De Vries utførte to fontener for byen Augsburg. I Merkurfontenen (1596–1599) står Merkur og ser ned på Amor som sitter mellom bena hans. Skulpturene er støpt i bronse, plassert på en høy marmorsokkel. Merkur står i en elegant kontrapost med kroppen fremstilt i en spiralformet bevegelse, typisk for manierismen.
I Herkulesfontenen (1596–1602) ses på toppen av marmorsokkelen en 3,5 meter høy bronseskulptur der Herkules er i ferd med å slå i hjel den syvhodete Hydra med sin flammestav. Diverse andre bronsefigurer og relieffer pryder fontenen, alle utført i en elegant, men kraftfull stil. Bronseoriginalene ble erstattet av kopier i 1996–1999, og de Vries’ originale fonteneskulpturer er nå i Maximilian Museum, Augsburg.
Den dansk-norske kongen Christian 4 bestilte i 1616 til sammen 16 bronseskulpturer av Adriaen de Vries til den planlagte Neptun-fontenen på Frederiksborg Slott, København. Skulpturene ble laget i de Vries’ verksted i Praha, og fontenen sto ferdig i 1624. Neptun troner på toppen av en marmorpilar midt i bassenget. Havguden skulle symbolisere at Danmark, etter Kalmarkrigen mot Sverige, var hersker over Østersjøen. Som forbilde brukte de Vries Neptun-fontenen i Bologna, laget av læremesteren Giambologna.
Alle skulpturene til Neptun-fontenen ble i 1659 sendt til Stockholm som krigsbytte etter den svensk-danske krigen. Mange av dem prydet nye fontener i Drottningholms slottspark, alle er nå erstattet av kopier. En ny Neptun-fontene ble laget på Frederiksborg Slott på slutten av 1800-tallet, men den er ikke en identisk kopi av de Vries’ originale verk.
I 1625–1926 hadde de Vries et oppdrag for hertug Albrecht von Wallenstein om å utsmykke hagen til Wallensteinpalasset i Praha. Blant disse arbeidene var diverse statuer til Herkulesfontenen og Neptun med hund for en planlagt Neptun-fontene. Disse skulpturene tok svenskene som krigsbytte i 1648 etter trettiårskrigen, og samtlige ble ført til Drottningholm. I 1914–1915 ble de tapte originalene erstattet av kopier som i dag pryder Wallensteinhagen.
Flesteparten av verkene fra svenskenes plyndring er nå på Museum de Vries, Drottningholm slott.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.