
Marimekko
Faktaboks
- Uttale
-
marimekko


Etableringen av Marimekko
Den finske tekstile formgiveren, Armi Maria Ratia (født Airaksinen) gikk i 1951 inn i tekstilfirmaet Printex, som hennes mann hadde kjøpt i 1949. Printex produserte i utgangspunktet voksduker, uten nevneverdig suksess, og dermed foreslo Ratia at de skulle begynne produksjon av moderne tekstiler. Ratia inviterte finske designere til å tegne mønstre. For å lansere tekstilene fikk hun sydd opp en kolleksjon med klær som hun registrerte under navnet Marimekko og etablerte et selskap med samme navn allerede i 1951. I en tid kom de to firmaene til å sameksistere. Den første Marimekkobutikken åpnet i 1952. Logoen, som fremdeles brukes i dag, ble formgitt i 1954.
Profilerte designere
Maija Isola, som var en drivende kunstnerisk kraft, jobbet for Marimekko i 38 år. I disse årene laget hun mer enn 500 mønster. I midten av 1950-årene hadde hennes tekstiler et naivt preg. Etterpå ser man en omdreining mot stiliserte blomster og mer stormønstrede komposisjoner. I 1964 kom klassikeren Kaivo. Samme år lanserte firmaet Unikko, som er blitt Marimekkos sterkeste merkevare. De stormønstrede valmuene var i perioden et av få blomsterdesign i kolleksjonen.
Et viktig tilskudd var tekstildesigneren Vuokko Eskolin-Nurmesniemi. Hun kom til firmaet i 1953. Samme år designet hun det klassiske stoffet Piccolo. Det er enkelt og tidløst, med striper trykket i to farger, men som grunnet overlapping av fargene blir til tre nyanser. I tillegg designet Eskolin-Nurmesniemi klær i grafiske og geometriske silhuetter, tilpasset egne mønster. Hennes Nasti (1957) som består av små prikker i en livlig komposisjon ble internasjonalt kjent da Jackie Kennedy ble avbildet med det på forsiden av Sports Illustrated.
Den første tiden var det mest kvinnelige formgivere. Annika Rimala kom til Marimekko i 1960 og arbeidet der til 1982. Mustapippuri ble laget som en del av hennes interiørkolleksjon i 1963. Fra samme år kommer Tarha, som består av ornamentale former i grupper. Mønsteret ble brukt til kjoledesignet Rakkauskirje som fikk internasjonal oppmerksomhet etter at den anerkjente fotografen Tony Vaccaro fotograferte det til Life Magazine. Mest kjent er hun likevel for Tasaraita (1968) i vevd stoff, brukt til t-skjorter og gensere i unisex utforming.
Økonomiske opp- og nedturer
Marimekko fikk i 1960- og 1970-årene overveldende suksess og ble et begrep som stod for enkle, funksjonelle klær og tekstiler med store, abstrakte mønstre i kraftige farger. Etter en storsatsning på nye fabrikker i 1970-årene fulgte økonomiske problemer i 1980-årene.
Fra 1990-årene har firmaet igjen hatt fremgang etter en ny satsing på design, hovedsakelig av klær, men også vesker, ulike stoffer og produkter til hjeminnredning med mer. På 2020-tallet inngikk Marimekko flere design-samarbeider, blant annet med adidas og IKEA. I sammenheng med førstnevnte samarbeid, hentet Marimekko fram kunstneren Kaarina Kellomäkis (Linssi-mønsteret) og tekstildesigner Maija Isolas design (Lokki) fra 1960-tallet som ble brukt på sko og tilbehør, og noen klær. Med IKEA resulterte samarbeidet i glassprodukter, møbler og tekstiler under navnet BASTUA, hvor tema var velvære.
Japanske designere
Marimekko har også brukt flere japanske designere. Det har nok en sammenheng med at Marimekkos uttrykk ligger tett opp mot japansk design. Det er rene og enkle former. Fujiwo Ishimoto (1941) kom til firmaet i 1974 og har tegnet rundt 400 mønster. Katsuji Wakisaka (1944) var virksom fra 1968 til 1976 og igjen fra 2001. Sjarmerende fra hans kolleksjon er Kumiseva (1971) med motiver av bygninger med løkkupler. Bo Boo (1975) med motiv av naivt utformede biler ble en stor suksess i USA.
Fabrikker og selskapsstruktur
Marimekko har tre fabrikker i Finland: i Helsinki, Kitee og Sulkava. Konsernet var børsnotert fra 1974, men ble i 1985 overtatt av det finske sportsutstyrkonsernet Amer Group, som i 1991 solgte Marimekko videre til Kirsti Paakkanen gjennom selskapet Workidea. Marimekko ble børsnotert på ny i 1999.
I 2019 er PowerBank Ventures Ltd (15,96 prosent) og Moomin Characters Oy Ltd (7,57 prosent) største eiere. I 2022 omsatte Marimekko for 167 millioner euro. Globalt er det omkring 150 Marimekko butikker, mens nettsidene har kunder i 35 land. Hovedmarkedene er Nord-Europa, Asia og Nord-Amerika. Gruppen har 460 ansatte.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.