Karibia hadde i 1970-årene en stor andel av verdens bauxittproduksjon og utførsel av raffinert olje. Jamaica, Surinam, Guyana, Haiti og Den dominikanske republikk produserte i 1972 37 prosent av verdens bauxitt. Raffineriene på Trinidad, Puerto Rico, Bahamas, De nederlandske Antiller og Jomfruøyene leverte store kvanta til det amerikanske markedet. I løpet av 1970-årene vokste det også frem nasjonalistiske bevegelser knyttet til fagbevegelsene som var seg bevisst den strategiske posisjonen øyene hadde i en større økonomisk sammenheng. Cuba skaffet seg karibiske venner med revolusjonene på Grenada (1979) og Surinam (1980).
Behovet for økonomisk samarbeid mellom mini-statene ble uttrykt i opprettelsen av Sammenslutningen for frihandel i Karibia (Carifta, 1968–1973) og dens etterfølger, Det karibiske fellesmarked (CARICOM, 1973–). Begge organisasjonene bestod av de tidligere britiske koloniene. Mest utbytte av Carifta hadde de større statene Trinidad og Tobago, Jamaica, Barbados og Guyana. Opprettelsen av CARICOM har ført til samarbeid på en rekke felter hvor også stater uten britisk bakgrunn er involvert. CARICOMs fordelaktige handelsavtaler med Storbritannia ble fra 1990 ikke lenger godtatt av EU, og dette fikk dramatiske utslag for eksport av bananer og andre jordbruksprodukter til Europa. Jamaica og Guyana er fremdeles viktige leverandører av bauxitt til aluminiumsindustrien. Turisme er imidlertid den viktigste inntektskilden i Karibia, mens en økning av frihandelssoner med småindustri for eksport har gjort seg gjeldende i økende grad i 1990-årene. Privatisering av statlige selskaper har tiltatt for å tilpasse økonomien til Det internasjonale valutafond (IMF) og Verdensbankens krav. En stor del av befolkningen har emigrert til USA, Europa og andre land i regionen, og overføring av penger herfra til slektninger utgjør en viktig del av økonomien.
Reagan-regjeringens Caribbean Basin Initiative fra 1982 var mer et utslag av den kalde krigen og et forsøk på å motarbeide radikale politiske omveltninger i Karibia og Mellom-Amerika enn en økonomisk fordel for landene. Den kalde krigens slutt og avtagende revolusjonære tendenser i Mellom-Amerika, Grenada og Surinam, har etterlatt kun Cuba i stadig konfrontasjon med USA. Landene i Karibia er interessert i normalisering i forholdet til Cuba og har ikke støttet USA verken i FN eller OAS for fortsatt økonomisk boikott. Enkelte stater i Karibia har dessuten hatt fordeler av den nordamerikanske frihandelsavtalen (NAFTA), spesielt innen tekstilindustrien, en avtale som etter planen skulle avløses av den USA-initierte all-amerikanske ALCA. I økende grad hjemsøkes regionen av naturkatastrofer, med tusentalls ofre og store materielle ødeleggelser i orkaner og flom. Flere av landene har problemer med å bryte ut av fattigdoms- og kriminalitetsspiralen, noe som har bremset veksten i den viktige turistnæringen.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.