Lockouten i Skiensvassdraget våren 1931 var den umiddelbare årsaken til Menstadslaget. Fagbevegelsen og arbeiderne var misfornøyde med at Norsk Hydro ved Menstad lasteplass og Union & Co. ved Skotfoss lot en del arbeid bli utført av «kontraktsarbeidere», ansatt på 3 måneders oppsigelse. De var ikke berørt av kollektiv tariffavtale, og ikke omfattet av lockouten. Fagbevegelsen ville til livs lossearbeidet, og i så måte var det en konflikt om arbeid på havna.
I utgangspunktet var ikke lossearbeidet en viktig sak for Arbeidsgiverforeningen, men når arbeidernes reaksjoner viste seg å å bli så sterke, var det gitt at konflikten måtte eskalere. Sett fra arbeidernes side sto mye på spill. I lang tid hadde Norsk Hydro kunnet selge fra lager uten å være avhengig av ny produksjon, og streikebryternes arbeid på havna var avgjørende for vareomsetningen, og dessuten for manglende effekt av arbeidsstansen. Norsk Hydro begrunnet lossearbeidet med at man forsvarte arbeidets frihet. For fagbevegelsen dreide det seg om streikebryteri som arbeidsgiverne sto bak, og dette var urent spill. Einar Gerhardsen, som senere ble statsminister, kalte streikebryterne for «skabbdyr».
Alt 30. mai 1931 kom det i stand en demonstrasjon, som innvarslet hva som ville skje med kontraktarbeiderne, som de streikende oppfattet som streikebrytere. Én ble jaget vekk, og en annen ble kastet utover en kant og slo seg, men en tredje gikk fri fordi han leide et barn. Den 2. juni startet så mange som 1200 arbeiderne et enda større demonstrasjonstog som endte med at de fikk jaget vekk streikebryterne. Snart fikk myndighetene satt inn statspolitiet, og formannen i Herøya arbeiderforening – Arthur Berby – ble arrestert. Den 4. juni opererte 2000 demonstranter i Porsgrunn, og 4000 stimlet sammen da Einar Gerhardsen entret talerstolen i byen.
Det egentlige Menstadslaget fant sted først 8. juni, da et demonstrasjonstog på cirka 2000 personer, de fleste organisert i LO-forbundet Norsk Kjemisk Industriarbeiderforbund, marsjerte til Menstad lasteplass. Der stod det 100 politifolk for å beskytte lossearbeiderne. Arbeiderne greide å jage bort statspolitiet. Tre politimenn ble alvorlig såret under sammenstøtet, som følge av at arbeiderne drev steinkasting og tok i bruk av jernrør og jernkjettinger. Konstabel Asbjørn Haugenæs mistet høyre øye. Regjeringen sendte et gardekompani fra Oslo for å opprettholde ro og orden, samtidig som fire av marinens fartøyer ble dirigert til Menstad. Gardekompaniet benyttet vannslanger mot folkemengden. Telemark-bataljonen ble også mobilisert, men kom aldri i aksjon i lokalområdet.
Saken tiltrakk seg stor oppmerksomhet, og sterk indignasjon preget den borgerlige pressen. Man fryktet at de revolusjonære var i ferd å vinne stor framgang. Fagopposisjonen forsøkte nå å presse fram en generalstreik, men det ble nedstemt. Det var få innen fagbevegelsen som ønsket seg en stor konfrontasjon. Den revolusjonære linjen sto svakt. Det kom snart i gang forhandlinger mellom fagbevegelsen og arbeidsgiverne. Transportarbeiderne ble sendt hjem, og de streikende arbeiderne fikk beskjed om å avholde seg fra uroligheter.
Forsvarsminister Vidkun Quisling fikk skylden for konflikten fra venstresiden, og fikk æren for håndteringen fra høyresiden. I realiteten var det statsminister Peder Kolstad og justisminister Asbjørn Lindboe som tok de viktige avgjørelsene. Quisling utførte passivt det han ble bedt om å gjøre.
Kommentarer (4)
skrev Dag Leraand
Lenken til Telemark bataljon bør fjernes, da det er en helt annen avdeling (bataljon) enn den som fantes før krigen.
svarte Ida Scott
Takk, lenken er nå fjerna. Mvh Ida Scott, redaksjonen.
skrev Bjarne Rosenstrøm
I omtalen over står det bl.a. følgende om urolighetene den 30. mai:
"Alt 30. mai 1931 kom det i stand en demonstrasjon, som innvarslet hva som ville skje med kontraktarbeiderne, som de streikende oppfattet som streikebrytere. Én ble jaget vekk, og en annen ble kastet utover en kant og slo seg, men en tredje gikk fri da han bar på et lite barn."
Den siste opplysningen om det lille barnet som ble båret er ikke i overensstemmelse med de samtidige avisberetningene. I skiensavisen "Varden" for 1. juni 1931 står det: "Ennu en streikebryter blev observert og tilropt, men da han hadde sin 7-8 år gamle sønn ved hånden blev han ikke rørt."
Lenke til avisen: https://www.nb.no/items/0d87e42dfb25c84bc6d24bfb489a5f17?page=0&searchText=%22gamle%20s%C3%B8nn%22
svarte Nils Ivar Agøy
Takk for kommentar. Teksten endres på grunnlag av dette.
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.