En sang som fikk spesiell betydning for Billie Holiday som artist, var «Strange Fruit», først spilt inn 20. april 1939. Låten, med tekst basert på et dikt av Lewis Allen, omhandlet lynsjing av afrikansk-amerikanere i sørstatene.
Billie Holiday hadde problemer med å få gitt ut denne sangen. Plateselskapene var skeptiske til budskapet i teksten og hvordan det skulle bli markedsført. Da den omsider ble innspilt på plateselskapet Commodore, ble den også bannlyst på flere radiostasjoner. Holiday sa selv at «...når jeg synger den, påvirker den meg så mye at jeg blir syk. Det tar all kraft fra meg.»
Med denne sangen gikk Billie Holiday fra å være en populær artist til også å være en talskvinne mot den urettferdighet som svarte ble utsatt for i det amerikanske samfunnet. Det ble også en personlig sang for henne, da hun opplevde at faren, afrikansk-amerikanske Clarence Holiday, døde etter å ha blitt nektet sykehusbehandling i Texas.
Klubben hvor Holiday først framførte «Strange Fruit» var Café Society i Greenwich Village. Den ble promotert som en klubb som likebehandlet hvitt og svart publikum. Både Benny Goodman og John Hammond hadde kommersielle interesser i Café Society, og stedet tiltrakk seg et liberalt publikum. Holiday sang der fast hver kveld og avslutningsnummeret var alltid «Strange Fruit». I sin selvbiografi sa Holiday: «Jeg startet på Café Society som en ukjent, og dro to år senere som stjerne.»
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.