Ferromagnetiske stoffer har en sterk magnetisk respons, med en effektiv μr som er mye større enn 1, typisk 100 til 100 000. Men fordi disse stoffene kan ha permanent magnetisering, vil ikke en beskrivelse med relativ permeabilitet μr alltid være helt meningsfull – man må i stedet karakterisere stoffene med hysteresekurver. Stoffene viser seg å bestå av små områder, domener, som hver for seg hele tiden er sterkt magnetiserte.
Påvirkes et ferromagnetisk stoff av et magnetiserende felt, er stoffet magnetisk mettet når alle domenene har fått samme magnetiseringsretning. Når det ytre feltet opphører, kan domenene fortsette å være orientert samme vei. Man får en permanent magnet, og stoffet kalles magnetisk hardt. Eventuelt kan domenene på grunn av varmebevegelse, spenninger i stoffet og så videre gå tilbake til en tilfeldig orientering slik at magnetismen forsvinner. Et slikt stoff er magnetisk bløtt. Den magnetismen som blir tilbake i et ferromagnetisk stoff når det ytre feltet fjernes, kalles remanent magnetisme. For å fjerne remanent magnetisme må stoffet utsettes for et motsatt rettet magnetfelt. Denne feltstyrken kalles koersitivkraften.
Stoffer med stor remanens og stor koersitivkraft er egnet til permanente magneter. Remanent magnetisme kan også fjernes ved rystelser, slag og ved oppvarming, se magnetiske materialer. I alle ferromagnetiske stoffer forsvinner ferromagnetismen ved oppvarming over en viss temperatur, curietemperaturen, som for jern og jernlegeringer er 700–800 °C. Ved høyere temperaturer blir disse stoffene paramagnetiske.
Alle ferromagnetiske materialer er krystallinske stoffer, der atomene er ordnet i en gitterstruktur. I noen tilfeller er krystallgitrene bygd opp slik at de kan tenkes satt sammen av to undergitre, som enten kan ha samme magnetiseringsretning, eller være magnetisert i motsatte retninger. Se også ferromagnetisme.
Er de to undergitrene i stoffet like sterkt og motsatt magnetisert, oppstår et fenomen som kalles antiferromagnetisme. Under ordningstemperaturen, som kalles Néel-temperaturen for antiferromagneter, er antiferromagnetiske stoffer praktisk talt ikke magnetiserbare, mens de over denne temperaturen er paramagnetiske.
I nær sammenheng med antiferro- og ferromagnetisme står også ferrimagnetisme, som opptrer i enkelte ferritter, forbindelser av jernoksid med andre metalloksider, for eksempel mangan, nikkel og sink. Her er to undergitre magnetisert i motsatte retninger (som i antiferromagneter), men har forskjellig styrke slik at man likevel får et netto magnetfelt (som i ferromagneter). Disse er i alminnelighet fremstilt som énkrystaller uten korngrenser, og ved magnetisering kan hele krystallen opptre som et domene. Ved om-magnetisering vil derfor magnetfeltet forandre seg hurtig og samtidig gjennom hele materialet.
Kommentarer (4)
skrev øystein Arne Rusten
Hei
I denne artikkelen, andre avsnitt, står det at "Magnetfeltet har retning. Det går ut fra magnetiske sydpoler og inn mot magnetiske nordpoler (se figuren)". I artikkelen om magnetisk pol står det "Feltlinjene går ut fra den enden av magneten som er markert med en N – magnetisk nordpol – og inn mot den enden som er markert med en S – magnetisk sydpol". Er det en av forklaringene som ikke er riktig?
Øystein Arne
svarte Jostein Riiser Kristiansen
Hei! Takk for kommentar, og beklager tregt svar. Det er riktig at magnetfeltet går inn mot magnetisk sydpol. Artikkelteksten er rettet. Igjen, takk!
Hilsen
Jostein Riiser Kristiansen i leksikonredaksjonen
svarte Kjell Håkon Kaldbekken
Magnetfelt har ingen start eller slutt og bør derfor omtales som "sløyfer". Magnetiske fluks-sløyfer har retning fra nordpol til sydpol utenfor magneten og fra sydpol til nordpol inni magneten. Dette gjelder også for spoler - både med og uten kjerne.
skrev Øyvind Grøn
Hei Kjell Håkon Kaldbekken!
Mange takk for godt forslag til forbedring av artikkelen. Dette er nå skrevet inn i leksikonartikkelen.
Vennlig hilsen
Øyvind Grøn
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.