Garmisch-Partenkirchen var selvskreven som arrangør, nyttårsrennet der ble arrangert første gang i 1922 og var allerede vel etablert. I den aller første utgaven startet Hoppuka med nyttårsrennet 1. januar 1953, foran 20 000 tilskuere. Norge stilte med tre hoppere. Asgeir Dølplads vant det aller første rennet i Hoppuka, mens Erling Kroken vant i Oberstdorf og Halvor Næs i Bischofshofen. Østerrikeren Josef «Sepp» Bradl var imidlertid den jevneste hopperen og vant sammenlagt.
I den første utgaven var det deltagere fra seks nasjoner. Politiske hindringer med fortsatt strenge visumregler begrenset deltagelsen de første årene. Snømangel skapte også ofte problemer i tiden før det var mulig å produsere kunstsnø.
I romjulen 1953 gikk det ut melding til nasjonene om at Hoppuka var avlyst på grunn av mangel på snø. Østerrikerne hadde ikke fått med seg beskjeden og reiste til Oberstdorf allikevel. Da de ankom, begynte det å snø og bakken kunne allikevel prepareres. Arrangøren telegraferte til forbundene at det allikevel ble renn og blant annet i Norge gikk SAS med på å utsette sin avgang med en halv dag slik at de norske hopperne kunne komme seg av gårde.
Ofte måtte snø hentes langt unna og kjøres til bakkene. Det lå en enorm frivillig innsats bak mange av hopprennene. Utrolig nok ble ingen renn i Hoppuka avlyst før det var altfor sterk vind i Innsbruck i januar 2008.
Hoppuka ble raskt meget populær på 1950-tallet, med 20 000–30 000 tilskuere på rennene. Utøverne likte konseptet, og konkurransene fikk i løpet av få år status som noen av de viktigste i sesongen. Allerede i 1956 var det TV-sending fra nyttårsrennet. Fra 1960 ble hele Hoppuka produsert for TV-sendinger.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.