Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Kings Bay-debatten
Fra Kings Bay-debatten i Stortinget, daværende statsminister Einar Gerhardsen på talerstolen. Fotografert august 1963.
Av /Norsk Folkemuseum.
Lisens: CC BY NC ND 3.0
Kings Bay Kullkompani
I 1962 skjedde det en stor ulykke i Kings Bay Kull Compani A/S sine gruver på Svalbard, der 21 arbeidere mistet livet. Dette førte til mistillit til Arbeiderpartiregjeringen, som måtte gå av. Her fra arbeid i gruvene.

Kings Bay-saken var en politisk strid i Norge i 1963. Saken førte til at den sittende regjeringen fra Arbeiderpartiet, med statsminister Einar Gerhardsen måtte gå av. Bakgrunnen var en gruveulykke ved Kings Bay-gruveneSvalbard 5. november 1962, der 21 gruvearbeidere ble drept i en eksplosjon.

Faktaboks

Uttale
– bei–

Tønseth-kommisjonen

Saken ble utløst i juni 1963 da et granskingsutvalg (Tønseth-kommisjonen) avgav sin rapport, hvor de sikkerhetsmessige tiltak ved Kings Bay-gruvene på Svalbard ble sterkt kritisert.

Industriminister Kjell Holler gikk av straks rapporten ble kjent 20. juni 1963, og i et dramatisk møte samme kveld besluttet Stortinget å utsette sin oppløsning som var berammet til neste dag.

Stortingsmelding og mistillit

22. juni la regjeringen frem en stortingsmelding om ulykken og en proposisjon om innstilling av driften, og disse to saker ble oversendt til Stortingets industrikomité og kommunalkomité i fellesskap. Innstilling ble avgitt 16. august, og flertallet, Arbeiderpartiets representanter, konkluderte med at det ikke var grunnlag for kritikk verken mot de statsråder som hadde hatt med saken å gjøre, eller mot regjeringen som helhet.

Mindretallet, de borgerlige partiers representanter, konkluderte med et klart mistillitsforslag til regjeringen.

Regjeringsskifte

Foto fra King Bay - anlegget i Ny-Ålesund der den fjerde alvorlige eksplosjonsulykke i King Bay-gruvene skjedde 5. november 1962.
/NTB.

Stortingsdebatten tok til 20. august, og etter fire dagers heftig debatt som i sin helhet ble overført i radio og fjernsyn, ble mistillitsforslaget vedtatt med 76 mot 74 stemmer. Regjeringen gikk av, og en regjering av de fire borgerlige partier under ledelse av Høyres parlamentariske fører, John Lyng, ble utnevnt 25. august.

Denne regjeringen ble så felt etter en ny heftig stortingsdebatt, erklæringsdebatten 18.–20. september, og fratrådte 25. september. Ved begge voteringer var Sosialistisk Folkepartis to stortingsrepresentanter avgjørende for utfallet.

Kings Bay-saken fikk betydning for norsk politikk, blant annet ved å utkrystallisere et fullt politisk samarbeid mellom de fire borgerlige partier. Etter at Gerhardsen kom tilbake som statsminister for en ny Ap-regjering høsten 1963, ble Harry Lindstrøm langt på vei utpekt som syndebukk, både for Kings Bay og for problemer i norsk industripolitikk mer generelt. I senere tid anser mange Lindstrøm som offer for et justismord.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Karmly, Dag (1975). Kings Bay-saken. Oslo : Gyldendal

Kommentarer (2)

skrev Christian Stranger-Johannessen

I teksten står det at ulykken skjedde i 1962. I en av bildetekstene står det at den skjedde i 1963.

"Mistillit" er stavet feil.

svarte Ida Scott

Takk, dette er nå retta opp. Mvh Ida Scott, redaksjonen.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg