Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Faktaboks

Offisielt navn
MJØSMUSEET AS
Organisasjonstype
Aksjeselskap
Forretningsadresse
Kapp
Daglig leder
Arne Berg
Styreleder
Ellen Agnete Krageberg
Friluftsmuseet Eiktunet
Friluftsmuseet Eiktunet
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Amtmannsgården Stenberg
På amtmannsgården Stenberg i Vestre Toten bodde eidsvollsmannen Lauritz Weidemann, hans kone Ditlevine og deres barn etter dem. Tunet er i original stand fra 1814.
Amtmannsgården Stenberg
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Mjøsmuseet er et konsolidert museum på vestsiden av Mjøsa i Innlandet og Akershus fylker. Museet ble opprettet som et aksjeselskap i 2006 ved at museene i Gjøvik historiske samlinger (blant annet Eiktunet og Gjøvik gård), Toten museum og Mjøssamlingene ved Minnesund ble slått sammen til et større regionalt museum.

Hovedadministrasjonen til Mjøsmuseet AS holder til i Kapp Melkefabrikk som har et eget dokumentasjonssenter med blant annet slektsarkiv, fotoarkiv og et stort fagbibliotek.

Virksomhet

Mjøsmuseet har som formål å ta vare på og formidle historiske hus, gårder, båter, industri og gjenstander. De forskjellige avdelingene rommer over 100 historiske og antikvariske bygninger, flere parker, hager og kulturlandskap. Samlingen inkluderer blant annet 30 000 gjenstander, historiske fotografier, boksamlinger og arkivmateriale fra Toten, Gjøvik, Vardal og Biri. En del av samlingen vises i Digitalt museum.

Museumsavdelinger

 Mjøssamlingene på Minnesund
Mjøssamlingene ved Minnesund bru i Eidsvoll er et sjøfartsmuseum for Mjøsa med blant annet verksted og slipp fra 1840-årene.
Av /Bahnbilder.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Mjøsmuseet har avdelinger og besøkssteder langs vestsiden av Mjøsa, på Minnesund, Toten, Gjøvik og Lillehammer. De mest sentrale avdelingene er:

  • Steinberg er friluftsmuseum i Vestre Toten som er bygd opp rundt amtmannsgården Stenberg. Anlegget består av flere bygninger på et originalt tun fra rundt 1814 som viser kulturlandskap og byggeskikk på Toten på 1800-tallet.
  • Gjøvik gård fungerer som museum og kultursentrum for Gjøvik sentrum med hovedbygning fra 1810. Anlegget ble fredet i 2008 og formidler byens historie gjennom menneskene som levde på Gjøvik gård på 1800- og 1900-tallet. Museet arrangerer konserter og ulike typer arrangementer gjennom året.
  • Eiktunet er et friluftsmuseum med husmannsstuer, småtjern og setervoller. Museet har ikke ordinær åpningstid, men arrangerer ulike typer arrangementer gjennom hele året.
  • Mjøssamlingene på Minnesund er et sjøfartsmuseum som blant annet inneholder gamle sjøhus og veteranbåter. Museet forteller historien om båter og sjøfart i Mjøsvassdraget gjennom 200 år. Skibladner ble sjøsatt her i 1856.
  • Mjøsas ark på Kapp Melkefabrikk er et museum med historiske gjenstander fra steinalderen og vikingetiden.

Historikk

Kapp Melkefabrikk ca. 1900

Eiktunet kulturhistorisk museum ble grunnlagt i 1954 som et friluftsmuseum på den nedlagte gården Eik for å ta vare på historiske bygninger fra Vardal og Snertingdalen. Gjøvik gård, med hageanlegg, ble gitt i gave til Gjøvik kommune i 1956 fra generalkrigskommissær Alf Mjøen. I 1996 ble Eiktunet, Gjøvik gård, Kauffeldtgården og Tingbygningen på Hunn slått sammen til en stiftelse med navnet Gjøvik historiske samlinger.

Toten museum ble etablert 1931 som et museum for totenbygdene. I museet inngikk blant annet friluftsmuseet Stenberg med hovedbygning fra 1790-årene og en engelsk park med to lysthus (beskrevet i Camilla Colletts roman Amtmannens døtre), og Peder Balke-senteret på Billerud gård med veggmalerier av Peder Balke. I en periode het museet Toten økomuseum.

Mjøssamlingene ved Minnesund ble etablert i 1981 som et sjøfartsmuseum for Mjøsa med blant annet verksted og slipp fra 1840-årene.

I 2006 ble alle institusjonene tilknyttet Gjøvik historiske samlinger, Toten museum og Mjøssamlingene innlemmet i innlemmet i Mjøsmuseet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Sektorkode
6500 Kommuneforvaltningen
Næringskode(r)
91.022 Drift av kulturhistoriske museer

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg