Ved krigsutbruddet, 9. april 1940, ble Helset med én gang trukket inn i felttoget, og kamper i Sør-Norge. Helseth fikk i oppdrag å etablere norske stillinger ved Midtskogen, da tyske styrker, natt til 10. april 1940, forfulgte Norges konge, kronprins og regjering. Helset ledet så en underlegen norsk styrke på rundt 90 mann som hindret den tyske framrykkingen, og forhindret at konge og kronprins, og medlemmer og regjering og storting ble tatt til fange. Deretter deltok Helset blant annet i kampene på Ringerike og i Gausdal.
Ved kapitulasjonen i Sør-Norge, ble Helset tatt som krigsfange, og satt på Grini. Han nektet å avlegge ed på ikke å ta opp kampen igjen. Etter råd fra forsvarssjef Otto Ruge avga han i stedet æresord, og slapp ut 5. juli. Deretter gikk han inn i en stilling som reiseinspektør for Nasjonalhjelpen.
Han kom snart med i forberedelsene til det som fra senhøsten 1940, under navnet Organisasjonen og med et klart mandat fra Ruge, ble kimen til Milorg. Reisevirksomheten gjorde det mulig for Helset å knytte kontakter med offiserer og idrettsfolk over store deler av landet, der han oppfordret dem til å danne små, hemmelige kampgrupper.
I 1940 ble Helset formann i Norges Landsforbund for Idrett (NLI), og sammen med Rolf Hofmo, formann i Arbeidernes Idrettsforbund (AIF) ble han den fremste pådriveren for samlingen av norsk idrett i én organisasjon samme år. Helset ledet også idrettens interimstyre, som trosset forsøk fra Nasjonal Samling på å nazifisere idretten, og tok til orde for en idrettsboikott som fikk utstrakt oppslutning. Idrettsstyret ble derfor avsatt i november 1940, av den norske idrettsminister Axel Stang, men fortsatte sitt arbeid i det skjulte.
I 1941 ble han arrestert av den tyske okkupasjonsmakten, og satt fengslet ved Møllergata 19 i Oslo fra 27. februar 1941 til han ble løslatt 2. januar 1942. Han var antatt å være i fare for å bli tatt, på grunn av sin delaktighet i holdningskampen, den sivile motstandskampen, blant annet for sin rolle i idrettsstreiken.
Etter løslatelsen flyktet Helset til Sverige. Der arbeidet han først som flyktningsjef (1943–1944), deretter som sjef for de norske polititroppene i Sverige (1944–1945) med obersts grad.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.