere hvilke funksjoner ulike gener har. Forskere har spleiset biter av DNA inn i bananfluegener slik at den normale funksjonen til genet blir forstyrret. Ved å studere det som ikke fungerer som det skal i flua kan man få en ide om hva dette genet egentlig gjør.

Et annet eksempel er på forskning av kjønnsbestemmelse (hvilke individer blir hunner og hvilke blir hanner - se kjønn) i mus. Ved å spleise det genet man trodde var viktig for utvikling av hanner inn i kromosomene til hunner, fikk man omgjort hunnene til hanner. Man brukte genspleising for å bekrefte at genet var avgjørende for utvikling av hanner.

Et eksempel på anvendt forskning hvor man har brukt genspleising er i studiet av edderkoppsilke. Forskere har spleiset genet for edderkoppsilke inn i sommerfugllarver som normalt produserer vanlig silke (Silkespinnere). Håpet er å kunne produsere edderkoppsilke i stor skala fordi det er ekstremt sterkt samtidig som det er elastisk. Et produkt man ønsker å bruke det i er skuddsikre vester.

Les mer i Store norske leksikon