Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Spikking har en lang tradisjon i Norge
Spikking med kniv har en lang tradisjon i Norge, og er en del av begrepet tradisjonshåndverk.
Spikking har en lang tradisjon i Norge

Tradisjon er en måte å tenke, utføre en praksis, eller oppføre seg på, som har blitt brukt av mennesker i et fellesskap, en familie eller i et samfunn over tid, og som er overført fra generasjon til generasjon.

Faktaboks

Uttale
tradisjˈon
Etymologi
av latin ‘det å overdra, gi videre’

Tradisjonsbegrepet brukes om verdier eller kulturelementer som har gått i arv fra tidligere slekter, og som regnes som en del av deres felles kulturelle arv og identitet. Begrepet brukes også for å beskrive en sammenheng, kontinuitet eller historisk linje. Eksempler på dette er tradisjonskunnskap, tradisjonsmat eller tradisjonshåndverk.

Fordi tradisjonen forvaltes i et fellesskap av de som utøver tradisjonen, er tradisjonsbærer et begrep som ofte brukes om utøverne. Begrepet tradisjonsbærer brukes gjerne om personer som forvalter praksisen eller utøvelsen i et fellesskap. Tradisjonsbæreren har en avgjørende rolle når tradisjonen føres videre til en ny generasjon.

Sosial og kulturell funksjon

Sankthans i Ålesund
Sankthansbålet på Slinningsodden i Ålesund, Slinningsbålet, har lange tradisjoner.
Sankthans i Ålesund
Av /NTB.

En tradisjon må sees i en større sammenheng, der dens sosiale og kulturelle funksjon i et fellesskap er viktig. Et eksempel på dette er hvordan juletradisjonene eller tradisjonen med å feire sankthans bidrar til å føre generasjoner sammen og skaper en tilhørighet. Gjennom tradisjonene blir man en del av noe større, og får noe overlevert som kan føres videre. På den måten ligger det også ofte en forpliktelse og en forventning om videreføring i å være en del av en tradisjon. Denne videreføringen kalles tradering, som brukes om å overta og overlevere et kulturelement.

Tradisjon i endring

Lutefisk
Lutefisk er norsk tradisjonsmat, som det er tradisjon å spise i jula. Lutefisk serveres ofte sammen med bacon eller flesk, poteter og ertestuing.
Lutefisk
Av /NTB Scanpix.

Et kjennetegn ved tradisjon er at den ikke er statisk, men i kontinuerlig endring. En levende tradisjon som er overført fra generasjon til generasjon blir stadig gjenskapt i fellesskap, samfunn og grupper, i relasjon til deres miljø, i samspill med naturen og med deres historie, og gir utøverne en følelse av identitet og kontinuitet.

Eksempler på at tradisjoner endrer seg kan være julefeiringen, som ikke er den samme nå som før. Tidligere var det for eksempel skikk å gjøre kona i huset sint når det skulle lages lut til lutefisken. Bare slik mente man luten ble sterk nok. For å hisse opp kona, ble hun derfor ertet og plaget med kjepper. I dag spiser mange fremdeles lutefisk til jul, men uten at kona i huset blir ertet og plaget med kjepp.

Et annet eksempel er tradisjonen med å brygge sterkt øl til jul. Dette var påbudt gjennom lov. Det var faktisk tidligere straffbart for kornbønder å ikke brygge sterkt og nok øl til jul. Dette ble forankret i norsk lovgivning allerede på 1000-tallet. Selv om det fremdeles er tradisjon å drikke øl til jul, er det ikke lenger straffbart å unnlate å brygge sitt eget øl.

Dette er to eksempler på hvordan tradisjonen endrer seg ved at noe føres videre til en ny generasjon; noe forsvinner, og nye elementer kommer til.

Når tradisjonen er brutt

Et annet eksempel på bruk av tradisjonsbegrepet er når man omtaler noe som en brutt tradisjon, altså der kontinuiteten i praksis og utøvelse har opphørt. Et eksempel på dette er håndverkstradisjonene knyttet til å bygge stavkirker i Norge. Selv om det har vært gjort en rekke forsøk på å rekonstruere den levende kunnskapen knyttet til å bygge stavkirker de siste tiårene, er ikke dette en del av en levende tradisjon, der en har hatt tradisjonsbærere som har vært en del av en kontinuerlig praksis. Dermed er det i dag mange spørsmål knyttet til byggingen av stavkirkene som en ikke vet svaret på, fordi det ikke lenger er noen å spørre.

Skikk og bruk

Bunadtilvirker
Bunadtilvirker er en type tradisjonshåndverk
Av /Tine Solheim.
Lisens: CC BY SA 4.0

En tradisjon kan også være en «skikk og bruk»-regel eller lignende som har fått hevd; en innarbeidet praksis, framgangsmåte som i lengre tid er blitt fulgt innenfor et bestemt fag, yrke, i en bestemt krets, institusjon eller lignende.

Levende tradisjon har fått mer oppmerksomhet etter at Norge i 2007 ratifiserte UNESCOs konvensjon om vern av den immaterielle kulturarven. Her er for eksempel tradisjonelt håndverk ett av de fem domenene som er omfattet av konvensjonen.

Tradisjonsbegrepet har en spesiell betydning innenfor det kulturhistoriske området og den folkloristiske vitenskapen, hvor studiet av tradisjonsprosessen er vesentlig. Man studerer her hvordan levende tradisjoner som for eksempel fortellinger, sanger og melodier endres over tid når de blir videreført fra generasjon til generasjon, og hvilke påvirkninger de er utsatt for under traderingen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg