Mens Cuba i 1960-årene forsøkte å utvikle sin egen form for sosialisme, basert i stor grad på folkelig mobilisering og med stadige linjeskifter, kopierte landet det påfølgende tiåret mange institusjoner og erfaringer fra Sovjetunionen. Når Cuba ble tatt opp som fullverdig medlem av det sovjetiskledede handelssamarbeidet Comecon i 1972, gav dette landet økt økonomisk trygghet, og status som fullverdig medlem av den sosialistiske blokken.
I den økonomiske politikken tillot man fra midten av 1970-årene noen få private virksomheter, etter at de siste småbedriftene hadde blitt nasjonalisert under et radikalt eksperiment kjent som «Den revolusjonære offensiv» i 1968.
På 1970-tallet var den ekstreme fattigdommen i praksis avskaffet, selv om varer i stor grad var rasjonerte. Mange cubanere, særlig de fattigste, opplevde dette som en periode preget av sosial fremgang. En gikk også inn i 1970-årene med en større grad av ro og orden enn det som var tilfelle i starten av revolusjonen. De siste interne væpnede motstandsgruppene, med støtte fra det eksilcubanske miljøet og USA, hadde blitt nedkjempet i 1965–1966. Et unntak er terrorangrepet mot et cubansk passasjerfly i 1976 hvor alle de 73 passasjerene omkom.
En ny sosialistisk grunnlov ble vedtatt i februar 1976. Denne gav folkemaktorganene på lokalt nivå direkte politisk innflytelse over saker som inntil da hadde blitt besluttet sentralt. Fidel Castro ble senere samme år valgt til president i statsrådet, og dermed statsoverhode. Hans bror Raúl Castro ble valgt til visepresident. Få land har gitt én mann en så sentral politisk rolle som Fidel Castro har hatt på Cuba.
Et mørkt kapittel fra 1970-årene er kulturpolitikken – eller mangel på sådan – under det som ofte kalles «de fem grå årene» (1971–1976). I dette tidsrommet, og kanskje lenger, ble mange fremragende forfattere og kunstnere utsatt for sensur og sosial marginalisering.
Noen vurderer slutten av 1970-årene som en periode med en viss oppmykning. Castro innvilget i 1979 amnesti til 3600 politiske fanger som fikk forlate landet, og tilbød eksilcubanere å vende tilbake for kortvarige opphold. 200 000 cubanere hadde fått emigrere til USA med fly i perioden 1965–1973, men så ble muligheten borte. Da det igjen ble åpnet for emigrasjon til USA i 1980, førte det til at 120 000 mennesker krysset det smale stredet til Florida i småbåter, trass i at dette førte til tap av eiendom og at de som reiste ble betegnet som «avskum» i offisiell retorikk.
Mens USA inntok en gradvis tilnærming under president Jimmy Carter (1977–1981), sørget Ronald Reagan (1981–1989) og George H. W. Bush (1989–1993) for innskjerpelser i forholdet til Cuba. I 1985 ble radiostasjonen Martí opprettet i Florida for aktivt å påvirke innbyggerne på Cuba. Frem til perestrojkaen hadde det cubanske kommunistpartiet kopiert mye av tendensene i Sovjetunionen. I 1986 ble store deler av sentralkomiteen utskiftet, og en såkalt «feilkorrigeringsprosess» ble satt i gang, en prosess som blant annet innebar fjerning av private jordbruksmarkeder. Castro hadde liten sans for tendensene i Sovjetunionen og Øst-Europa mot slutten av 1980-årene og betraktet utviklingen der som kapitalistisk. Under Mikhail Gorbatsjovs besøk i 1989 gav Castro klart uttrykk for at lignende reformer var utelukket på Cuba.
Kommentarer (2)
skrev Geir Skjevdal
Vet man i dag hvem som sto bak ekslosjonen på USS Maine?
svarte Even Sandvik Underlid
Hei og takk for spørsmål, følgende artikkel skulle gi svar på spørsmålet: https://snl.no/USS_Maine
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.