Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Kjønnsceller

Kjønnsceller. Skjematisk fremstilling av modningsdelingene til kjønnsceller i de hannlige (til venstre) og hunnlige (til høyre) primære kjønnsorganer.

Av /Store norske leksikon ※.
Spermier

Levende spermier (sædceller) fra menneske, fotografert gjennom lysmikroskop.

Av /NTB Scanpix ※.

Kjønnsceller er celler som overfører arveanlegg (DNA) fra én generasjon til den neste.

Faktaboks

Også kjent som
forplantningsceller gameter

Hos mennesket heter kjønnscellene eggceller hos kvinner og sædceller hos menn. Eggcellene produseres i eggstokkene, mens sædcellene produseres i testiklene.

Generelt i naturen er hunnlige kjønnsceller som regel store og ubevegelige, mens hannlige kjønnsceller er små og bevegelige.

Innhold av arvemateriale

Kjønnscellene inneholder halvparten av det antallet kromosomer som finnes i alle de andre cellene i kroppen (kroppscellene eller de somatiske cellene). Hos mennesket har kjønnscellene 23 kromosomer i stedet for 46, og det finnes bare én «utgave» av hvert kromosom, ikke kromosompar. Ved befruktningen smelter eggcelle og sædcelle sammen. Den befruktede eggcellen (zygoten) har 46 kromosomer eller 23 par kromosomer.

Dannelse

Kjønnsceller produseres gjennom en celledeling som kalles meiose. I denne celledelingen halveres antall kromosomer.

For hver meiose hos hannen lages det fire sædceller. Disse har like mange kromosomer (hos mennesket 23), men de er likevel noe ulike genetisk.

Hos hunnen produserer hver meiose én eggcelle. Det lages i tillegg pollegemer som går til grunne. Hver eggcelle er også unik med hensyn til sammensetning av arvemateriale.

Når en eggcelle blir befruktet, blir det derfor alltid et unikt individ som oppstår. Les mer om befruktning.

Generasjonsveksling hos planter

Hos planter med generasjonsveksling dannes kjønnsceller ved vanlige celledelinger (mitoser) i den kjønnete generasjonen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg