Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Faktaboks

Også kjent som
IFE til 1980 Institutt for atomenergi (IFA)
Uttale
institˈutt for energiteknikk

Institutt for energiteknikk er et internasjonalt forskningsinstitutt for energi- og nukleærteknologi.

Instituttet ble opprettet i 1948, fra 1953 fikk instituttet ved kgl. res. status som uavhengig stiftelse med avdelinger på Kjeller og i Halden. Hovedkontoret ligger på Kjeller i Skedsmo kommune.

IFE har som formål å utvikle lønnsom, sikker og miljøvennlig teknologi for petroleumsutvinning, energiproduksjon og energibruk, samt å opprettholde og videreutvikle nasjonal kompetanse innen reaktorsikkerhet og nukleærteknologi.

IFE har en omsetning på ca. 600 mill. kroner og ca. 600 ansatte. En stor del av inntektene genereres gjennom oppdragsforskning. Instituttet ledes av et styre med medlemmer oppnevnt av Nærings- og energidepartementet, Norges Forskningsråd, og de ansatte.

Kjernekraftvirksomheten ved IFE er etter hvert blitt redusert. Kunnskap og utstyr brukes i økende grad til forskning på områdene petroleumsteknologi, prosessteknologi, grunnforskning i fysikk, fornybar energi, energiøkonomisering og sikkerhet menneske-teknologi-organisasjon.

Industriprosjekter

IFE har et bredt samarbeid med norsk og internasjonal industri, og har bl.a. medvirket til opprettelse av flere firmaer, som f.eks. Scandpower A/S (konsulenter innen energiteknikk), Isopharma AS (produksjon og salg av radioaktive legemidler) og Hand-EL Skandinavia AS (konsulenttjenester innen kjøp og salg av elkraft). IFE er produksjons- og distribusjonssenter for radioaktive stoffer som i økende omfang brukes i landbruk, industri, forskning og (gjennom Isopharma AS) medisin.

Forskningsprosjekter

Ved Haldenreaktoren, som i 1958-2018 ble drevet som internasjonalt samarbeidsprosjekt, ble det arbeidet med å kartlegge data vedrørende sikkerhet og sertifisering av reaktoranlegg. I samarbeid med norsk industri har IFE planlagt, bygd og drevet 4 forskningsreaktorer: JEEP I (1951–66), Halden-reaktoren (1958–2018), NORA (1961–68) og JEEP II (1967–). IFE har også drevet utstrakt internasjonalt samarbeid utenfor kjernekraftområdet, bl.a. gjennom nordiske og norsk-nederlandske fellesprosjekter.

Tilknytning til internasjonale energiorganisasjoner

IFE har opprettet samarbeid med FNs Internasjonale atomenergibyrå (IAEA) i Wien, OECDs atomenergibyrå (NEA, Nuclear Energy Agency) i Paris og det Internasjonale energibyrå (IEA).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Njølstad, Olav: Strålende forskning: Institutt for energiteknikk 1948-1998, 1999.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg