Ila er en bydel i Trondheim, vest for Midtbyen, mellom Nidelva og Trondheimsfjorden. Den grenser ellers til Steinberget i sør og Bymarka i vest. Ilsvika er en del av bydelen Ila.
Opprinnelig var området er del av Bymarka, og første bebyggelse stammer fra første halvdel av 1700-tallet. Mot slutten av 1800-tallet ble området bymessig utbygd med bygårder, hovedsakelig tiltenkt industriarbeidere. I dag er Ila en tett befolket bydel med innbyggere fra alle samfunnslag.
Ila var på 1800-tallet Trondheims forlystelsessenter med revy- og varietéteateret Hjorten, foruten flere dansesaler, traktørsteder, brennevinsbuler og så videre. Ved havneområdet er det også i dag en del industri og handelsbedrifter, blant annet Felleskjøpet med kornsiloer, mølle og kraftforfabrikk. Ila skole, åpnet i 1770 som Ilens Friskole, er byens eldste grunnskole. Ilen kirke, innviet i 1889, ligger helt øst i bydelen, på Nidareid, ved grensen til Kalvskinnet. Den er sognekirke for Ilens menighet. Sognet ble fradelt Vår Frue sogn i 1879.
Ilevollen park (Ilaparken) og områdene rundt den nyåpnede Ilabekken er grønne rekreasjonsområder. Ved slaget på Ilevollene i 1180 seiret kong Sverre over Magnus Erlingsson. Bronseskulpturen Mannen fra utskjæret, som forestiller kong Sverre, står ved østenden av parken. Den er utført av billedhuggeren Sivert Donali. Norges første 17. mai-tog (borgertog) ble arrangert i Ila i 1826. Initiativtaker var Matthias Conrad Peterson. På vestsiden av parken står det en minnestein.
Navnet kommer av dialektordet øl, 'lun', antakelig opprinnelig navn på bukta utenfor, eller av norrønt íla, 'kilde'.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.