Et samfunn kan defineres som en gruppe mennesker som deler en geografisk region, en kultur, en felles organisasjon eller en sosial struktur. Samfunn består av individer som har en relasjon til hverandre og som kan ha felles normer, verdier, tradisjoner og språk. Ordet samfunn brukes også innen økologi om samlingen levende organismer innen et område og om dyrekolonier som har en viss form for organisasjon, for eksempel maur.
Et samfunn kan variere i størrelse og kompleksitet, fra små jeger/samler-samfunn til globale organisasjoner som eksisterer på tvers av landegrenser. Innenfor et samfunn kan det være mange ulike sosiale grupperinger, og det kan eksistere både formelle og uformelle systemer for styring og maktfordeling.
I samfunnsvitenskapen er det vanlig å operere med tre hovedbetydninger av begrepet:
- gruppe av folk med felles tro, meninger, formål osv.
- folk i en stat (med felles institusjoner, lover, sedvaner, tradisjoner osv.)
- (folket i) bygd, kommune, by, tettsted
Begrepet har inntil ganske nylig vært sterkt assosiert med begrepet nasjonalstat (som i det norske samfunn), der et samfunn forstås som en gruppe mennesker som bor innenfor en nasjons grenser og deler en felles kultur, historie og et språk.
I dag er det bred faglig enighet om at et samfunn kan være sammensatt av flere kulturelle og sosiale grupperinger, og at samfunn dermed kan eksistere på tvers av nasjonale grenser. Et eksempel på sistnevnte betydning er nettsamfunn, som refererer til en gruppe mennesker som kommuniserer, samarbeider eller deler informasjon over Internett eller andre digitale plattformer.
Globalisering har ført til økt kontakt og samhandling mellom forskjellige samfunn og har utfordret forestillingen om nasjonale grenser som viktigste skillelinje for å forstå et samfunn. Essensen i de nye forståelsene er at viktige sosiale prosesser i dag like gjerne kan være transnasjonale som nasjonale.
I samfunnsvitenskapene blir samfunn ofte analysert som sosiale system er.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.