Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Faktaboks

Billie Holiday
født Eleonora Fagan, kalt «Lady Day»
Uttale
hˈålidei
Født
7. april 1915, Philadelphia
Død
17. juli 1959, New York City
Billie Holiday
Billie Holiday var en av de fremste vokalistene i jazzen, med en sjelden evne til melodisk improvisasjon.
Av .

Billie Holiday var en amerikansk jazzsanger. Hun regnes som en av de fremste jazzsangerne gjennom tidene. Holiday var kjent for sin unike stemme, sitt nyskapende musikalske uttrykk og evne til å formidle følelser gjennom sang.

Hun har hatt stor innflytelse, særlig på vokalister, både innen jazz og annen populærmusikk. Noen kjente sangere hun har påvirket er Frank Sinatra, Nina Simone, Janis Joplin, og Amy Winehouse.

Med sin tematisering av diskrimineringen og undertrykkelsen av svarte amerikanere, fikk Holiday også betydning for borgerrettsbevegelsen i USA. Særlig kjent er hennes tolkning av diktet Strange Fruit som omhandler lynsjing av svarte menn.

Musikalsk uttrykk

Billie Holiday tok gjerne i bruk sangteksten når hun improviserte. Them There Eyes fra 1939 er et godt eksempel. Rytmisk tar hun seg mye friheter, og melodisk glir hun i blant over i deklamering av teksten. Fraseringen får derfor en ledig og lekende form. Dette skiller Holiday fra vokalister som Ella Fitzgerald, Louis Armstrong og Sarah Vaughan, som alle hadde scatsang, der det ikke brukes tekst, som en viktig bestanddel i sitt musikalske uttrykk.

Holidays stemme hadde en særegen, litt spiss klang. Hun hadde et begrenset stemmeregister sammenlignet med andre jazzsangere.

Det som kanskje aller mest kjennetegner Holiday som sanger, er hennes evne til å formidle emosjonelle dimensjoner i teksten. I siste del karrieren var stemmen mer slitt. Som saksofonisten Jackie McLean sa det, så var sangstemmen borte, og det emosjonelle stod igjen som hennes eneste uttrykksredskap. Kanskje var det det som gjorde at Miles Davis framhevet nettopp denne perioden som hennes beste.

Bakgrunn

Billie Holiday i 1935
Billie Holiday sammen med saksofonisten og pianisten Ben Webster, en ukjent gitarist og saksofonisten Johnny Russell i Harlem i 1935.
Billie Holiday i 1935
Av /Getty.

Billie Holiday, født Eleanora Fagan, vokste opp under vanskelige kår. Hennes livshistorie er grundig beskrevet i flere biografier, inkludert hennes egen selvbiografi Lady Sings the Blues. I denne gir hun en brutal beskrivelse av sin egen oppvekst, som var preget av omsorgssvikt og seksuelt misbruk fra tiårsalderen.

Hun skriver: «Jeg kan forklare at den første voldtekten var et uhell. Men den andre var tøffere. I årevis fikk det meg til å føle meg som en krøpling. Det endret måten jeg så på alt og alle. Det var en sjanse jeg ikke kunne ta. Jeg kunne ikke fordra noen mann som ikke visste om tingene som hadde skjedd med meg da jeg var liten.»

Moren, Sadie Fagan, hadde vært fraværende i mye av oppveksten og overlatt Eleanora til slektninger i Baltimore. I 1929 sendte hun etter datteren, som da var tenåring, og Eleanora ble boende i Brooklyn med moren. Sadie var prostituert, og introduserte datteren for samme virksomhet.

Eleanora hadde allerede begynt å synge litt, og utviklet tidlig en interesse for jazz. Bessie Smith og Louis Armstrong var to av hennes tidlige musikalske forbilder. I Brooklyn fikk hun kontakt med tenorsaksofonisten Kenneth Hollon. De spilte sammen, og Hollon hevdet at han tok henne med på hennes første «syngejobb» i New York rundt 1930–1931. Det var også på denne tiden Eleanora endret navn til Billie Holiday.

Gjennombrudd

Billie Holiday (1947)
Billie Holiday og hunden Mister fotografert i 1947.
Av /Library of Congress.

En kveld i 1933, tidlig på året, opptrådte Holiday på jazzklubben Covan’s Morocco Club – en lokal jazzklubb i Harlem. Til stede var musikkprodusenten John Hammond. Han hadde egentlig ventet å høre en annen artist, men ble umiddelbart trollbundet av Holiday. Hammond tok raskt ansvar for å promotere henne. Han overtalte Benny Goodman til å ta med Holiday på en studioinnspilling med sitt orkester. De spilte inn låten Your Mother’s Son-in-Law 27. november 1933, Holidays første plateinnspilling.

Utover 1930-tallet samarbeidet Billie Holiday med noen av tidens mest anerkjente orkestre, blant dem storbandene til Count Basie, Artie Shaw og Teddy Wilson. I 1935 fikk hun også sin filmdebut i Symphony in Black, hvor hun opptrådte sammen med Duke Ellingtons orkester.

Samarbeidet med Lester Young

Blant musikerne Holiday jobbet med, er det særlig samarbeidet med saxofonisten Lester Young som ofte fremheves. Deres vennskap startet i 1934, da Young flyttet til New York og bodde sammen med Billie Holiday og hennes mor. I tillegg til det nære vennskapet, delte de også en musikalsk estetikk preget av enkelhet og subtilitet. To av deres mest kjente innspillinger er Me, Myself and I (1937) og All of Me (1941). Det var Lester Young som ga Billie Holiday hennes kjente tilnavn «Lady Day».

Strange Fruit og Café Society

En sang som fikk spesiell betydning for Billie Holiday som artist, var «Strange Fruit», først spilt inn 20. april 1939. Låten, med tekst basert på et dikt av Lewis Allen, omhandlet lynsjing av afrikansk-amerikanere i sørstatene.

Billie Holiday hadde problemer med å få gitt ut denne sangen. Plateselskapene var skeptiske til budskapet i teksten og hvordan det skulle bli markedsført. Da den omsider ble innspilt på plateselskapet Commodore, ble den også bannlyst på flere radiostasjoner. Holiday sa selv at «...når jeg synger den, påvirker den meg så mye at jeg blir syk. Det tar all kraft fra meg.»

Med denne sangen gikk Billie Holiday fra å være en populær artist til også å være en talskvinne mot den urettferdighet som svarte ble utsatt for i det amerikanske samfunnet. Det ble også en personlig sang for henne, da hun opplevde at faren, afrikansk-amerikanske Clarence Holiday, døde etter å ha blitt nektet sykehusbehandling i Texas.

Klubben hvor Holiday først framførte «Strange Fruit» var Café Society i Greenwich Village. Den ble promotert som en klubb som likebehandlet hvitt og svart publikum. Både Benny Goodman og John Hammond hadde kommersielle interesser i Café Society, og stedet tiltrakk seg et liberalt publikum. Holiday sang der fast hver kveld og avslutningsnummeret var alltid «Strange Fruit». I sin selvbiografi sa Holiday: «Jeg startet på Café Society som en ukjent, og dro to år senere som stjerne.»

Musikalsk suksess og rusproblemer

Billie Holiday

Billie Holiday

Av /NTB Scanpix ※.

Årene som fulgte var preget av mange musikalske suksesser, men disse ble ofte overskygget av Holidays skadelige bruk av rusmidler. Som tenåring hadde hun brukt alkohol og marihuana. I den kultureliten Holiday etterhvert tilhørte, ble det populært å røyke opium, og senere gikk veien over i heroin. For Holiday medførte dette både nervesammenbrudd, innleggelse på psykiatrisk sykehus, fengsling for narkotikabruk og tap av lisens for å ta klubbjobber som musiker.

Holidays popularitet var stadig stor, og hun opptrådte på store scener. 27. mars 1948 satte hun salgsrekord i Carnegie Hall i New York, med over 2700 forhåndssolgte billetter. Bare noen uker senere var hun igjen booket samme sted og slo da sin egen rekord. I 1954 var hun på Europaturné, hvor hun blant annet hadde konsert i Colosseum kino i Oslo.

Sen karriere og siste leveår

Mot slutten var Billie Holidays liv preget av kaos. Hun ga konserter, men hadde et rykte som gjorde at arrangørene måtte ha alternative løsninger hvis de prøvde å få henne på scenen. Hun ble også straffeforfulgt for bruk av illegale rusmidler. Lester Youngs død i mars 1959 gikk sterkt inn på henne.

Hun gikk etter hvert ned i vekt, og vennene hennes ble bekymret. Økonomisk var hun på bunn, så de mobiliserte for å dekke kostnadene av sykehusbehandling. Etter noen dager i koma døde hun den 15. juli 1959.

Ettermæle

Senere artikler og bøker om Billie Holiday har vært kritiske til gyldigheten av det som framkom i selvbiografien, og Billie Holidays liv har blitt sett på som nokså myteomspunnet. Den britiske jazzhistorikeren Stuart Nicholson dokumenterer i sin biografi om Billie Holiday fra 1995 mye av hennes egen historiefortelling.

Filmatiseringer

I tillegg til biografiene om Billie Holiday, er det også laget flere filmer om hennes liv. Diana Ross spilte hovedrollen i Lady Sings the Blues (1972), nokså løselig basert på Holiday sin selvbiografi. Den ble nominert til fem Oscar-priser. Regissøren James Erskine kom i 2019 med en dokumentarfilm kalt Billie. I 2021 kom filmen The United States vs. Billie Holiday.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Blackburn, Julia: With Billie, 2005
  • Chilton, John: Billie's blues: a survey of Billie Holiday's career 1933-1959, 1977
  • Clarke, Donald: Wishing on the moon: the life and times of Billie Holiday, 1994
  • Eschner, Kat: «Billie Holiday’s Label Wouldn’t Touch ‘Strange Fruit’», Smithsonian Magazine, 2017[Les på nett]
  • Hall Meares, Hadley: «Good Morning Heartache: The Life and Blues of Billie Holiday», Vanity Fair, 2021 [Les på nett]
  • Heilmann, T.: Billie: B.H.'s liv og musikk; diskografi 1933-1959, 1993
  • Himes, Geoffrey: «What Makes Billie Holiday's Music So Powerful Today?», Smithsonian Magazine, 2015 [Les på nett]
  • Holiday, B./Dufty W.: Lady Sings the Blues, 1956
  • Margolick, David: Strange fruit: the biography of a song, 2001
  • Nicholson, Stuart: Billie Holiday, 1995
  • Szwed, John: Billie Holiday: The Musician and the Myth, 2016

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg