Når to individer innenfor en art danner spesielle forplantningsceller (kjønnsceller, gameter) som kan forene seg med hverandre til et nytt individ, sies de to individene å ha ulike kjønn.
- Se også artikkelen kjønn – mennesket
Forplantningscellene kan hos enkelte organismer være like (isogami), men i mange tilfeller vil den ene typen kjønnsceller være større enn den andre (anisogami), og den største kjønnscellen er da som regel også ubevegelig (oogami). Den type individer som produserer store, ubevegelige kjønnsceller (eggceller), kalles hunnkjønn (symbol ♀, Venus), mens hannkjønnet (symbol ♂, Mars) produserer mindre og bevegelige kjønnsceller (sædceller).
Det biologiske grunnfenomenet med to kjønn har som viktigste oppgave å sørge for at ethvert nytt individ forsynes med en ny kombinasjon av arveanlegg. Derved opprettholdes en stor variasjon mellom individene. Nykombinasjoner av arveanlegg skjer dels i forbindelse med utviklingen av kjønnscellene, dels under sammensmeltingen av kjønnsceller fra to foreldreindivider ved grunnleggelsen av et nytt individ.
De to kjønnene har ulik bygning og atferd. Dette tjener til å sikre at de to typene av kjønnsceller bringes sammen for å grunnlegge en ny generasjon, dels å sørge for avkommets utvikling. Bygningsmessige ulikheter mellom de to kjønnene betegnes sekundære kjønnskarakterer.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.