Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Faktaboks

Peter Motzfeldt
Født
3. august 1777, Orkdal
Død
1. april 1854, Christiania (nå Oslo)
Virke
Politiker
Familie

Foreldre: Infanterikaptein Ulrik Anton Motzfeldt (1738–1783) og Birgitte Andrea Bull (1738–1815).

Gift 24.9.1804 med Erneste Birgitte Margrethe Stenersen (19.06.1789–13.01.1848), datter av byfogd Bent Christian Stenersen (1748–1828) og Margrete Birgitte Aarøe (1768–1826).

Far til Ulrik Anton Motzfeldt (1807–1865) og Ketil Motzfeldt (1814–1889); fetter av Carl Frederik Motzfeldt (1808–1902); svigerfar til Christian Birch-Reichenwald (1814–1891).

Peter Motzfeldt
Av /Nasjonalbiblioteket.
Lisens: CC PDM

Peter Motzfeldt var en norsk offiser og politiker. Han møtte på Riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814 som representant for sin militære avdeling. Han ble medlem av Konstitusjonskomiteen og var en av de fremste på Selvstendighetspartiets side.

Han møtte på det overordentlige Storting i 1814, og fra 1814 til 1837 var han statsråd. I perioden 1816–1822 var han sjef for Armédepartementet, siden for Revisjonsdepartementet. Han tjenestegjorde flere ganger ved Statsrådsavdelingen i Stockholm.

Som eidsvollsmann og senere statsråd i 23 år var Motzfeldt en typisk representant for det som er blitt kalt «slekten fra Eidsvoll», som hadde plikt, ansvar og handling som ledemotiver i et utrettelig arbeid for norsk selvstendighet. Som politiker inntok Motzfeldt alltid en uavhengig og kritisk holdning overfor Karl Johans norske politikk. Hans Breve og Optegnelser ble utgitt i 1888.

Bakgrunn

Motzfeldt ble født på gården Stubban i Orkdal. Farløs fra femårsalderen ble han oppfostret hos sin onkel, major Jacob Motzfeldt i Skaun, og 15 år gammel ble han sendt til artilleriakademiet i København. I 1796 kom han som sekondløytnant til Fredrikstad, hvor han fikk en god venn i kapellanen i Skjeberg, Jonas Rein.

Napoleonskrigene

Under napoleonskrigene ble Motzfeldt i 1802 stasjonert som premierløytnant (fra 1803 kaptein) i den dansk-norske kolonien St. Thomas i Karibia. Øya ble i 1807 besatt av britene, og Motzfeldt måtte tilbringe halvannet år i Reading som krigsfange. Tilbake i Norge ble han artillerisjef i Bergen. Her ble han snart med i kretsen omkring W. F. K. Christie – herreklubben Quodlibet, hvor han også kunne introdusere Rein, som nå var blitt prest i byen. I Quodlibet fikk rasjonalisten Motzfeldt også utfolde seg som selskapsmann, satiriker og humorist.

Riksforsamlingen på Eidsvoll

Peter Motzfeldt, portrettmaleri
Portrettmaleri av Peter Motzfeldt, utført av Eilif Peterssen, 1914. Maleriet henger på Stortinget.
Av /Stortinget.
Lisens: CC BY NC ND 4.0

Sammen med venner fra Quodlibet ble Motzfeldt valgt til Riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814, hvor han kom til å spille en fremtredende rolle som en av lederne for selvstendighetspartiet og en hyppig deltaker i debattene med «Skarpsindighet, Kundskab og Humanitet». Han avviste enhver tanke på tilnærming til Sverige, «Fædrelandets Erke-Arve-Fiende», men stod likevel på god fot med sine politiske hovedmotstandere, i første rekke grev Herman Wedel Jarlsberg og Jacob Aall.

Som medlem av konstitusjonskomiteen var han en vokter av folkets rettigheter og bidro ellers aktivt i alle saker med sin innsikt, ikke minst i den britiske forfatning. Med to stemmers overvekt tapte han kampen mot delingen av Stortinget i Odelsting og Lagting. Den siste uken var han viseformann i Riksforsamlingen og en av de tre som underskrev 17. mai og dermed fastsatte Grunnlovens dato.

Det overordentlige Storting

Motzfeldt ble også valgt til det overordentlige Storting høsten 1814, og her ble han fort klar over at unionen med Sverige var uunngåelig. For å bevare et pressmiddel i forhandlingene om unionsvilkårene gikk han inn for å utsette kongevalget til forhandlingene var sluttført, og selv ble han valgt inn i forhandlingskomiteen. Etter det vellykkede arbeidet for å bevare Grunnloven mest mulig (se novembergrunnloven), måtte han imidlertid sammen med de øvrige representantene fra Bergen stemme mot unionen i henhold til sitt mandat fra og eget løfte til sine velgere.

Statsråd

Peter Motzfeldt, portrettmaleri
Portrettmaleri av Peter Motzfeldt, utført av David Arnesen, kopi etter original av Jacob Munch.
Av /Jacob Munch.

Da kongen på Herman Wedel Jarlsbergs råd satte sammen den nye regjeringen, ble Motzfeldt utnevnt til statsråd, først som medlem av statsrådsavdelingen i Stockholm, deretter tjenestefri i 11 måneder for å reorganisere tolletaten i Bergen, inntil han i 1816 ble sjef for Armédepartementet. Som forsvarsminister søkte han legitimitet for forsvaret i Stortinget, ikke hos kongen, men hans realisme falt ikke alltid i like god jord hos tingmennene, som for eksempel da han av økonomiske grunner og unionelle hensyn bygde ned de faste forsvarsverker. Hærordningen av 1817 fikk han imidlertid gjennomført etter strid med kongen. Også i andre saker, som loven om mellomrikshandelen, nedla han et betydelig arbeid. Som sjef fra 1822 for det nyopprettede Revisjonsdepartementet ble han grunnleggeren av statens revisjonsvesen.

Det viktigste var likevel hans urokkelige motstand mot alt som smakte av svensk innblanding i norske saker og hans faste holdning overfor kongen. Han nærte stor beundring for Wedel og beklaget dypt at det nære samarbeidet med ham ble brutt ved Wedels avskjed i 1822.

Motzfeldt fortsatte i regjeringen helt frem til 1837. Hans forhold til kongen var da etter hvert blitt så spent at da kongen forbigikk hans sønn Ulrik Anton Motzfeldt ved utnevnelsen av professor i rettsvitenskap, søkte han avskjed – trolig til lettelse for begge parter. Senere deltok han ikke politisk selv, men hans sønner, svigersønn og barnebarn videreførte både hans stridbarhet og hans nasjonale linje gjennom resten av 1800-tallets norske politikk.

Utgivelser

  • Breve og Optegnelser af Peter Motzfeldt, utgitt av Ketil Motzfeldt, København 1888

Avbildninger

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Berg, Roald: «Profesjon, union, nasjon 1814–1905», bind 2 av Norsk forsvarshistorie, Bergen 2001
  • Koht, Halvdan: biografi i Norsk biografisk leksikon, første utgave (NBL1), bind 9, 1940
  • Lindstøl, Ole Torjesen: Stortinget og statsraadet 1814–1914, bind 1, 1914
  • Thyness, Paul: biografi i Norsk biografisk leksikon, andre utgave (NBL2), bind 6, 2003
  • Aall, Jacob: Erindringer som Bidrag til Norge Historie fra 1800 til 1815, 1859

Faktaboks

Peter Motzfeldt
Historisk befolkningsregister-ID
pd00000009211373

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg