Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Prins Harald (til høyre) feirer avlagt examen artium 1955
Prins Harald (til høyre) feirer avlagt examen artium 1955
Av /NTB.

Examen artium var en tradisjonell overgangseksamen som ga adgang til akademiske studier. I Norge ble betegnelsen examen artium avviklet i 1974, og siste vitnemål ble skrevet ut i 1982. Betegnelsen artium brukes likevel uformelt om vitnemål fra videregående opplæring med en studieretning som gir studiekompetanse ved universiteter og høyskoler.

Faktaboks

Uttale
exˈamen ˈartium
Etymologi
latin; artes egentlig artes liberales, ‘de frie kunster’

Historikk

I Norge ble examen artium avholdt første gang i 1813. Den bygde på en tilsvarende eksamen ved Københavns universitet og ble holdt ved Universitetet i Oslo fram til 1882, da examen artium ble akademisk slutteksamen for høyere skole holdt i regi av et eget nasjonalt eksamensråd. Grunnen til at examen artium ble flyttet vekk fra universitetet var motstanden der mot at kvinner skulle få adgang til å ta artium.

Innhold og krav

Examen artium og tilsvarende terskeleksamener i andre europeiske land var tradisjonelt organisert rundt krav og kontroll av kunnskaper i latin. I Norge innførte Stortinget i 1869 mulighet for å ta realartium uten krav om latin. Fra 1896 bygde de to vanlige artiumslinjene på krav til moderne naturvitenskap (reallinje) eller moderne fremmedspråk (engelsklinje). Fra 1907 ble det også krav til at alle skulle ta skriftlig norskeksamen i hovedmål og sidemål.

Karakterer

Hovedkarakter ble innført fra midten av 1800-tallet som en sammenregning av eksamensresultatene i den høyere skolen. Hovedkarakteren ble beregnet slik at de svakeste resultatene trakk gjennomsnittsresultatet uforholdsmessig ned og ordningen med hovedkarakter var lenge utsatt for sterk kritikk. Den ble ikke avviklet før med overgangen til videregående skole etter 1970.

Samordningen av eksamensresultater som studiepoeng er en standardisering av grunnlaget for opptak til høyere utdanning som er i slekt med ordningen med hovedkarakter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg