1) Den egentlige billedhugging i forskjellige steinarter, først og fremst marmor, men også granitt, sandstein og så videre. Huggingen av steinen kan foregå direkte (taille directe) etter en liten idéskisse, slik for eksempel Michelangelo arbeidet, men vanligvis utfører kunstneren først i leire en modell i full størrelse, som så blir støpt i gips, og gips-modellens form blir deretter ad mekanisk vei, ved punktering, overført til steinblokken.
2) Modellering i et mykt materiale, oftest våt leire, men også voks, plastilin og lignende. Til dette trengs som regel en armatur av jern eller ståltråd som holder figuren i riktig stilling. Til selve modelleringen bruker kunstneren foruten fingrene også modellerpinner, slynge og så videre. Da en leirfigur lett ødelegges ved tørking, må det enten tas avstøpning av leirmodellen i gips, eller den kan brennes til terrakotta. I de fleste tilfeller er imidlertid modelleringen bare utgangspunkt for billedstøping eller -hugging.
3) Billedstøping i forskjellige metaller, først og fremst bronse, men også gull, sølv, messing, bly og så videre. Metallets overflate blir gjerne etterbehandlet ved siselering og patinering, av og til også ved gravering, forgylling, emaljering og så videre. I vår tid støpes også ofte i betong, polyester og andre kunststoffer.
4) Billedskjæring i tre eller ben (særlig elfenben og hvalrosstann) omfatter også skjæring av gemmer, kameer og segl i edelstener, smykkestener og konkylier. Til dette kommer for metallskulpturens vedkommende hamring og driving.
5) Sveising og lodding av jern, stål, kobber og så videre er også alminnelig, særlig i abstrakt skulptur.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.