Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Faktaboks

Eric Olsen

Erling Birger Olsen

Født
6. august 1903, Drammen
Død
1992
Liggende engelsk mynde
Eric Olsen. Greyhond - engelsk mynde. Steintøy. Glasur: Onyx. Modellnummer: K449. Produsert ved Spode. 1936.
Liggende engelsk mynde

Eric Olsen var en norsk keramiker. Han virket mesteparten av sin yrkesaktive karriere i utlandet. Olsen er mest kjent for en rekke stilsikre figurer utført i porselen og steintøy.

Bakgrunn

Eric Olsen ble født i Drammen i 1903 og døpt til Erling Birger Olsen. Faren var former ved et jernstøperi, og det er sannsynlig at dette formet hans yrkesvalg. I løpet av 1920-tallet studerte han ved St. Martins School of Art i London, og senere ved Sevres fajansestudio i Frankrike.

Design

Wedgwood

I 1931 ble Eric Olsen introdusert for den engelske steintøysprodusenten Wedgwood av bedriftens Josiah Wedgwood IV. En av Olsens første oppgaver ved firmaet var å designe nye former til Veronese-serien, som ble lansert i 1930. Senere formga han skulpturer og dekorative objekter som bokstøtter, lamper og vaser.

Olsens stil var modernistisk med et grafisk tilsnitt, og arbeidene ble ofte utført i relieff. Særdeles flott er hans bolle på lav stett med stiliserte hjortedyr i lav relieff på korpus. Bemerkelsesverdige er to bokstøtter. Den ene forestiller et liggende dyr under et tre. Den andre illustrerer en faun som spiller på fløyte, sittende på et geometrisk, arkitektonisk formet fundament.

Flere av Olsens arbeider ble utstilt i København under «Copenhagen British Exhibition» i 1932.

Spode

Omkring 1932 begynte Eric Olsen hos Wedgwoods konkurrent Spode. Der fikk han eget verksted og stor kunstnerisk frihet. Han utførte en rekke dyreskulpturer i steintøy, mens utvalget av glasurer var begrenset – deriblant Royal Jade, Onyx, Velamour, Imperial og Flemish Green. I januar 1936 introduserte Spode Eric Olsens to engelske mynderK448 og K449. Den store mynden er svært naturalistisk og illustrerer godt dens karakteristiske uttrykk. Den lille mynden er noe kantete i fremstillingen og føyer seg inn i art deco-periodens eksklusive formspråk inspirert av samtidig billedhuggerkunst.

Årene ved Spode bød på mer enn skulpturer. Olsen formga også bruksgjenstander, for eksempel vaser. Særdeles flott er hans Goldfish Vase (K18) fra 1932 til 1935. I 1937 hadde Eric Olsen en privat utstilling i London som ble åpnet av dronning Maud.

Haeger Potteries

På nyåret 1947 ble Eric Olsen sjef for designavdelingen på amerikanske Haeger Potteries. Noe av det første Olsen utførte, var en rekke pyntefigurer. Hans mest kjente design er en okse i Haeger Potteries' velkjente røde glasur. Til tross for at Olsen arbeidet i en periode da den organiske etterkrigstidens modernistiske formspråk blomstret, er hoveddelen av hans produksjon beslektet med mellomkrigstidens art deco-formuttrykk.

Eric Olsen var Haegers sjefdesigner helt til 1974.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Paradis, Joe og Joyce (2004). The House of Haeger. 1944-1969. The post war era, Schiffer Publishing Ltd.
  • Wilkinson, Vega (2002). Spode-Copeland-Spode: The works and its people 1770-1970, Antique Collectors Club
  • Batkin, Maureen (1982). Wedgwood Ceramics 1846-1959, Richard Dennis

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg