Anerkjennelsen av at et samfunn er flerkulturelt, innebærer et brudd med en sentral antakelse i klassisk nasjonalistisk tenkning. Nasjonalisme er en politisk ideologi som går inn for at kulturelle og politiske grenser skal være sammenfallende. Staten skal bebos av ett folk, altså av én gruppe som er av den oppfatning at de har felles avstamning og felles kultur.
Moderne nasjonalisme har røtter tilbake til 1700-tallets opplysningstid og romantikk. Som massefenomen slo den igjennom på 1800-tallet, som en ideologi om at ethvert «sivilisert» folk skulle styres av sine egne. Den industrielle revolusjon, at flere fikk utdannelse og massemedier, som aviser, bidrog til å skape felles identitetsfølelser som favnet svært vidt. De medvirket også til å styrke og skape tydelige avgrensninger til andre folk.
Nasjonalismen som ideologi spredte seg fra Europa og Nord-Amerika til andre deler av verden, og i løpet av 1900-tallet var de fleste stater basert på en type nasjonalistisk ideologi. I store deler av verden avløste nasjonalstater flernasjonale imperier, som Det osmanske riket og Det britiske imperiet.
Imidlertid er det de færreste stater som faktisk er kulturelt eller etnisk ensartede. Mange stater har vært styrt av etniske majoriteter, som på ulike måter har undertrykt minoritetene. I mange tilfeller har det vært gjort forsøk på å assimilere minoritetene, altså innlemme dem i majoritetsgruppen.
I norsk samepolitikk blir dette omtalt som fornorsking. I land som Frankrike og Tyrkia har det i perioder vært forbudt å bruke minoritetsspråk. Men segregering, altså tvangsmessig atskillelse, har også vært vanlig. I visse tilfeller, som i Sør-Afrika under apartheid (1948–1994), har markant diskriminering av bestemte grupper vært nedfelt i lovverket.
I mange land har nasjonsbyggingen skapt sterke felles identiteter som omfatter mesteparten av befolkningen, men det har også ofte oppstått konflikter mellom ulike etniske grupper som bebor samme stat. Den etniske rensingen i Bosnia (1993–95) og Rwanda (1994) er ekstreme eksempler på slike konflikter.
Etter andre verdenskrig, og særlig fra omtrent 1980, har minoriteter over hele verden stilt krav om like rettigheter. I noen få tilfeller, som i de kurdiske områdene, blant tamiler på Sri Lanka, i spansk Baskerland og i indisk Punjab (hvor 65 prosent tilhører minoritetsreligionen sikhismen), har minoritetene, eller enkelte av deres ledere, krevd egne nasjonalstater. Vanligvis krever de en form for internt selvstyre eller spesielle rettigheter fundert i religion, språk eller tradisjoner.
Selv om både assimilasjon og segregering har vært vanlig i hele nasjonalstatens historie, er det vokst frem en internasjonal opinion, og internasjonale avtaler, som skal garantere beskyttelse av minoriteters rettigheter.
I norsk samepolitikk blir Alta-saken (1979–1981) ofte nevnt som et vannskille. Fra 1989 fikk samene begrenset selvstyre gjennom Sametinget, og både samisk språk og identitet har oppnådd en grad av anerkjennelse som tidligere var ukjent.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.