Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Fiskum gamle kirke.
Fiskum gamle kirke.

Fiskum gamle kirke er en kirke ved Darbu i Øvre Eiker kommune i Buskerud fylke. Kirken hører til Fiskum sokn i Eiker prosti. Den er en del av Tunsberg bispedømme og forvaltes av Øvre Eiker kirkelige fellesråd.

Kirken er en steinkirke og ble bygget omkring 1250. Den drives i dag av en stiftelse og brukes til konserter, brylluper og gudstjenester ved spesielle anledninger. Kirken har 150 sitteplasser og har vernestatus som automatisk fredet.

Eksteriør

Fiskum gamle kirke
Fiskum gamle kirke
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Fiskum gamle kirke er en langkirke oppført i bruddstein. Skipet er kort og rektangulært med et lavere og smalere kor. På korets nordside er det tilføyet et murt sakristi som har inngang fra koret. Koret og østmuren i skipet er skjevt i forhold til resten av skipet.

Koret har en portal i syd og vinduer i øst og syd. Skipet har hovedinngang i vest, gjenmurt portal i syd og to vinduer i hver sidemur. Foran skipets vestportal står et våpenhus av bindingsverk, og midt på skipets møne sitter en takrytter. Takrytteren er fra 1820-årene, mens sakristiet er fra 1700-tallet.

Interiør

Altertavlen fra begynnelsen 1700-tallet er portalformet med utskårne vingestykker. Motivet i storfeltet viser korsfestelsen. Prekestolen fra 1650 ble dekorert av Hans Drakenius Anchersen i 1747. Den åttekantete døpefonten har skål båret av en barnefigur. Den antas å være på alder med altertavlen.

Historie

Kirken ble viet til St. Olav og var en av tre middelalderkirker på Eiker. Etter reformasjonen ble den annekskirke til Haug kirke og hadde flere eiere før kommunen overtok kirken i 1856. På den tiden var kirken allerede for liten, og i 1866 gikk den ut av vanlig bruk etter at nye Fiskum kirke ble bygget ved gården Nordre Darbu. Den nye kirken brant i 1902, og en gjenoppbygd kirke brant på ny i 1940. Den eksisterende Fiskum kirke som ble innviet i 1945 er tegnet av arkitekt Arnstein Arneberg.

Det var meningen at den gamle middelalderkirken skulle rives, men sogneprest Hagbart Kiær ledet en lokal aksjon for å bevare den. Det ble samlet inn penger og Kiær fikk kjøpt kirken for 100 spesidaler i 1876.

I 1966 engasjerte Fortidsminneforeningen i Buskerud seg i bevaringen av kirken. Kirken ble da en stiftelse med et styre valgt av Fortidsminneforeningen. Etter retningslinjer fra Riksantikvaren har styret siden stått for restaurering og vedlikehold.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg